Tek şarj ile 420 km!

İstanbul’da kullanılmaya başlanan ilk elektrikli taksi 165 bin ile 180 bin lira arasında fiyata sahip.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul sokaklarında çalişmaya başlayan elektrikli taksi, bir ilk olması dolayısıyla hayli ilgi çekerken, yakıt masrafları,yaptığı tasarruf ve çevreciliğiyle yüksek satın alma fiyatını unutturuyor.
Nitekim kasaca bir hesapla, yakıttan elde edilecek tasarruf sayesinde, fiyatını 2 ila 4 yıl içinde amorti ederek söze giriyor... Istanbul trafiğinde şimdilik “tek”olan ve Derindere Motorlu Araçlar (DMA) tarafından “elektriklenen” otomobil, aslında standart bir Toyota Corolla’dan türemiş. Tüm motoru ve vites kutusu çıkarılan araç, ardından DMA’nın yerleştirdiği elektrik motoru, vites kutusu ve yazılımla donatılınış. Tüm bunlar sonrasında aracın satış fiyatı, standart dizel motor ve otomatik vites kutusuna sahip tam donanımlı versiyonun neredeyse iki katına ulaşmış. Donanımına göre 165 bin ila 180 bin lira arasında değişiyor. Ancak fiyatının bu denli yüksek olmasına karşın, tajı da yok değil. Zaten cazip tarafi da buymuş gibi görünüyor...
400 KİLOMETRE YOL
Otomobilin kaputurıun altında, maksimum gücü 84 kW (yaklaşık 115 HP) olan bir elektrik motoru bulunuyor. Bu motor, otomobili 11.9 saniyede 100 km/s hıza ulaştırabiliyor ve 160 km/s hız yapabilmesine olanak tanıyor.
Bunları bir kenara bırakırsak, otomobilin aküleri, tek seferlik şarj ile maksimum 420, ortalama olarak da 280 kilometre yol yapmasına izin veriyor. Bununla birlikte araçta, tıpkı son dönemdeki benzinli /dizel araçmarın yanı sıra hibrit modellerdede kullamlan “fren enerjisi geri kazanım sistemi” gibi bir donanım da mevcut. Yani ayak gaz pedalından çekildiğinde ya da fren yapıldığmda, motor, bir elektrik jeneratörü gibi çalışıp aküyü şarj ediyor ki, biraz daha fazla kilometre yapabilsin. Elbette aracın sessiz, çevreci ve standart benzinli/dizel motorlu araçlardan geri kalmayan bir sürüş performansı göstennesi de otomobili ilginç hale getirebiliyor. Bir de buna, elektrik motorunun bakımlarımn, içten yanmalı motorlardaki gibi sık olmadığım eklemek gerek elbette...
220 voltluk bir prizde 8 saatte tam olarak şaıj edilebilen otomobil, 380 voltluk (trifaze) bir prizde 3 satte “karnını” doyuruyor. “Trifaze”akım gerektiren 380 voltluk akım için, özel bir priz kullanılması gerekiyor ki, bunun kurulma maliyetinin 300 TL civarında olduğu belirtiliyor. Hızlı şarj olarak da nitelenen bu seçenek için gerekli diğer “teşkilat”, aracın üzerinde bulunuyormuş.
TAKSİMETRE AYNI
Peki bunca yüksek fiyatı, nasıl amorti edebiliyor? Yine yapılan hesaplara göre araç, 12 liraya mal olan tek seferlik şarjla 420 kilometre katediyor. Bunun, motora ve kullanım stiline göre değişkenlik gösterse de, dizel otomobillerde karşılığının 150 ile 250 lira arasında olduğu varsayıldığında, ayda 4 bin 500 ila 7 bin lira civarında bir yakıt tasarrufu yapılabileceği, bu sayede de otomobile ödenen miktarın iki ila dört yılda acmorti edilebileceği hesaplanmış. Bununla birlikte taksimetresi, standart taksilerle aynı. Yani elektrikli ve az yakıtla gidebiliyor diye “dörtte bir” ücretle. taşıması söz konusu değil.