Trakya Cam, en başarılı endüstriyel işletme seçildi

Trakya Cam’ın Bursa-Yenişehir Fabrikası ‘Atık Isı Enerji Üretim Projesi’ ile Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projeleri (SEVAP) kategorisinde “En Başarılı Endüstriyel İşletme” ödülünü aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Projesi (SANVER 2013) kapsamında gerçekleştirilen yarışmanın sonuçları belli oldu. Trakya Cam’ın Bursa-Yenişehir Fabrikası ‘Atık Isı Enerji Üretim Projesi’ ile Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projeleri (SEVAP) kategorisinde “En Başarılı Endüstriyel İşletme” ödülünü aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen ve sanayide enerji verimliliğinin arttırılmasını hedefleyen SANVER 2013 yarışmasının sonuçları açıklandı. Ödüller, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katıldığı 5. Enerji Verimliliği Forumu etkinlikleri kapsamında sahiplerini buldu.

İstanbul WOW Convention Center’da düzenlenen törende, Trakya Cam’ın Bursa-Yenişehir Fabrikası, ‘Atık Isı Enerji Üretim Projesi’ ile Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projeleri (SEVAP) kategorisinde “En Başarılı Endüstriyel İşletme” ödülüne layık görüldü. 5. Enerji Verimliliği Forumu etkinlikleri kapsamında düzenlenen törende, ödülü Trakya Cam adına Şişecam Topluluğu Sürdürülebilirlik Koordinatörü Serdar Gencer aldı.

‘Atık Isı Enerji Üretim Projesi’



Avrupa’nın 4’üncü, dünyanın 6’ncı büyük düzcam üreticisi olan Trakya Cam, Bursa-Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan tesislerinde 2006 yılından bu yana düz cam, kaplamalı cam ve lamine cam üretimi gerçekleştiriyor.

Trakya Cam Yenişehir Tesisleri’ndeki Atık Isı Enerji Üretim Projesi sayesinde ana yakıt olarak doğalgaz kullanıldığı cam ergitme fırınlarında oluşan atık gazlardan gazlardan elektrik enerjisi elde ediliyor.

Günde 750 ton cam ergitme kapasiteli iki fırında oluşan yanma gazları atmosfere 470 ila 500 C derecede atılıyor. Her baca için bir adet yüksek basınç buhar kazanı bulunuyor. Bu kazanlardan elde edilen buhar tek kollektörde toplanarak buhar türbini çalıştırıyor ve buna bağlı alternatörden elektrik elde ediliyor.

Kazanların alçak basınç kısımlarından elde edilen buharın bir eşanjörden geçirilmesiyle, fabrikanın ısıtmasında kullanılan sıcak su elde ediliyor. Ayrıca, alçak basınç kazanından elde edilen buhar da tesislerdeki proseste kullanılıyor.

2012 Mart ayında otoprodüktör lisansı alınan tesiste kurulu tribün gücü 6 MW olup cam fırınlarının kapasite kullanımına bağlı olmak üzere 3.5 - 5 MW aralığında elektrik üretimi yapılıyor.