Veliler dikkat! Okul kıyafetine 'asgari' zam geldi!

Devlet okulunda ilkokula başlayan bir öğrencinin ortalama kıyafet masrafı yeni öğretim döneminde 110 TL’ye yükseldi.

Habertürk gazetesinden Menekşe ATASELİM’in haberine göre dolar kuru yüzde 30 yükselince 2015’te rekor artış gören okul giysisi fiyatları 2016’da da asgari ücretin artması yüzünden zamlandı.

Devlet okulunda ilkokula başlayan bir öğrencinin 19 Eylül’de başlayacak yeni öğretim dönemindeki ortalama kıyafet gideri 110 TL olacak. Bu da geçen yıla göre yüzde 16 artış anlamına geliyor.

Son 5 yıla bakıldığında ise aynı kategorideki artış yüzde 70’e varıyor. Türkiye Okul Kıyafetleri Üreticileri ve Satıcıları Federasyonu’nun verdiği bilgiye göre, enflasyonun üzerindeki zammın en önemli nedeni üretim maliyetindeki artış.

Federasyon Başkanı Ünal Tunaboylu, yılbaşında bin 300 TL’ye yükselen asgari ücretin işçi maliyetini artırdığını belirterek, “Asgari ücretin yüzde 30 yükselmesi çok belirgin bir etki yarattı. Ancak sektördeki ciddi rekabet ve tüketiciyi mağdur etmeme düşüncesi üründe aynı oranda fiyat artışı olmamasını sağladı” dedi. Dolar kurunun da özellikle kumaş ve iplik fiyatında belirleyici olduğunu söyleyen Tunaboylu, “2015’ten beri kurda bir yükseliş var. Hammadde alımı üretime geçmeden 8-10 ay önce yapıldığı için kur hâlâ fiyatı artıran bir etken” diye konuştu. Tunaboylu, velilerin de son yıllarda daha yüksek kaliteli ürünlere yöneldiğini, bunun ortalama fiyatı yukarı çektiğini dile getirdi.


Özel okulda maliyet 1000 TL’yi aşabilir

Özel okullara bakıldığında ise bir takım kıyafetin maliyeti ortalama 400 TL’den başlıyor. Satın alınan takımın içeriği ve parça sayısına göre rakam 1000 TL’yi aşabiliyor. Okul ayakkabıları için de 40 ila 200 TL arasında değişen bir ortalamada harcama yapıldığı belirtiliyor. Türkiye’de ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim gören toplam öğrenci sayısı 15 milyonun üzerinde. Okul giysisi üreticileri ise yılda ortalama 25 milyon ila 30 milyon arasında değişen miktarda takım üretiyor. Süveter, hırka. gömlek, tişört, etek veya pantolondan oluşan her bir takım ortalama 5 parça. Parça bazında üretim miktarı yıllık 150 milyona kadar çıkıyor. Okul giysisinde üretimin perakende hacminin bu yıl yaklaşık 3.5 milyar TL’yi aşacağı öngörülüyor.

İlkokula başlayan öğrencinin kıyafeti 5 yılda yüzde 70 zamlandı