Tüketiciye müjde! fiyatlar yarı yarıya inecek

Üretici ve tüketiciyi sevindirecek Perakende Yasa Tasarısı, bu hafta Başbakanlığa geliyor. Tasarıya göre marketlerin üreticilerden aldığı 100 kaleme yakın komisyon ve ücretler kalkacak. Bu da raftaki fiyatları aşağı çekecek.

Esnafın dört gözle beklediği Perakende Yasa Tasarısı, Başbakanlığa gidiyor. 4 Haziran’da toplanacak kurulda Tasarı son şeklini alacak.

Perakende Yasası esnaf ve üreticinin korunmasına yönelik birçok madde içerirken, tüketiciye de fiyat avantajı sağlayacak. Bunların arasında ‘Market komisyonlarının kaldırılması’ ‘Hızlı tüketim mallarının 30 gün içinde üreticiye ödenmesi’ ‘Seri sonu ve ihraç fazlası ürünlerin fabrika satış fiyatından tüketiciye satılması’ ‘Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin canlandırılması’ gibi birçok önemli madde yer alıyor.

Bir süre önce STAR’ın gündeme getirdiği ‘Market komisyonları’ konusunun tasarının en önemli maddelerinden biri olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, üreticinin market rafına girebilmesi için ödediği komisyon ücretlerinin kaldırılacağını, dolayısıyla maliyetlerin düşmesi neticesinde ürün fiyatlarında yarı yarıya düşeceğini söyledi.

Komisyonlar alınamayacak
Bir marketin üreticiden veya tedarikçiden 100 kaleme yakın komisyon aldığını dile getiren Palandöken şöyle devam etti: “ Bir ürünün bir market rafına girmesi için 100 bin TL civarında raf  bedeli ödemesinin yanında her ay 20-30 bin TL kadar da ekstradan ücret ödemesi gerekiyor. Bu ücretlerin arasında ‘Yeni şube açılış bedeli’ ‘Katalog bedeli’ ‘Lojistik primi’ ‘Dergi bedeli’ gibi akla hayale sığmayan birçok komisyon yer alıyor. Dolayısıyla üreticinin de maliyetleri artıyor. Bu da vatandaşın cebine zam olarak yansıyor. Bu yasa ile bu ücretlerin tamamı yok olacak. Üreticinin maliyetlerinin düşmesi ile ürün fiyatlar düşecek” dedi.

YASADA NELER OLACAK?

-İşyeri açılışında bürokrasi azalacak

İşyeri açılış süreçlerinde bürokrasi azaltılacak. Bu kapsamda, bakanlık bünyesinde elektronik ortamda Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulacak.

-Üretici 2 ayda parasını alacak

Üretici ve tedarikçilere yapılacak ödemeler, 60 gün içinde gerçekleştirilecek, bu süre çabuk bozulabilen gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde 20 gün olacak.

-Üreticinin ismi ambalajda olacak

Perakende işletmeleri üreticiden aldığı ve kendi markasıyla sattığı ürünlerin ambalajında, üreticinin markasına büyük şekilde yer verilecek.

-Yorgancı da AVM’de olacak

AVM’lerde esnaf ve sanatkara belirli oranda yer ayrılacak. Kaybolmaya yüz tutmuş meslek erbabının AVM’de faaliyet göstermeleri mümkün hale gelebilecek.

-‘Zararına satış’ süreli olacak

‘kapatıyoruz’ ve ‘zararına satış’ yazarak tüketiciyi yanıltan işyerleri engellenecek. Kampanyalı satışlarda satış süresi 3, işyerinin tasfiyesi süresi ise 6 ay olacak.

-Otoparksız AVM olmayacak

Otoparkı olmayan AVM olmayacak ve kurulamayacak. Tüm AVM’lerde müşterilerin kullanabilmesi için otopark yapmak zorun hale gelecek.

-Her yerde AVM açılamayacak

İl bazında stratejik ticari planlar hazırlanacak. Böylece üç ayda batan bakkal, berber olmayacağı gibi, rastgele açılan AVM’de olmayacak.

-Esnaf toplu alım gücüne kavuşacak

Bakanlığın gözetiminde, esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları, tedarik ve dağıtım şirketleri kurabilecek. Böylece küçük esnafın toplu alım gücü olacak.

Üreticiden 100 kalem komisyon alınıyor

Star’ın gündeme getirdiği marketlerin üreticiden aldığı ücretlerin bazıları şöyle:

-Ürün listeleme bedeli:  Markette yer alabilmek için giriş ücreti.

-Hamaliye bedeli: Ürünlerin taşınması için alınan ücret.                           

-Mağaza yenileme bedeli: Marketteki tadilat için alınan ücret.

-Kasa önü bedeli: Kasa önüne konulan ürün için alınan ücret.                            

-Çalıntı bedeli: Her çalınan ürün için talep edilen ücret.             

-Dergi bedeli: Tanıtım kataloğunun basılması için alınıyor.       

-Önlük parası: Çalışan önlükleri için alınan ücret.