Yabancı rekoru kırıldı

Türkiye’de legal yollarla çalışan yabancı sayısı 2003’te 855 iken, 2013’te çalışma izni verilen yabancı sayısı 45 bin 834’e yükseldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı raporuna göre, çalışma izni alarak evlerde çocuk bakıcılığı ya da hizmetçilik yapan yabancı uyruklu kadınların sayısı ise 15 bine ulaştı. Kaçak çalıştırıldığı belirtilen Suriyelilere ise sadece 794 resmi çalışma izni verildi. 

Türkiye’ye en çok Slav ve Ortaasya kökenli 25-29 yaşlarındaki genç kadınlar çalışmaya geldi. Bakıcılık ve hizmetçilik sektörünün yanısıra “eğlence ve gösteri” sektöründe de yabancılar için önemli sayıda çalışma izni düzenlendi. 2 bin 500 yabancı da inşaatlarda çalışmaya geldi.

İthal madenci de var
Evlerde hizmetçi ya da bakıcı olarak çalışanlar en çok Ukrayna, Türkmenistan, Rusya, Özbekistan, Moldova, Endonezya ve Gürcistan’dan geldi. Kayda geçen 14 bin 928 yabancı uyruklu kadın, evlerde bakıcı ve hizmetçi olarak çalışmaya başladı. Önemli miktarda bir yabancı kadın nüfusunun ise kayıtdışı şekilde bakıcılık ve hizmetçilik yaptığı düşünülüyor.
Sporun yanı sıra “eğlence ve dinlence” sektörü için de önemli miktarda yabancı, Türkiye’ye geldi. Bu üç sektörde çalışanların sayısı 1500’ü geçti. “Gösteri sanatları” adı altında da 2 bin 140 yabancı geçici çalışma izni aldı.
Öğretmen, sekreter, pilot gibi alanların yanısıra inşaat işçisi olmak için de 2 bin 500’den fazla yabancıya çalışma izni verildi. Otellerde çalışması için de 6 binden fazla yabancıya resmi izin verildi. Madenlerde taş kömürü ve linyit için 289, tekstil atölyeleri için 622 yabancıya iş imkanı doğarken, 1 yabancıya da kanalizasyonda çalışması için izin düzenlendi. 546 yabancı doktor ve sağlık personeli de geçen sene işbaşı yaptı. Çalışma izni verilen 50 yabancının ne iş yaptığı ise bilinmiyor.


Genç kadınlara rağbet fazla

İstanbul, 17 bin kayıtlı yabancı çalışanla ilk sırayı aldı. Rapora göre en çok erkek işçi ise Çin’den geldi. En çok, 25-29 yaş grubundaki yabancı kadınlar için çalışma izni düzenlendi. İlk çalışma başvurularının yüzde 63’ünü, çalışma izni için uzatma başvurularının yüzde 58’ini kadınlar yaptı.