Vakıfbank da satılıyor!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Vakıfbank hisselerinin Hazine'ye devri önündeki engelin kalktığını açıkladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Vakıfbank hisselerinin Hazine'ye devri önündeki engelin kalktığını açıkladı. Ekonomi yönetimi devrin ardından özelleştirme sürecini başlatmayı planlıyordu.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Borsa İstanbul’da Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi’nin açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Babacan “Biliyorsunuz Vakıfbank hisselerinin Hazine’ye devri için de çalışma başlamıştı. Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin kararı bekleniyordu. O karar çıktı. Böylelikle hisse devrinin önündeki engel kalktı” dedi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kontrolündeki yüzde 58.51 oranındaki Vakıfbank hissenin Hazine Müsteşarlığı’na devri ardından da bankanın halka açıklık oranının artırılması hedefleniyordu. Bankanın yüzde 25 olan halka açıklık oranının yüzde 49′a kadar çıkarılabileceği belirtiliyordu.
Yasal sürece dair de bilgi veren Babacan, “Vakıfbank’ın devri ve kamu bankalarının katılım bankacılığı yapabilmesini tek bir yasayla düzenleyeceğiz. Bu konuda çalışmalar kararlılıkla yürütülüyor. Teknik çalışmalar tamamlanmadı. Tamamlanınca meclise gidecek. Yıl sonunda mecliste bütçe yoğunluğu olacağı için bu yıla yetişir mi söz veremem” dedi.
 
“KAMU BANKALARININ KATILIM BANKALARINDAN PAY ALMASINI İSTEMEYİZ”
 
Başbakan Yardımcısı, kamu bankalarının katılım bankacılığı yapabilme esaslarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Babacan “Basit bir iştirak şeklinde kurulmayacak. Hazine’nin doğrudan sermaye koyacağı bir yapı düşünüldüğü için yasal düzenleme gerekiyor. Yasal düzenleme konusunda çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalara kamu bankaları da katılıyor.Katılım bankalarının toplam krediler içindeki payı 5-6 yılda yüzde 3′ten yüzde 6′ya yükseldi. Kamu bankalarının bu yüzde 6′dan pay almalarını istemeyiz. Mevcut pazardan pay alırlarsa bu kendi kendimizi vurmak olur.” dedi.
 
“BANKACILIĞIN KENDİSİ TEŞVİK”
 
Babacan bir soru üzerine “Özel bankaların katılım bankacılığı yapmalarının önünde bir engel yok. Yapmak isterlerse ayrı bir kurumsal yapı olmalı. Bankacılık sisteminin Türkiye’de kendisi teşvik. Herkes can atıyor Türk Bankacılık sistemine girmek için. Oraya girdiğinde doğal olarak teşvikten, Türkiye’nin potansiyelinden yararlanıyor.” açıklamasını yaptı.