Twitter ve Facebook kullananlar dikkat! Bunu sakın yapmayın!

Twitter ve Facebook kullananlar dikkat, Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Bülent Kent, Habertürk’e konuştu

Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Bülent Kent, Habertürk’e konuştu: “Sansür birliği gibi eleştiriler geliyor. Bizim öyle bir görevimiz yok. Yönetim kurulu üyelerimiz özel şirketlerden oluşuyor. Engelleme kararı mahkemelerin”

Yeni internet kanunu ile mahkemelerin aldığı erişimin engellenmesi kararlarını uygulamak amacıyla kurulan Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB), kapılarını ilk kez HABERTÜRK’e açtı. ESB Genel Sekreteri Doç. Dr. Bülent Kent, erotik görüntüleri internete düşmüş kişilerin bunlarla yaşamak zorunda olmadığını belirterek, “Bu görüntüler, 24 saat içinde kaldırılabilir” dedi. Kent şöyle konuştu:

“Mahkemelerin verdiği erişimin engellenmesi kararında muhatap bulunamıyordu. Bu da ESB’nin kurulmasına neden oldu. Üyelerimiz, ülkede internet erişimini sağlayan şirketler. Biz, mahkemenin aldığı kapatma kararlarını, üyelerimize bildiriyoruz. Kişiler, internette uygunsuz görüntüleri yayıldığı zaman bunlarla yaşamak zorunda değil. Mahkemeye başvurmaları yeterli.” Kent, birliğe yönelik şu mesajları verdi:

FACEBOOK’TAN AKRABALARA EROTİK GÖRÜNTÜ: Kişiler hakkında küçük düşürücü yayınlar oluyor; ev hanımları ve eski eşlerle ilgili oluyor. Facebook sayfalarının ele geçirilmesi oluyor. Bir kadının Facebook sayfası ele geçirilerek, akrabalarına erotik birtakım görüntüler yollanmıştı. Kişinin Facebook’u kötü niyetle kullanılıyor. Kanun gereği, mahkemelerin 24 saat içinde karar alması gerekiyor. Biz, erişim sağlayıcılara bu kararı gönderiyoruz, onlar da 4 saat içinde kapatma kararını uyguluyor.

DOĞRUDAN BİZE GELMESİNLER: Kişi, mahkemeye başvurmalı, başka yolu yok. Haberleşme hakkı temel haktır. Bu nedenle mahkeme kararı olmadan kapatma işlemi söz konusu olmuyor. Kişiler bize doğrudan başvuramıyor. Biz mahkeme kararı olmadan hiçbir şey yapamayız. İnternet sayfasını gösteren URL adresini alıp mahkemeye gidecek.

HER GÜN 40 KAPATMA KARARI: Sabah mahkemeye başvurmanız halinde, aynı gün öğleden sonra kapatma olabiliyor. Ancak o sürede internette yayılırsa, ona yapacak bir şey yok. Mahkemeye bildirilen bir URL için kapatma kararı çıktıysa, benzer URL’ler için yeniden mahkeme kararı gerekmiyor. O zaman vatandaşın bize başvurması yetiyor. Her gün 30- 40 tane kapatma kararı geliyor.


SANSÜR GÖREVİ ÖZEL SEKTÖRE VERİLMEZ: ‘Sansür birliği’ gibi eleştiriler oluyor; ancak, bizim öyle bir görevimiz yok. Bize karşı yapılan yanlış ve önyargılı yorumlar bunlar. Bizim tüm yönetim kurulumuz zaten özel işletmeciler. Devlet, özel sektörle böyle bir sansür çalışması yapmaz. Ayrıca engelleme kararlarını mahkemeler alıyor, idare almıyor.

Türkiye’de internet özgürlüğünü sınırlandıran bir düzenleme görmüyorum. Olsa da bu konuyla ilgili çıkartılan tüm yasal düzenlemeler Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. Bizim elimizde bir şalter var ve kapatacağız sananlar oluyor. Milletvekillerinden de böyle baskılar geliyor; ‘Hâlâ niye kapanmadı’ deniyor.

Vatandaş da geldi. Biz sadece mahkeme kararını erişim sağlayıcısına ulaştırmakla yükümlüyüz. Onun dışında kapatıldı mı kapatılmadı mı bunu bilme görevimiz yok. Bizim elimizde ne bir şalter ne de teknik altyapı var. Buraya gelip, ‘Mahkeme kararı aldırdık neden kapatmadınız?’ diyenler oluyor. Erişim sağlayıcısı kapatmadıysa, hakkında suç duyurusunda bulunulsun. Bazen kararlar teknik arıza ya da başka nedenlerle uygulanamıyor

SİLAHIYLA GELDİ ‘KAPATIN’ DEDİ
Kent, “HTTPS şeklindeki adresler doğrudan kapatılamıyor. Bu gibi durumlar için Facebook ve Twitter’a başvurulması gerekiyor. Bir beyefendi geldi, hakkındaki haberler nedeniyle disiplin soruşturmasına uğramış. Tabancası belinde, ‘Abdestimi aldım geldim’ diyor. ‘Ya öleceğim, ya öldüreceğim. İşimi ve eşimi kaybedeceğim’ diyor. Mahkeme kararı almış ancak ilgili site kapatılmamış. Vatandaş da haklı ancak yapacağımız bir şey yok” dedi. (Bu kişinin, bir çalışanıyla uygunsuz görüntüleri Facebook’ta yer almış.)


PİŞMAN OLACAĞIN ŞEYİ YÜKLEME, BİR DAHA SİLİNEMEZ:

Kişiler, internete sonradan pişman olacakları yüklemeler yapmasın; yazılar yazmasın. Bunu sonradan internetten çıkarmak mümkün değil. Bunlar hızla yayılıyor ya da bilgisayara indiriliyor. Facebook ve Twitter’a her şey yüklenmesin. Üniversiteli gençler özellikle dikkat etsin. İş hayatına atılacakları zaman hakkında delil olabilir, evlilikte sorun olabilir. Fotoğraf paylaşmasınlar. Şu kesin, işveren birini işe alacağı zaman Facebook ve Twitter’a giriyor. Dondurmacı dahi işe alırken bunu yapıyor, kimdir bu diye.

MANKENİN TALEBİ KARŞILANDI: Bir mankenin talebi oldu, evlenmiş ve çocuğu olmuş. Eski görüntülerinin olduğu sitelerin engellenmesi istendi. Bu görüntüler kaldırıldı.

BÜLENT KENT: TRAFİĞİ SAĞLAMIYORUZ

“Bizim internet trafiğini saklama görevimiz yok. Ne öyle bir kanun var, ne de fiiliyatta öyle bir durum. Böyle bir yetkimiz yok. Bizim onu yapacak altyapımız da yok zaten. 200 metrekarelik bir ofisimiz var.”


DENİZ ÇİÇEK/HT GAZETE