Suriyeli sığınmacının ev talebi mütekabiliyete takıldı!

Gaziantep, Kilis ve Hatay'da çadır ve konteynerlerde kalan 100 bine yakın Suriyeli sığınmacının ev talebi mütekabiliyet engeline takıldı.

Gaziantep, Kilis ve Hatay'da çadır ve konteynerlerde kalan 100 bine yakın Suriyeli sığınmacının ev talebi mütekabiliyet engeline takıldı. Mahallî idareler, konuyla ilgili olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün kapısını çalarken gözler Bakanlar Kurulu'na çevrildi. Hükümetin onay vermesi halinde Suriyeli vatandaşlar, Türkiye'den daire ve arsa satın alabilecek.

İç karışıklığın yaşandığı Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacı sayısı 100 bine yaklaşırken, konut sorunu ortaya çıktı. Gaziantep, Kilis ve Hatay'da konteynerlerde kalan çok sayıda Suriyeli sığınmacının ev almak için talepte bulunmasına rağmen mütekabiliyet engeline takıldığı öğrenildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre özellikle Gaziantep'ten ev almak isteyen gelir durumu yüksek Suriye vatandaşlarına belediye tarafından olumsuz yanıt verildi. Mahalli idareler, konuyla ilgili olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün kapısını çalarken gözler Bakanlar Kurulu'na çevrildi. Bakanlar Kurulu'nun esneklik sağlaması halinde Suriyeli vatandaşlar Türkiye'den daire ve arsa satın alabilecek. Konut alımında mütekabiliyet (karşılıklılık) engeli kaldırılmasına rağmen Suriye kapsam dışında tutulmuştu. Bakanlık kaynakları, Suriye'nin Hatay sebebiyle mütekabiliyet şartı kaldırılan ülkeler arasında yer almadığına dikkat çekerek, sadece sığınmacılara yönelik bir düzenlemeye gidilebileceğine dikkat çekiyor. Ekonomi yönetiminin yabancılara mülk satışından elde etmeyi planladığı gelir tahmini ise 20 milyar dolar.

Suriye'den gelenlerin şahıs olarak alamasa da şirket kurması halinde Türkiye'den gayrimenkul alabileceğini aktaran üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, "Gerçek kişi Suriyeliler bizden taşınmaz alamıyor. Ancak özellikle Gaziantep olmak üzere çok sayıda şehirde satın alma başvurusu var. Sığınmacılar arasında birikimi olanlara da satış için Bakanlar Kurulu'nun onay vermesi gerekiyor. Onay çıkması halinde yeni gelecek kişilerin de barınma sorunu çözülür." dedi. Yabancıya mülk satışında mütekabiliyet şartını kaldıran kanun, mayıs ayında Meclis'te kabul edilmişti. Edinilen bilgilere göre daha önce 181 olarak hazırlanan listeye sonradan Nijerya ve Yemen de dahil edildi. Mütekabiliyet şartı 183 ülke için kaldırılırken Suriye, Ermenistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Kuzey Kore gibi birkaç ülke liste dışında tutuldu. Bazı ülkeler için ise özel şartlar getirildi. Mütekabiliyet şartı kaldırılsa da güvenlik ve stratejik görülen yerlerde gayrimenkul edinimi yapılamayacak. Askerî yasak bölgeler, askerî güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ait harita ve koordinat değerleri bir yıl içerisinde çıkarılacak. Bu yerlere ait değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri değişikliklerin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde Millî Savunma Bakanlığı'nca, özel güvenlik bölgeleri ve değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri ise İçişleri Bakanlığı'nca aynı sürede Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu bakanlığa verilecek.

Edinilen bilgilere göre askerî yasak bölgelerin belirlenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. 10 ildeki çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Yasada yapılan değişiklik ile bir yabancı için 2,5 hektar olan en fazla satış yapılabilecek alan, yapılan düzenleme ile proje şartı getirilerek 30 hektara kadar çıkarılmıştı.