Teknolojik tapular geliyor! 3 boyutlu tapular sahtekarların canını sıkacak
Teknoloji her alanda hayatı kolaylaştırıyor. Yeni dönemde tapular da teknolojiden nasipleniyor. Tapuda uygulanacak yeni sistem ile dolandırıcılık son bulacak. Bundan böyle alınacak arazinin veya apartman dairesinin ya da bir konutun üç boyutlu görüntüsüne önceden sahip olunacak sistem geliyor.
Tapudaki teknolojik yenilikle sahtekarlık yapmak isteyenlerin işi zorlaşacak. Üç boyutlu tapu sisteminde gayrimenkulun adeta röntgeni yer alacak. Tapudaki yeni teknolojiyi Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya köşesine taşıdı.
İşte Muharrem Sarıkaya'nın yazısı...
Bilecik Söğüt’te saatçilik yapan kişiye, Galata Kulesi'ni çok yüksek fiyatla sattı...
İstanbul Üniversitesi’nin heybetli kapısını bir bankta oğlu ile seyretmekte olan “Çorlulu Emin”e de Üniversitenin bahçesini…
Bankadan parayı çektirip cebine koyduktan sonra, öküzleri getirip bahçeyi sürmesi için genç çocuğu memleketine yolladı…
Bahçedeki ağaçları kesmek amacıyla balta hediye etmek istediği Emin Bey'den de izin alıp bir daha gelmemek üzere ortadan kayboldu...
Çünkü Galata Köprüsü’nü satacağı kişi bir başka bankta oturmuş kendisini beklemekteydi…
Sülün Osman yaptıklarıyla tarihe damga vurdu…
Sonrasında çok sayıda “Sülün Osman” çıktı; kendisi gibi tapu sahteciliğini gelir kapısı haline getirenler oldu.
İstanbul’un göbeğinde arazi aldığını sanırken, arazinin aslında Kocaeli veya Tekirdağ yakınlarından bir yerlerde olduğunu yer tespitine gittiğinde anlayanlara çok rastlandı.
Veya aldığı binanın arka cepheden çekilen görüntüsünde 7’nci katta olduğu sunulurken, aslında kot altında kaldığını apartman dairesine vardığında anlayanların sayısı da oldukça çoktu.
Getirilen sistemlerle sahteciliğin önüne ciddi oranda geçildi.
ÜÇKAĞITTAN ÜÇÜNCÜ BOYUTA
Ancak yeni sistem bütün bunları ortadan kaldıran, hatta aldığı evin iç mimarisine kadar detayına hakim olacak bir sistemi getiriyor.
Çünkü üçkağıdı bir daha yapmalarına olanak vermeyecek şekilde üçüncü boyuta geçiliyor…
Bundan böyle alınacak arazinin veya apartman dairesinin ya da bir konutun üç boyutlu görüntüsüne önceden sahip olunacak sistem geliyor.
QR KODLU TAPU
Yenilikten ben de “Kamudan Vatandaşa e-Hizmet Ödülü”nün de sahibi olan, Tapu Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı ile sohbetimizde haberdar oldum…
Aktardığına göre yakın zamanda tapuların üzerinde QR kodu da bulunacak.
Cep telefonu veya bilgisayarınızdan girip okuttuğunuzda her türlü bilgisine hem de üç boyutlu görüntüsü ile sahip olacaksınız.
Genel Müdür Zeki Adlı, şu an iki boyutlu tapu sisteminin hazır olduğunu belirtti.
Yani bir kişi tapu kaydına girdiğinde sokak, cadde veya konum olarak bulunduğu coğrafi konumu iki boyut halinde görme olanağına sahip olacak.
Şimdi buna bir diğer çalışma ile yükseklik ile konutlarda iç planlarını eklemeye başlamışlar.
Bunun da yakında hazır olacağını bildirdi.
Genel Müdür V. Mehmet Zeki Adlı, hazırlıkları süren yeni tapularla ilgili şu bilgileri aktardı:
“Apartmanı, hatta dairenin içini de gösterecek bir sistem getirmek için çabalarımız sürüyor. Yeni tapular QR kodlu olacak. Önce iki boyutlu tapu sistemini getiriyoruz, ardından üçüncü boyutu da ekleyeceğiz.
Uçaklarımız 40 bin kilometrekareyi taradı, eğik görüntü aldı. Bu sayede üçüncü boyuta da ulaşmış olduk. Bizim web sitemizden girince önünüze üç boyutlu tapunuz gelecek.”
DAİRENİN İÇ PLANI DA DAHİL EDİLECEK
Adlı, bunun nasıl bir fayda getireceğini anlatırken, geçmişte yaşanan olumsuzluklara işaret edip ekledi:
“Getirdiğimiz yeni sistemde binaya veya apartmana gidip bakmanıza da gerek kalmayacak, tüm boyutları ve planları ile önünüzde olacak.
Çünkü dairelerin iskan alırken teslim edilmiş iç planlarını da tapu ile ilişkilendirdik, oradan görme imkanı getiriyoruz…”
Aslında yaptıkları önemli bir hizmet, çünkü gerçek plan üzerinden sahan aralıkları, apartman boşlukları dahil edilmeden dairenin gerçekte kaç metre kare olduğunu öğrenme imkanı olacak.
DEPREM HALİNDE ÖNEMLİ
Bunun özellikle deprem sırasında yaşanan bazı olumsuzluklara katkısı da büyük olacak.
Çünkü yıkılan birçok apartmanın daire planları olmadığı için o binada oturan veya bilen varsa onların anlatımıyla bir yerlere gidilmeye çalışılıyor veya planlara ulaşmak için çaba gösteriliyordu.
Bu sistemde ise o binanın ada parseli girildiğinde veya sokak adresi verildiğinde bina ile ilgili tüm veriler önünüze sergilenecek.
