Vatandaş gösteriş peşinde

Dünyaca ünlü 100 lüks tüketim firması, 2013 yılında 214.2 milyar dolarlık satış geliri elde etti. Bu şirketlerin her birinin ortalama yıllık satış rakamı 2.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’de ise lüks tüketim pazarı 5.3 milyar lira olarak belirlendi. Türklerin henüz lüksün ‘gösteriş zamanı’ fazında bulunduğu belirtilirken 2018’de pazarın 7 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Deloitte’nin hazırladığı “Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2015” raporuna göre, lüks tüketimin küresel güçleri sıralamasında ilk üç firma; Louis Vuitton, Compagnie Financiere Richemont ve Estée Lauder’dan oluştu. Son listede ilk on şirket arasına ABD’li tekstil firması PVH (Calvin Klein) ile Hong Kong’lu mücevher firması Chow Tai Fook da katılırken, bu firmaların listeye girmesi ile Shiseido ve Rolex ilk 10 dışına çıktı. En hızlı büyüyen yirmi şirketin ilk sırasında ise Hong Kong’lu Michael Kors ile ABD’li Kate Spade yer aldı.

Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan ve Türkiye lüks pazarını ve Türk markalarının durumunu analiz eden çalışmaya göre, bir ülkede lüks pazarının gelişiminin beş temel fazdan geçtiği belirtiliyor. Türkiye ise birçok gelişmekte olan ülkede olduğu gibi “gösteriş zamanı” fazında bulunuyor ve lüks, hâlâ ekonomik statünün sembolü olarak görülüyor. Türkiye’nin mevcut 5.3 milyar TL’lik lüks pazarının, arz ve talep tarafındaki gelişimlerle 2018’e kadar her yıl yüzde 7’lik artış ile 7 milyar TL’ye yükseleceği öngörülüyor.  Araştırma Türkiye’de lüksü üst gelir grubunun yaptığı harcamalar ile orta gelir grubunun ulaşılabilir lüks markalara gösterdiği talep ile kadınların iş ve sosyal hayatında lüks markalara daha fazla yer vermelerinin büyüteceğini ortaya koydu.