Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı'nın ilk çevre desteği AKG Gazbeton'a
AKG Gazbeton, yıllık 100 bin Dolar'lık tasarruf sağlayan proje ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı'nın (TTGV) desteklediği ilk çevre projesi oldu
Üretim süreçlerinde oluşan firenin geri kazanılması yolu ile yaklaşık 5 bin tonluk malzemeyi atık olmaktan kurtaran AKG Gazbeton, yıllık 100 bin Dolar’lık tasarruf sağlayan proje ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın (TTGV) desteklediği ilk çevre projesi oldu.
Türkiye’nin en büyük gazbeton üreticilerinden AKG Gazbeton İşletmeleri’nin, AR-GE çalışmaları sonucu geliştirdiği geri dönüşüm projesi, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından desteklenen ilk “Çevre Teknolojileri” projesi olma başarısını gösterdi. Gazbeton üretimi sırasında meydana gelen fireyi üretime geri kazandırarak hammadde tüketimini azaltan AKG Gazbeton, proje ile 5 bin tonluk malzemeyi kurtararak yıllık 100 bin Dolar tasarruf etti.
AKG Gazbeton tarafından 2007 yılında AR-GE çalışmalarına başlanan “Gazbeton üretiminde oluşan kırık gazbeton firelerinin, üretim süreci içinde geri kazanılarak hammadde tüketiminin azaltılması” projesi ile üretim sürecinde ortaya çıkan gazbeton firesini en aza indirmek, geri kazanılmasıyla da çevreye verilen olumsuz etkilerin azaltılması amaçlanıyor. AKG Gazbeton’un temiz üretim prensibi ile geliştirdiği proje, yaklaşık 243 bin Dolar’lık bütçe ile 12 ayda tamamlandı. Projenin getirdiği en önemli kazanımlar ise atıkların üretime geri döndürülmesi oldu. Diğer taraftan tasarruf edilen malzemenin çimento olması da çimento üretiminden kaynaklı enerji kullanımı ve sera gazı salımlarının dolaylı olarak azaltılmasını sağladı.
“Fire kaybını önleyerek 100 bin Dolar tasarruf sağladık”
Günümüzde şirketler, sektörler ve ülkeler için ilk sırada gelen geri dönüşümün, sürdürülebilirlik konusundaki katkısına değinen AKG Gazbeton Yönetim Kurulu Üyesi Levent Akgerman, “Projemizin çıkış noktası sürdürülebilir çevreye sağlanacak katkı ve hammadde tüketiminin azaltılarak ürün maliyetinin düşürülmesidir. AR-GE ekibimiz bu proje için yatırımlarıyla birlikte yaklaşık 6 yıl firenin üretime geri kazandırılmasını sağlayarak hammaddeden tasarruf sağlayabilecek metodlar ve uygulama yöntemleri üzerinde özenle çalıştı. Amacımız, üretimde meydana gelen yüzde 2.5 oranındaki gazbeton firesini üretimde yeniden değerlendirerek, çimento tüketiminde yüzde 5’lik bir tasarruf sağlamaktı. Bu proje ile yıllık 2 bin ton çimento karşılığı toplam 5 bin ton malzeme geri kazanılarak bu amaca ulaşıldı. Buradaki asıl kazancımız maddi olmaktan öte, firenin çevreye verdiği zararın en aza indirilmesidir” dedi.
Yenilikçi yaklaşımının yanı sıra çevreye verdiği değerle yeşil dostu üretim gerçekleştiren AKG Gazbeton, 2013 yılında Alman IBU kuruluşu onaylı Çevresel Ürün Beyanı olan EPD Belgesi’ni de aldı.