TOKİ'den engelli vatandaşlara özel konut düzenlemesi!

Konut ihtiyacı olan engelli vatandaşlara özel olanaklar ve kontenjan sunan TOKİ, inşa ettiği evlerde bu kişilerin hayatlarını kolaylaştırmak için özel mimari düzenlemeler de uyguluyor.

TOKİ’nin konut satışlarında özel şartlar sunduğu bir diğer kesim Engelliler. Projelerinde, fiziksel çevrenin engelliler için de ulaşılabilir ve yaşanabilir kılınması hedefini gözeten TOKİ, konut tasarımlarına bu hassasiyeti yansıtmaya çalışıyor. İmar Kanunu ve engellilerin hayatını kolaylaştıran tüm yönetmelikleri uygulayan TOKİ, engelli vatandaşların konutlara rahat ulaşımını sağlayacak bina giriş rampaları, bina içinde zemin kat kotuna ulaşım kolaylığı, tüm kapıların 90 santimetre, koridorların ise 115 santimetre olması, asansörlerin tekerlekli sandalye kullanımına uygunluğu, merpenlerin her iki tarafında korkuluk ve küpeşte bulunması gibi gereklilikleri göz önünde bulunduruyor. Uygulamalarda, kurumsal standartlara uygun olarak proje sahasında mutlaka yüzde 6 ile 8 eğimli olacak şekilde engelli rampaları yapılıyor.

TOKİ, talep olması halinde bu kategorideki kişilerin satın alacakları dairede kişiye özel düzenlemeler de yapabiliyor. Bu doğrultuda, banyo ve mutfaklarına kaymaz seramik, engellilere özel banyo ve tutamak yerleştirilebiliyor. Bunların yanı sıra, TOKİ’nin doğrudan yürüttüğü toplu konut uygulama bölgelerinde çocuk oyun alanlarının üç ve üçten fazla olması halinde biri “engelsiz oyun grubu” ile donatılıyor.

YÜZDE 40 SINIRI
TOKİ’nin İdare Konut Uygulamaları’nda konutlara başvuru yapacak engelli vatandaşlar için projedeki konut sayısının yüzde 5’i kadar kontenjan ayrılıyor. Kura ile belirlenen hak sahipleri arasına giremeyenler ise diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte bir kez daha kuraya katılabiliyor. Başvuruyu yapacak olan kişilerin, aranan diğer ortak şartların dışında kendi gruplarına özel olarak Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisini veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “en az yüzde 40 oranında engelli” olduğuna dair sağlık heyet raporu da alarak durumunu belgelemesi gerekiyor.