Türkiye'de En Çok Bu İller Sigorta Yaptırıyor!

Yapılan sigorta araştırmasında ortaya çıkan sonuçlar dikkat çekti. Türkiye'de, zorunlu trafik, taşıt, deprem, özel sağlık, hayat ve ferdi kaza sigortaları üzerinde yapılan araştırmadan çok ilginç sonuçlar çıktı.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, yaptığı açıklamada, Türkiye'de insanların sigorta beklentisinin ağırlıklı olarak hasarlarının karşılanması noktasında odaklandığını söyledi. Denizli, İzmir, Malatya, Trabzon, Tekirdağ, Samsun ve Antalya, sigorta sahipliğinin yüksek seyrettiği iller arasında yer alıyor. Sigortaya olumlu bakılmasına rağmen harekete geçme konusunda beklentinin gerisinde kalındığına işaret eden Tunçay, bunda öteleme, erteleme ve ekonomik yetersizliklerin etkili olduğunu belirtti. Tunçay, devlet tarafından sağlanan güvencenin yeterli olduğunu düşünenlerin sayısının, son yıllarda artış gösterdiğine dikkati çekti.

Türkiye'de özel sigorta sahipliği oranının halen çok düşük olduğuna işaret eden Tunçay, ''Hiçbir sigortası olmayan kişilerin oranı yüzde 76 civarında seyretmektedir. En çok konut ve iş yeri sigortalanıyor. Bunu zorunlu trafik, taşıt, deprem, özel sağlık, hayat ve ferdi kaza sigortaları izliyor. Konuyla ilgili ülke genelinde 2008'de ve 2012'de yapılan araştırma sonuçlarına göre sadece yüzde 1'lik değişim görülüyor'' dedi. Tunçay, Türkiye'de sigorta sahibi kişilerin daha çok 35-44 yaş grubunda yer aldığını,ağırlıklı olarak Ege ve Karadeniz bölgelerinde yaşadığını bildirdi.

Sigorta sahipliğinin yüksek seyrettiği illeri Denizli, İzmir, Malatya, Trabzon, Tekirdağ, Samsun ve Antalya olarak sıralayan Tunçay, şöyle konuştu: ''Branş bazında bakıldığında, trafik, taşıt ve iş yeri sigortası sahipliği Ege, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde diğerlerine göre daha yüksek. Zorunlu deprem sigortası sahipliğinde de Karadeniz ve Ege bölgeleri ön sıralarda yer alıyor. Marmara Bölgesi'nde ise oranların Türkiye ortalamasıyla aynı değerde olması ilgi çekici. Ödemede zorlanma ve sosyal güvencenin yeterli görülmesi, sigorta yaptırmama nedenleri arasında ilk sıralarda bulunuyor.''

Tunçay, ihtiyaç halinde kayıpları karşılamayacağı, geleceğe yönelik başka garanti planlaması düşündüğü ve ürünler hakkında bilgi sahibi olmadığı için sigorta yaptırmayanların oranının 2008'e göre 2012'de artış gösterdiğini anlattı. İç Anadolu'da yaşayanların, sosyal güvenceyi yeterli gördükleri için sigorta yaptırmadıklarını belirten Tunçay, diğer bölgelerde maddi sıkıntılar nedeniyle prim ödemelerinde zorlanılmasının öncelikli olduğunu kaydetti.

Tunçay, ''Hasarın zamanında karşılanması ve ödenen primin daha fazla para olarak döneceğine inanılması, insanları sigorta yaptırmaya ikna eden nedenler arasındadır. Bu unsurların önemi, giderek artmaktadır'' değerlendirmesinde bulundu.