Türkler yurtdışında ev arayışında

Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırımları sürerken, Türk vatandaşları da yurtdışında emlak avında. Türkler ABD, İngiltere, Portekiz, Malta, Yunanistan ve Kıbrıs’ta emlak alımlarıyla ilgileniyor.

Yurtiçinde son dönemde gayrimenkul seferberliğinin etkisiyle konut satışlarının bu yıl 1 milyon 500 bin ile bir rekora imza atması öngörülüyor.

Her ne kadar yurtiçinde konut satışları hareketli olsa da Türklerin yurtdışında emlak arayışlarının arttığı biliniyor. Yurtdışında global krizin ve ekonomilerde yaşanan durgunluğun etkisiyle emlak fiyatlarındaki düşüşün cazibe yaratması ve Türklerin çeşitli sebeplerle ABD, İngiltere, Portekiz, Malta, Yunanistan ve Kıbrıs’ta emlak alımlarıyla ilgileniyor.

Bilindiği gibi ABD’de altı aydan daha fazla ikamet eden ve 500 bin doların üzerinde bedelli gayrimenkul alanlar Yeşil Kart hakkı elde edebiliyor. ABD’de Türklerin yoğun olarak ilgi gösterdiği Miami’deki projelerin tanıtımları da son dönemde arttı. Bunlardan biri de Heafey Group’un Ocean Conrad Resort projesiydi. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un da aralarında bulunduğu yatırım grubunun Four Seans Otel ve Rezidans projesine komşu olan Ocean Conrad Resort’un yüzde 50’si şimdiden Türkler tarafından satın alınmış. Heafey Group Başkan Yardımcısı Carmine Zayoun, Miami’nin her zaman sanatçı ve futbolcular arasında gözde olduğunu belirtirken, şimdi buraya beyaz yakalıların yatırım yaptığını söylüyor. Zayoun’a göre, Miami 2020 projesi bu bölgeyi yatırım açısından cazip hale getiriyor. Çünkü Miami, Panama kanalının genişlemesini sağlayan bu projeyle bir ticari merkez haline geliyor.

Miami’ye Türklerin her zaman ilgisi bulunduğunu belirten emlak danışmanlık şirketi Era Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu da, yurtdışında emlak almak isteyenlere vergi oranlarına dikkat etmeleri konusunda bulunuyor. Ekşioğlu, vergi avantajı nedeniyle yatırım için emlak alan Türklerin özellikle İngiltere, Portekiz ve Malta’yı tercih ettiğini söylüyor.

Avrupa başkentlerinde metrekare fiyatları (euro)
İsviçre 10.963
Fransa 8.413
Avusturya 4.800
İsveç 4.620
Hollanda 3.585
Almanya 3.159
Çek Cumhuriyeti 1.560
Portekiz 1.272
Türkiye 1.044
Bulgaristan 775