Daha ilerisi o binanın deprem dayanıklığını yaptırıp yaptırmadığından tutun da konumu ve durumuna ilişkin tüm verilere önceden sahip olunacak.
İÇİNDE YAŞAYAN SAYISI DA EKLENDİ
Deprem sürecinde ortaya çıkan kargaşayı önlemiş olacak.
Genel Müdür Mehmet Zeki Adlı, “Bir önemli yeniliği daha olacak” deyip devam etti:
“Tapularımızı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verileriyle de buluşturuyoruz. Yani o tapuya sahip evde kaç kişi kayıtlı olarak oturuyor görünüyor.
Mülkiyeti ve hak sahibi başka kişilerden mi oluşuyor bunlar kargaşaya neden oluyordu. Yeni düzenlememizi Merkezi Kayıt Sistemi (MAKS) ile buluşturacağız ve tüm veriye anında sahip olacağız…”
Dolayısıyla bir kişi inşaat kullanım ruhsatı aldığı anda hem Tapu Kadastro hem de İçişleri Bakanlığı anında her türlü bilgiye sahip olacak.
Kiraya verdiği andan itibaren de yine içinde kaç kişinin yaşadığı, kime kiralandığı verilerine ulaşma olanağı da olacak.
Adlı, pilot uygulamanın TKGM Daire Başkanlığı tarafından uygulandığını ve iyi çalıştığına ilişkin sonuç alındığını da belirtti.
Sisteme bir başka yenilik olarak bölgedeki tüm emlak varlığının genel rayiç bedelini gösteren bir uygulama da ekleme kararı almışlar.
Aktardığına göre Türkiye’de ortalama değer değişimi 2-3 yılda bir oluyormuş.
FİYATINI DA ÖĞRENEBİLECEK
Bölgedeki emlakçılar ve belediye bedelleri üzerinden alınacak veriler tapu ile ilişkilendirilip bir ortalama değerin sunulması hedefleniyor.
Genel Müdür, “Yani o arazi veya binanın ada parselini girip ya da sokağını yazıp baktığında orada ortalama fiyatın ne olduğunu görecek” dedi.
Böylece bir cadde, sokak veya bölgedeki bina, arazi değerlerinin ortalama değeri artı/ eksi yüzde 15 gibi bir oynama ile gerçek değerine yakın olarak önceden görme olanağına kavuşulacak.
Genel Müdür Adlı, bunun fazla fiyattan arazi satın almanın önüne de geçeceğini belirtti.
Dinlediğimde beni heyecanlandırdı.
Türkiye e-devlet sisteminde birçok ülkenin önünde…
Bunu son dönem PCR testi uygulamasından tutun da sağlık sisteminin birçok aşamasında görme olanağına kavuştuk.
O gün Sağlık Bakanlığı’nda gördüğüm dijital merkez beni ne denli heyecanlandırdıysa, bugün de Tapu’da üç boyut çalışmasını dinlediğimde aynı oranda heyecan duydum.
Bu sayede Türkiye çok önemli bir sorununu daha çözdüğünü ve bu alanda birçok batılı ülkesinde dahi olmayan önemli seviyeye ulaştığını söyleyebilirim.
ALIP SATILAN TAŞINMAZ SAYISI
Üniversite yıllarında öğretilen bir genelgeçer veri vardır.
Buna göre bir ülkedeki tapu faaliyeti genel ekonomik durumun da göstergesidir…
Tapu müdürlüklerine gitmeden, sadece web üzerinden yapılan işlem sayısı 10 bini geçmiş.
Her yıl düzenli olarak bir önceki yıla göre başvuru sayısında da bin artış olmuş.
Verilere göre geçmiş 10 yılda 10.4 milyon parselin güncellenmesi yapılırken, 5.3 milyonda da çalışmalar sürdürülüyor.
Kadastrosu yapılmış tescilli orman alanı ise 195 bin kilometrekare…
Bu arada 2 boyutlu tapu işlemi 9 bin 451 köyde de tamamlanmış, 900 bin 946 parsel iki boyutlu tapuya kavuşmuş.
Toplam 55 bin kilometrekarede de tescil harici alan harita üzerinde belirlenmiş.
KKTC DE DAHİL
Burada da kalınmamış, KKTC’de de 508 bin 985 parsel tamamlanmış, 21 bin 708 parseldeki çalışmalar da devam ediyormuş.
Bu aşamada önemli bir veri de paylaşıldı.
Aktarıldığına göre Mekansal Bilgi Sistemi ile 1305 kamu kurumu ile online veri paylaşımına geçilmiş.
Dünyanın her tarafından da günde 2 milyonun üzerinde tapu sorgu işlemi gerçekleşir olmuş.
ÜÇ BOYUTLU DİJİTAL RÖNTGENİ ÇEKİLDİ
Gelelim işin en önemli noktasına…
Dijital hava kamerası donanımlı 2 uçak ile Türkiye’nin yarısından fazlası, 480 bin kilometrekare taranmış ve üç boyutlu görüntüsü oluşturulmuş; fotogrametrik temel harita üretimi ve sayısal renkli ortafoto üretimi bitirilmiş.
Bu demektir ki Türkiye’deki ilçe boyutundaki yerleşim yerlerinin hemen hepsinin üç boyutlu yerleşim yerleri haritası çıkarılmış.
TAKBİS (Tapu Kadastro Bilgi Sistemi) ve MAKS (Merkezi Adres kayıt Sistemi) eşitlemesi ile bağımsız bölümler ve kayıt dışı binaların tespiti gerçekleşmiş.
Yani 22 milyon tapu ile 52 milyon adres buluşturulmuş, kaçak yapı sorununun çözümünün en önemli adımı atılmış.