Üniversite sınavı maratonu başlıyor!

Üniversite giriş sınavının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 13 Haziran Cumartesi günü başlayacak.

LYS-4, 13 Haziran Cumartesi; LYS-1 ve LYS-5, 14 Haziran Pazar; LYS-2, 20 Haziran Cumartesi ve LYS-3, 21 Haziran Pazar gerçekleştirilecek.

Adayların 13 Haziran Cumartesi gireceği LYS-4 (Sosyal Bilimler Sınavı), sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-4'te, Tarih Testi, Coğrafya-2 Testi ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer alacak.

LYS-1 (matematik sınavı) 14 Haziran Pazar sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika verilecek. LYS-1'de, matematik testi ve geometri testi yer alacak. Matematik testinde 50 soru bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi, geometri testinde ise 30 soru bulunacak ve 60 dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kağıdı kullanılacak.

LYS-5 (Yabancı dil sınavı) da 14 Haziran 2015 Pazar öğleden sonra saat 14.30'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek. Sınavda adaylara 80 soru sorulacak. Yabancı Dil Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak.

20 Haziran 2015 Cumartesi yapılacak LYS-2 (fen bilimleri sınavı) saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda 135 dakikada tamamlanacak. LYS-2'de, fizik, kimya ve biyoloji testi yer alacak. Testlerde 30'ar soru bulunacak ve 45'er dakika verilecek.
LYS-3 (edebiyat-coğrafya sınavı) 21 Haziran 2015 Pazar günü, saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek. LYS-3'te, Türk Dili ve Edebiyatı testi ile coğrafya-1 testi yer alacak. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soru bulunacak ve 85 dakika süre verilecek. Coğrafya-1 testinde ise 24 soru bulunacak ve 35 dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kağıdı kullanılacak.

LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak.

Adaylar nelere dikkat edecek?

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacak. Bu nedenle adayların sınav binalarına, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlarla kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla her türlü elektronik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla, plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşyayla kredi kartı, ulaşım kartı gibi kartlarla, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla gelmesi yasak olacak.
Adayların yanlarında kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete gibi yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçları getirmemesi gerekiyor.

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle aranacak. Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında veya sınavdan sonra yasak olan araç gereç ve eşyaları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.

Sınav salonları, ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecek. Bina girişinde yoğunluğa yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde bulunmaları önem taşıyor.