Türk müteahhitler dünyaya açılıyor!

Türkiye’nin Afrika açılımında sıra müteahhitt firmalarımıza geldi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, müteahhitlik sektörünün yurt içinde ve küresel pazarlarda 'anahtar teslim işler' olarak tanımlanan kontratlara, yönelmesi gerektiğini söyledi. Avrupalı firmaların Türk firmalarla Afrika pazarına girmek istediğini belirten Pekcan, İngiltere Eximbank’ından sorumlu bakanın kendisine Afrika pazarında Türk müteahhitlerle çalışmak için 30 milyar Pound ayırdıklarını söyledi.

Türkiye Müteahitler Birliğince (TMB) düzenlenen “Gündem 2018 Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri” programında Afrika’nın özellikle de Sahraaltı bölgenin çok büyük bir pazar olduğuna dikkat çeken Pekcan, Avrupa'da yaptıkları görüşmelerde Afrika'ya Türkler ile beraber açılmaya onların da hazır olduğunu gördüklerini dile getirdi.

ÇİNLİLERDEN BIKTILAR 

Pekcan, “Bakir bir Afrika pazarı var. Afrika’da herkes Çin’den bıkmış. Ucuz kredi, para var ama kalitesinden memnun değiller. Ama bizim Türk firmaların servisinden, kalitesinden, hizmet anlayışından ve teslim süreçlerinden son derece hoşnutlar” dedi.

Pekcan, İngiltere Eximbank’ından sorumlu İngiliz bakanla yaptığı bir görüşmede 30 milyar poundluk bir bütçeden bahsettiğini hatırlatarak, “Bizimle de bu parayı paylaşmaya hazırlar. Yeter ki siz gidin iş görüşmesi yapın. İşi alın. Çağırın biz geleceğiz” dediğini aktardı.

YURT DIŞI PAZARA ÖNCELİK 

Pekcan, “Biz ihracatımızı yüksek katma değerli teknoloji ürünlerine çevirmeli ve marka ile tasarıma önem vermeliyiz” diye konuştu. Pekcan, müteahhitlik firmalarının her gittiği yere müşavir firmalarımızı da yanlarında götürmelerini istediğini de dile getirdi. TMB Başkanı Mithat Yenigün İç pazarda malzeme fiyatlarında iki yıldır artışlar yaşandığını anlatarak konut satışlarının tüm kampanyalara karşın yüksek banka faizlerinin alternatif getirisi nedeniyle olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Müteahhitlik sektörünün yurt dışı pazarlara daha fazla ağırlık vermeye başladığını belirtti.

TEMİNAT MEKTUBU VE YERLİ İŞÇİ SORUNU

Sektörün Sahraaltı Afrika ülkeleri ve Hindistan ile ilgilendiğini aktaran Yenigün, “Ancak burada birincisi Türk bankalarının teminat mektuplarının bu ülkelerde kabul edilmemesi sorunumuz var. İkincisi ise; yurt dışına kendi işçimizi götürmek istiyoruz ancak, yurt dışına götürdüğümüz işçiler dönüşte bize ağır yükler getiriyorlar. Bu nedenle çok daha verimli olacağını düşünmemize rağmen yurt dışına Türk işçisi götürme konusunda isteksiz davranmak durumunda kalıyoruz” değerlendirmesi yaptı.