TOKİ'den her gelir grubuna konut!

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, bundan sonra yaptıkları tüm projelerde farklı gelir gruplarına hitap edecek konut tipleri olacağını söyledi.

Ergün, böylece gettolaşmanın önüne geçip, farklı statüdeki insanları bir araya getirerek hoşgörü kültürünü yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

DÜNYA Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan TOKİ  Başkanı Turan, kurumun ana konseptinin konuta erişmekte zorlanan insanları konut sahibi yapmak olduğunu hatırlattı. Yaklaşık 10 ay önce klasik TOKİ binalarından vazgeçerek, her ilin dokusuna ve ihtiyaçlarına göre projeler üretmeye başladıklarını aktaran Turan, “Şanlıurfa’da balkonu büyük konutlar yapıyoruz. Bunların mimarisi o bölgeye uygun. Eğer evin içinde kiler olması isteniyorsa, bu istekleri göz önünde bulundurmamız lazım” dedi.

Projelere cadde ve esnaflar için dükkan geliyor
Bunların dışında TOKİ’nin ilk kez konutların içini değil, dışındaki yaşamı ön plana çıkaran ‘yaşam merkezi kurma’ anlayışıyla proje geliştirmeye başladığını ifade eden Turan, her projenin içinde bir semt oluşturma mantığıyla çalıştıklarını vurguladı. Her büyük projenin içinde cadde, esnaf dükkanları, meydan ve sosyal donatıların yer aldığını aktaran Turan, bu mantıkla ilk projelerini yapmaya başladıklarını da anlattı. Bugün üretilen projelerin yüzde 80’inin farklı bir konsept üstüne inşa edildiğini belirten TOKİ Başkanı Turan, şöyle devam etti: “Gelecek bahardan itibaren Anadolu’nun bir çok şehrinde de İstanbul’da da bu tip projeleri göreceğiz. Bugün hiç kimse canı sıkıldığında gidip TOKİ bloklarında takılalım demez. Gaziantep’teyse şu çarşıya gidelim der örneğin... Çünkü TOKİ blokları sadece barınma üstüne kurulmuş. Yeni çalıştığımız şehir modelinde birbirinden farklı gelir gruplarını içinde barındıracak bir model üzerinde çalışıyoruz. Bizde yoksul konutları şehrin ayrı bir yerine yapılıyordu. Türkiye’de gelecekte karşılaşılacak en büyük sorunlardan biri gettolaşma. Muhafazakar olsun, sosyal demokrat ya dabaşka bir yaşam tarzına sahip insanlarımız olsun... Zenginler ayrı yerde, yoksullar ayrı yerde yaşıyor. Düşünün arada kalan farklı gruplar da var, onlar da ayrı yerlerde yaşıyor. Aslında sadece barınma sorunu değil, sosyolojik bir şey yaşıyoruz şu an. Kent sosyolojisi hızla ve tehlikeli biçimde değişiyor. Şimdi biz onun için 2+1‘den 4+1’e kadar olan daire seçeneklerini aynı projede sunmayı hedefledik.”