Türk mobilyacılar gözünü dünya zirvesine dikti

MOSFED Başkanı Güleç "Dünyada artık, Türkiye mobilya çizgisi olarak, biz varız. Hedefimiz, 2023'te dünyanın ilk 5 mobilya ihracatçı ülkesi arasında yer almak. Bunu da başarabileceğimize inanıyorum" dedi.

Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye'nin son 4 yılda mobilya ihracatı sıralamasında 10 basamak atlayıp 11'inciliğe yükseldiğini belirterek, "Hedefimiz, 2023'te dünyanın ilk 5 mobilya ihracatçı ülkesi arasında yer almak. Bunu da başarabileceğimize inanıyorum" dedi.

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı da olan Güleç, dünyada ticaretteki azalmaya ve bölgesindeki savaş ortamına rağmen Türkiye'nin yine ciddi bir başarı elde ettiğini söyledi.

Türkiye'nin, mobilya sektöründe 2014 yılında 2 milyar 420 milyon dolarlık dış satımla Danimarka ve İsveç'i geçerek 11'inciliğe yükseldiğini anlatan Güleç, "Mobilyacılarımız büyük bir özveriyle çalışıyor. Dünyanın neredeyse istisnasız bütün ülkelerine ve bütün gümrük bölgelerine ihracat yapıyoruz. Mobilya tamamıyla girişime dayanıyor. Mobilyacılarımızın çalışmaları sadece ihracat yapmakla olmuyor. Aynı zamanda katma değeri yükselterek dünyadaki son teknolojiyi uyguluyorlar ve en önemlisi tasarıma dayanıyorlar" diye konuştu.

Güleç, mobilya sektöründe özellikle son 4 yılda önemli mesafeler alındığını vurgulandı. Türk mobilyacıların dünyada gıptayla takip edildiğini dile getiren Güleç, şöyle devam etti:

"Dünyada artık bir Türkiye mobilya çizgisi olarak biz varız çünkü son 4 yılda tam 10 basamak birden yükseldik. 21'inci sıradan 11'inci sıraya yükseldik. Burada yine bütün mobilyacı arkadaşlarımın, meslektaşlarımın takdir ve teşvik edilmesi gereken bir konumdayız. Hedefimiz, 2023'te dünyanın ilk 5 mobilya ihracatçı ülkesi arasında yer almak. Bunu da başarabileceğimize inanıyorum.

Mobilya ihracatında ilk sırada Çin var. Arkasından Almanya, İtalya, Polonya ve ABD geliyor. Bu sıralamaya inşallah gireriz. ABD 8,7 milyar dolar, bir arkasındaki Vietnam 6,5 milyar dolar, bir arkasından gelen Kanada 4 milyar dolar ihracat yapıyor. Her yıl hedefimizi daha yükseğe çıkartıyoruz. Burada kesinlikle mobilyacı arkadaşlarımızın daha çok motive olması, daha çok pazara odaklanması lazım. Başarılıyız, kaliteli mobilya üretiyoruz. Dünyadaki her ülkeye mal satma potansiyelimiz var. Bütün dünya fuarlarını takip eden bir mobilya sektörümüz var. Allah'ın izniyle hedefimizi yakalayacağız."

Ahmet Güleç, lojistik konusunda da mobilyacıların desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Özellikle nakliyede sorunlar yaşadıklarına işaret eden Güleç, "Nakliye ve lojistik çok pahalı. Lojistik konusunda bize çok daha büyük bir destek verilebilirse daha iyi olur. Dünyada en fazla mobilya ihracatı yapan ülkeler bu destekleri veriyor. Bizim bu konularda biraz daha desteklenmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

Güleç, Türkiye'nin her tarafında mobilya üretebildiklerini, bölgeleri zenginleştirebildiklerini, yerel kalkınmaya katkı sağladıklarına dikkati çekerek, dolaylı bakımdan 500 bin kişiyi istihdam etmeleri nedeniyle de bu sektörün ülke için çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.