Türkiye yabancı yatırımcıların radarında

Jones Lang LaSalle tarafından hazırlanan "Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2012 İlk Yarı Raporu” Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş ve Sermaye Piyasaları & Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Dr. Kıvanç Erman’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklandı.

Raporda, Türkiye’nin yabancı yatırımcıların radarında olduğu ve her türden yatırımcının pazara olan ilgisinin 2012’de yeniden canlanma sürecine girdiği belirtildi.

Jones Lang LaSalle araştırma departmanı tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin perakende, ofis ve otel pazarlarını değerlendiren "Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2012 İlk Yarı Raporu”na göre;

  • 2012 yılının birinci çeyreğinde %3.2 büyüyen GSYH’nın, hükümetin hazırladığı Orta Vadeli Program kapsamında 2012 yılında %4 büyümesi beklenmektedir.
  • Ekonominin zayıf yanlarından biri olan enflasyon, 2011 sonunda %10.45’ten, Haziran ayı sonu itibariyle %8.87’e gerilemiştir. Enflasyon oranlarında yakın gelecekte hızlı bir düşüş beklenmemesine rağmen, Merkez Bankası 2012 sonu enflasyon hedefini %5 olarak belirlemiştir.
  • Moody’s Türkiye’nin kredi notunu Ba2’den Ba1’e yükseltmiş ve Türkiye yatırım yapılabilir ülke seviyesinin bir altına yükselmiştir. Moody’s aynı zamanda Türkiye’nin durumunu pozitif olarak korumuştur. Bu kapsamda önümüzdeki 18 ay içerisinde, Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseltilmesi ihtimali bulunmaktadır.
  • Perakende sektörü, gerek ikincil şehirleri de kapsayan portföy yatırımı, gerekse de birincil ve güçlü ikincil şehirlerde tek bir alışveriş merkezi yatırımı olmak üzere, yatırımcıların ilgilendiği öncelikli pazardır. İkinci yarıyılda tamamlanması beklenen birkaç potansiyel işlem üzerinde müzakereler devam etmektedir.
  • Dövize endeksli kira sözleşmelerini konu alan ve birçok tartışmaya yol açan, yeni Borçlar Kanunu’nun ilgili maddelerinin yürürlüğe girmesi, 2020 yılına kadar ertelenmiştir. Bu kararın yakın gelecekte yatırım pazarını olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir.
  • Mütekabiliyet yasasıyla birlikte, bireylerin Türkiye’de gayrimenkul satın alımında mütekabiliyet zorunluluğu kaldırılmıştır. Yeni yasanın, özellikle Körfez ülkelerinden bireysel yatırımcılara konut edinimi konusunda olanak sağlaması sebebiyle, ticari gayrimenkul pazarına yasanın çok büyük bir etkisinin olması beklenmemektedir.
  • Orman vasfını yitirmiş alanların ticaret ve konut fonksiyonlarına dönüşümüne olanak veren 2B yasası 25 Nisan 2012’de yürürlüğe girmiştir. Bu yasanın, İstanbul’un başlıca alt pazarlarında ve Türkiye genelinde proje geliştirmeye uygun arsa arzında artış sağlaması ile yeni projelerin ivme kazanması beklenmektedir.
  • Türkiye pazarına fiyat talepleri ve hukuksal zorluklardan dolayı girişlerini erteleyen yatırımcıların, orta-uzun vadede pazara girmeleri beklenmektedir.
  • En son hazırlanan Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi, Türkiye’nin küresel lig tablosunda 97 ülke arasında şeffaflık gelişiminde zirvede yer aldığını ortaya koymaktadır.
  • Türk markaları yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ederken, bu markaların yurtdışında, özellikle Rusya ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde büyümeye yönelik faaliyetleri devam etmektedir.
  • Güçlü kullanıcı talebine bağlı olarak, ofis pazarındaki boşluk oranları azalmaktadır. Ancak birincil kira 2Y 2009’dan bu yana EUR 30’da sabit kalmıştır.
  • 2012 yılının ikinci yarısında yabancı ziyaretçi sayılarında bir artış beklenmektedir. Bu durumun İstanbul’daki otellerin doluluk oranları ve oda fiyatlarında artışları beraberinde getirmesi beklenmektedir.