Yemeğe 157,5 dolar!

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin (TÜRSAB) Gastronomi Turizmi Raporu'na göre, Türkiye'ye gelen turist yemek için 157,5 dolar harcıyor.

TÜRSAB Gastronomi Turizmi Raporu yayınlandı. Rapora göre dünyada turist sayısı 1 milyarı aşarken, bu turistlerin yüzde 88,2'si "Destinasyon tercih etmede yemek çok önemli" diyor, bu nedenden dolayı da dünyada seyahatlerini lezzet duraklarına göre yapanların sayısı hızla artıyor.

Gastronomi Turizmi Raporu'na göre 2014 yılında Türkiye'ye gelen 41 milyon 415 bin turist, toplam 34,3 milyar dolar harcadı. Buna göre Türkiye'ye gelen turistlerin kişi başına harcama tutarı 828 dolar düzeyinde bulunuyor.

Turistler 34,3 milyar doların 6 milyar 523 milyon dolarını yeme içmeye harcıyor. Bu da toplam harcamalar içinde yüzde 19'luk pay anlamına geliyor. Yani gelen turistin cebinden çıkan paranın beşte biri yemeğe gidiyor. Bu da turist başına 157,5 dolarlık restoran faturası anlamına geliyor.

Yurt dışına tatile giden Türkler ise yeme içme için Türkiye'ye tatile gelenlerden 36,5 dolar daha fazla harcıyor.

Yurt dışına giden vatandaşların sayısı 2014 yılında 7 milyon 982 bine ulaşmıştı. Yurt dışında yapılan toplam harcama tutarı ise 5 milyar 470 milyon dolara tırmandı. Yurt dışına gidenlerin kişi başı toplam harcaması 685 dolar ile Türkiye'ye gelen turistlerin harcadığı rakamdan daha düşük.

Ancak yeme içme için harcanan parada ise durum farklı. Yurt dışına giden Türkler yeme içmeye geçen yıl 1 milyar 549 milyon dolar ödedi. Yani, kişi başına yeme içme için düşen rakam 194 dolar düzeyinde. Bu da toplam harcamalar içinde yüzde 28-30'luk paya denk geliyor. Yani yurt dışına giden Türkler yeme içmeye Türkiye'ye gelenlere göre yaklaşık 36,5 dolar daha fazla para ödüyor.

Rapora göre bundaki en önemli etken, Türkiye'ye göre her şey dahil sisteminin başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede çok daha az olması. Ancak özellikle Avrupa'da giderek yaygınlaşan gastronomi turizmi kişi başı ödenen hesabı da artıran önemli bir etken olarak dikkati çekiyor.

Gastronomi Turizmi Raporu'na göre gastronomi turizmiyle ilgili faaliyetlerin başında yemek etkinlikleri geliyor. Dünyada bu alanda faaliyette bulunan kuruluşların yüzde 80'e yakını yemek etkinliklerine yönelik ürün ürettiklerini söylüyor.

Yemek turizmiyle ilgili faaliyette bulunan restoran, aşçılık okulu, seyahat acentesi ve otel gibi ilgili tüm paydaşları baz alan sıralamaya göre, dünya lideri ABD'de 17 bin 879 topluluk yemek turizmi için çalışıyor. Türkiye 94 toplulukla 23'üncü sırada bulunuyor.

2014 yılında turistlerin Türkiye'de yaptığı harcama içinde yemeğin payı yüzde 19-20'lerde. Turist başına 828 dolar olan harcamanın 157 doları yeme içmeye gitti. Hedef gastronomi turizmi ile bu rakamı 250 dolara çekmek.

Gastronomi turizmini geliştirecek coğrafi işaretli ürün sayısı ise 124. En çok coğrafi işaret almış yemek Erzurum'da. Erzurum'u sırasıyla Kayseri, Manisa, Mersin, Mardin, Afyon, Bursa ve İzmir takip ediyor.

Başvuru rekortmeni ise Şanlıurfa. Şanlıurfa 26 yemeğinin coğrafi işaretle tescillenmesini bekliyor.

UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde Geleneksel Tören Keşkeği, Mesir Macunu Festivali ve Türk Kahvesi ve Geleneği bulunuyor. Gaziantep de yeme içme kültürüyle listeye başvurdu. Gaziantep ayrıca "Dünya, Yiyecek ve İçecek Turizmi 2019" yılına da aday oldu.