Suriyeliler oylarını hangi ittifaka verecek?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına hak kazanan Suriye kökenli seçmenler, yaşadıkları zorlukları ve nasıl oy vereceklerini anlattı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 19 Ocak’ta yaptığı açıklamada Türk vatandaşlığına geçen 79 bin 820 Suriyeli'den, yaşları 18’in üzerinde olan 53 bin 99’unun oy kullanma hakkına sahip olduğunu ifade etmişti.

Yerel seçimlere günler kaldı. VOA Türkçe, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına hak kazanan Suriye kökenli seçmenlere yaşadıkları zorlukları ve nasıl oy vereceklerini sordu.

“YARDIM EDENLERİ DESTEKLEYECEĞİM”

Türkiye vatandaşlığını 1 yıl önce alan ve yerel seçimlerde oy kullanacak olan Mazin Raşidoğlu, Suriye’den 5 sene önce Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmış. Yeminli tercüman olan Raşidoğlu, yeni bir seçmen olarak Türkiye’de kendilerine yardım edenleri destekleyeceğini söyledi.

İstanbul’da bir devlet okulunda Arapça dersi de veren Raşidoğlu, seçim sonrası Suriyeli öğretmenlerin ve öğrencilerin durumlarının düzeltilmesini arzu ettiğini ifade etti.

“TÜRK VATANDAŞLIĞI ALSAM DA SURİYELİYİM, IRKÇILIK ÜZÜYOR”

Raşidoğlu,“Maaşlarımız en azından asgari maaşlar gibi olsun ve sigortamız olsun. Ayrıca Suriyeli öğrenciler için etüt merkezlerinin açılması, hem öğrencilerin eğitimine katkı sağlar, hem de Suriyeli öğretmenlere ek gelir imkanı yaratır” diye konuştu.

Suriyelilerin Türkiye’de istenmediğine dair söylemlerin kendilerini çok üzdüğünü ifade eden

Raşidoğlu, Türk vatandaşlığını almış olsa da Suriyeli olduğunu ve ırkçılık yapılmaması gerektiğini söyledi.

“6 KARDEŞİM VAR NE MAAŞ ALIYOR NE DE OY KULLANIYORLAR”

2013 yılında Suriye’nin Halep şehrinden Türkiye’ye sığınmacı olarak gelen Ahmet Veys 2018 yılında Türk vatandaşlığı hakkı kazanmış. Marmara Üniversitesi’nde Türk dili ve Edebiyatı üzerine yüksek lisans yapan Ahmet Veys, kurduğu danışmalık şirketiyle yaşamını sürdürüyor.

“Otobüse bindiğimizde ya da herhangi bir yerde herhangi bir Arapça konuşan bir kişi gördüğünde insanların bunlar Suriyeli gibi bir algısı var. Suriyeliler oy kullanıyor, Suriyeliler maaş alıyor gibi algılar var. Benim 6 kardeşim var. Onlar ne oy kullanabiliyor ne de aralarında maaş alan var. Bu sebeple Suriyeliler kendilerinin hoşlanılmayan kişiler olduklarını düşünüyorlar” diyen Veys, İstanbul gibi güzel bir şehre hizmet sunabilecek tecrübe ve deneyim sahibi olan kişilere oy vermek istediğini belirtti.

“TÜRK VATANDAŞI OLSAM DA SURİYE KÖKENLİ OLARAK EV KİRALAMAK ZOR”

İstanbul’da bir Suriyeli için ev kiralamanın zorluklarını anlatan Veys, Türk vatandaşı olmasına rağmen Suriye kökenli olarak ev kiralamanın zor olduğunu söyledi.

Veys, “Vatandaş oldum, Türkçe öğretmeniyim, yüksek lisans yapıyorum. Ev kiralamak için bir yeri arıyorum. İlk soruları arkadaşım nerelisin oluyor. Suriyeliyim dediğimde de kusura bakma veremiyoruz deniyor” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANLARI ‘SURİYELİ’ ALGISINI DEĞİŞTİRSİN”

Secim sonrası göreve başlayacak belediye yetkililerinden beklentilerini sıralayan Veys, “İnsanlar üzerindeki negatif Suriyeli algısını değiştirebilmek için belediyeler insanlara bilgilendirme yapabilir, broşürler dağıtabilir, seminerler yapabilir. Belediye başkanlarından rica ediyorum. Biraz Suriyeli insanların derdini dinleyelim. Para verin demiyorum. Çünkü çoğu zaten çalışıyor. Ama şu algıyı değiştirmek için yardımcı olsunlar. Hatta üniversitelerde, metrolardaki reklam panolarında yemek reklamı restoran reklamı yapılıyor ya o reklam panolarında Suriyeliler anlatılabilir” diye konuştu.