Ucuz konut ilanıyla dolandırıcılığa dikkat!

Bazı emlak ofislerinin e-ticaret platformlarında düşük fiyatlı ev ilanı vererek müşterileri aldattığını belirten sektör yetkilileri, konut almak isteyenleri dolandırılmaması konusunda uyardı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, e-ticaret platformlarının yaygınlaşması ve kullanıcı sayısının artmasıyla dolandırıcılık yöntemlerinin de değiştiğini ifade eti. Koçal, "Son yıllarda en çok gördüğümüz ve bir türlü engel olunamayan yöntem de e-ticaret platformlarından düşük fiyatlı ve sahte ilan vererek tüketiciyi dolandırmaya çalışmak. Ev alma hayali ile söz konusu ofise giden vatandaşın karşılaştığı manzaralar ise çok daha farklı" dedi.

Aziz Koçal, "Burada zaman zaman gelen müşterilerden kapora isteniyor. Hatta bir daire için çok farklı kimselerden kapora alınabiliyor. Sonra emlakçı ortadan kayboluyor. Diğer yöntemde ise düşük fiyatlı ilanla müşteri çekiliyor. Sonra o tüketiciye evin satıldığı veya kiralandığı söyleniyor. Düşük fiyatlı ilanla ofise gelmesi sağlanılan tüketiciler, türlü bahanelerle başka konutları almaya ikna ediliyor" diye konuştu. Bunu yapan emlak komisyoncularının tüketicileri aldattığını vurgulayan Koçal, "Ucuz ve cazip bir ürün ilanıyla tüketiciyi ofislerine çekerek portföylerinde bulunan daha yüksek tutarlı başka ürünleri pazarlamak kanun hükümlerine göre cezai işlem gerektirmektedir" ifadelerini kullandı.

Koçal, tüketicinin yanıltıldığı ilanın yayınlandığı internet sitesinin Ticaret Bakanlığı'na veya Alo 175'e, emlakçının ise esnaf odasına şikayet edilebileceğini belirterek, şu uyarılarda bulundu: "Cazip ve ucuz ilanlı yerle ilgili mazeretler üretilip, tüketici başka gayrimenkullere yönlendirilmeye çalışılıyorsa tüketici tüketimden gelen gücünü kullanarak, o emlakçıyı terk etmelidir. Bu tür tüketiciyi istismar eden emlakçıların önüne geçmenin yolu etkin ve etkili denetimlerin yapılmasıdır” 

KAYITLI EMLAKÇILAR DA RAHATSIZ

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, bu asılsız ilanlarla yıllardır mücadele ettiklerini belirterek, şu anda önüne gelen herkesin, ülke çapında bilinen büyük ilan sitelerinde istediği emlak ilanını verebildiğini söyledi. Aşa, "İlan vermek için bu sitelerde online mağaza açan kimselerden hiçbir belge, kayıt istenmiyor. Herhangi bir değerlendirmeden geçmeden yayınlanan ilanlar tüketiciye de sektöre de bu işi doğru yapan emlakçıya da büyük zarar veriyor" dedi. Aşa, Türkiye'de neredeyse tekel olmuş bazı ilan portalları ile defalarca görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını da ekledi.