Vatandaş isyan etti! İstanbul'da fahiş zamlar kiraları uçurdu

İstanbul'da ev sahiplerinin yaptığı fahiş zamlar kiracıları oturacak yer bulma konusunda ciddi anlamda mağdur etti.

İstanbul'da Kurban Bayramı öncesi bin ile bin 600 TL arasında kiralanan evler, tayin ve üniversite öğrencilerinin geleceği dönemle birlikte, fırsatçı konut sahipleri ve emlakçılar tarafından yüzde 300'e kadar zamlandı. 

Milli Gazete'de yer alan habere göre; zor durumda olan ekonomi, Kovid-19 salgını döneminin yaşanmasıyla beraber vatandaşın ekonomik durumunu daha derinden etkiledi. Konut arayışında olan vatandaşlar ise kira fiyatlarının değerinden fazla olmasından dertli. 

Özellikle İstanbul Küçükçekmece'de bazı konut sahipleri bin 500 TL'den 4 bin TL'ye kadar ücretler isteyince, kiracılar bütçelerine uygun konut bulmakta güçlük çekmeye başladı. 20 ile 30 yıllık binalardaki dairelerde dahi fahiş kira fiyatlarının istenmesi pes dedirtiyor. 

EV SAHİPLERİ KİRAYA ÇIKIP ESKİ EVLERİNE YÜKSEK FİYAT İSTİYORLAR

Küçükçekmece'de ev aradığını belirten Süleyman Aslan, "Mağduruz ve yetkililer artık buna el atmalı. Daire bulamıyoruz. İnsanlar kafasına göre fiyat veriyor. Fiyatlar denetlenmeli. 20 yıllık dairelerde oturan bazı ev sahipleri oturdukları eski binalardan taşınıp yeni kiralık dairelere taşınıyor. Eski dairelere ise yüksek fiyatlar istiyorlar. Hem yüksek fiyatlar isteniyor hem de vergi vermekten kaçıyorlar. Bazı emlakçılar ise ev sahiplerini arayıp ederi olmayan evler için biz bu evi şu fiyata veririz deyip piyasayı yükselttiklerine şahit olduk" diye konuştu. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı, konut fiyatlarındaki fahiş artışla ilgili yapılan şikâyetler üzerine inceleme başlatıyor. Uzmanlar ise fırsatçılık yapanların şikayet edilmesi için çağrı yapıyor.

KİRA ZAMMI ORANI

Kira artış oranları tüketici enflasyonundaki 12 aylık ortalamayı aşamıyor. Kira zammı 12 aylık TÜFE oranı aşılmayacak şekilde yapılmalı. Haziran 2020 itibarıyla kira oranı yüzde 12.1'i geçemeyecek.

YÜKSEK ZAM İÇİN DAVA AÇIN

Konut sahiplerinin yüksek kira artışı yapmak istemelerine karşı kiracıların da tabi olarak hakları var. Kiracılar dava açarak yüksek kira ödemekten kurtulabiliyor. Kiracı, bu oranın üzerinde zam yapan ya da yapmak isteyen konut sahibine kira tutarının belirlenmesi için dava açabiliyor. 

EV SAHİBİ HAKKI

Konut sahipleri kira zammı yapmadan önce, o ayın açıklanan zam oranını öğrenmeli ve yeni kira sözleşmesini buna göre düzenlemeli. Aksi takdirde sınırı aşarlarsa, kiracı dava açabiliyor. Eğer kiracı, kendi isteğine göre bir bedel belirleyip mal sahibine ödeme yaparsa, mal sahibinin de aradaki farkı icra dairesi kanalıyla alma hakkı var.