“Yatırım yıldızları değişiyor!”

Ayna Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yerlikaya: "Yeni yılın parlayan yıldızı gayrimenkul yatırımları olacak.”

Ayna Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yerlikaya, inşaat sektörüyle ilgili olarak 2012 yılını değerlendirdi ve 2013 yılına ilişkin öngörülerini açıkladı. Yerlikaya, 2013 yılının yatırım araçları açısından farklı bir yıl olacağını belirterek, “ Küresel krizin soğumasıyla birlikte altına olan ilgi azalıyor. Yeni yılın parlayan yıldızı gayrimenkul yatırımları olacak” dedi.

İller açısından değerlendirildiğinde, 2012 yılına ilişkin tüm verilerin ve gelişmelerin yatırım için ideal adres olarak Bolu’yu gösterdiğini ifade eden Yerlikaya, önümüzdeki yıl turizm ve gayrimenkul yatırımları açısından Bolu’nun inşaat sektörünün en cazip illerinden biri haline geleceğini söyledi.

İsmail Yerlikaya,  yatırım araçları açısından 2012 yılına altına olan talebin damga vurduğunu ancak, dünya krizinin soğumasıyla birlikte altına olan ilginin azaldığını kaydederek,  2012’nin son çeyreğinde bu değişimin hissedilmeye başlandığını vurguladı.

“En güvenli liman gayrimenkul olacak”

Faizlerin düşmesi ile birlikte konut kredisine olan talebin yüzde 60’ın üzerinde artış göstermesinin önümüzdeki yıla ilişkin değerlendirmeleri daha ‘net’ hale getirdiğini ifade eden Yerlikaya, “Mevduat sahiplerinin de düşük faiz nedeniyle daha kazançlı olan gayrimenkul kira gelirine yönleneceklerini ve bunun da sektörde talebi artıran unsurlardan biri olacağına inanıyorum” dedi. Yerlikaya, yatırım araçları açısından önümüzdeki yıl ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Dünya ekonomisi uzun süre belirsizlik yaşadı ve bu belirsizlik altının ‘güvenli bir liman’ olarak değerlendirilmesine yol açtı. Ama artık dünya krizinin soğumaya başladığını, belirsizliğin ise yerini daha öngörülebilir politikalara bıraktığını gözlemliyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren yatırım araçları arasında altın değil, gayrimenkul yatırımları ön plana çıkacaktır. Bu konudaki en önemli etken ise fiyat avantajıdır. Örneğin konut açısından baktığımızda; bugünkü konut fiyatlarıyla 2003 yılındaki konut fiyatlarının neredeyse aynı olduğunu görüyoruz. Ülkemizde daha yolun başında olan inşaat sektöründe kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasası ile birlikte zaten bir canlılık olacaktır. Buna fiyat avantajını da eklediğimizde, gayrimenkul yatırımlarının talep ve getiri açısından, ‘2013’ün en güvenli limanı’ olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.”

“Bolu ideal adres!”

Yerlikaya,  Bolu’nun ise bu değişimden en fazla pay alacak illerden biri olduğunu ifade ederek, önümüzdeki dönem Bolu’da inşaat ve konut sektöründeki ivmenin hızla yukarı çıkacağını vurguladı. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından hazırlanan ve Bolu’nun milli gelire en fazla katkı sağlayan illerden biri olduğunu belirleyen raporun, Bolu’nun potansiyelini de gözler önüne serdiğini anlatan Yerlikaya, şunları söyledi:

“Hem öğrenci, hem de turizm kenti olan Bolu,  bu özellikleri itibariyle önümüzdeki dönem inşaat sektöründeki canlılığı en fazla hissedecek illerden biri olacak. 2013 yılında turizm ve konut yatırımlarının artacağını ve Bolu’nun inşaat sektörü için en cazip şehirlerinden biri haline geleceğini düşünüyorum. Önemli olan sektörün Bolu’nun ekonomik ve sosyolojik değişimini iyi değerlendirmesidir… Gayrimenkulde talep sahiplerinin ise sağlam, kaliteli ve disiplinli çalışan şirketlerle ‘işbirliği’ yapmalarında yarar var. Her iki tarafın da bilinçli olması, Bolu’da inşaat sektörünün lokomotif olma gücünü artıracak ve Bolu’yu özellikle turizm ve konut yatırımları için ideal adres haline getirecektir.”

Bolu canlılığın sembolü!

TÜRKONFED’in hazırladığı, Türkiye’nin ilk ‘Orta Gelir Tuzağı Risk Raporu’ Bolu’nun da aralarında bulunduğu 14 şehrin gelir açısından İsviçre, Singapur gibi dünya devlerini geri bıraktığını ortaya çıkarmıştı…  TÜİK verileri ise 2012 yılı üçüncü çeyreğinde,  Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova’yı içine alan bölgenin konut satışı en fazla artan bölgelerden biri olduğunu gözler önüne sermişti.