Süre doldu! Yumurtada yeni dönem başlıyor

Yumurtanın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasında dikkate alınacak usul ve esaslayarın yürürlüğe giriyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan, yumurtanın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasında dikkate alınacak usul ve esasların düzenlediği, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği yarından itibaren yürürlüğe girecek. 
Buna göre kümes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi üzerinde yazılmamış olan A sınıfı yumurtalar toptan veya perakende olarak satışa arz edilemeyecek.

Yumurta üreticileri, sektörün, özellikle de küçük üreticilerin buna hazır olmadığını ifade ederken, Bakanlık yetkilileri ise uygulamada ertelemeye gidilmeyeceğini belirtiyor.

"Küçük üretici uygulamaya hazır değil"

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, AA muhabirine, yumurtanın üzerine çift sıra yazı yazılabilmesi için ek süre gerektiğini, makinelerin çok pahalı olması sebebiyle özellikle küçük üreticinin bu uygulamaya hazır olmadığını savundu.

Bu üreticilerin ya çok pahalı olan makineleri alması gerektiğini ya da ikinci sıra yazının yumurta kabuğunun üzerine yazılması için ikinci bir işlem yapmaları gerektiğini dile getiren Sungur, bunun onlara maliyet olarak döneceğine dikkati çekti.

Sungur, uygulamanın üreticiye ilave maliyet getireceğini, söz konusu makinelerin yurt dışından 15 bin ile 100 bin avro arasında ithal edilebildiğini ifade ederek, "Bu uygulama sonucunda yumurta fiyatları artar" dedi.

Bu sene kuş gribi nedeniyle sektörün ihracatının 3-4 ay durduğunun altını çizen Sungur, "İhracat yüzde 30 azaldı. Bu sene zor bir yıl oldu. İhracat şu an devam ediyor. Sektör bu sene sıkıntılı, zarar etti, yüzde 3 küçüldü. YUM-BİR olarak Buradaki küçük üreticiler adına bunlara bir ilave süre verilmesini, küçük üreticilerin bir süreliğine denetimden muaf tutulmasını istiyoruz" diye konuştu.

Sungur, son kullanma tarihinin zaten paketlerin üzerinde yazılı olduğunu, yumurtaların üzerinde yazan işletme numaralarının da Bakanlığın kayıtlarında yer aldığını ve bir sorun yaşanması halinde bu kayıtlardan işletmeye ait her türlü bilgiye ulaşılabileceğini dile getirdi.

Tebliğe göre, doğal renk ve kokusunu kaybetmiş, çürümüş, kokuşmuş yumurta ile kuluçka işlemi uygulanmış yumurta doğrudan tüketime sunulamayacak ve gıda sanayisinde kullanılamayacak.

Kırık yumurtadan gıda maddelerinin üretiminde yararlanılamayacak.

Katkı maddeleri, bulaşanlar, pestisit kalıntıları, veteriner ilaçları kalıntı düzeyleri, hijyen, ambalajlama, etiketleme ve işaretleme konularında ilgili mevzuata uygunluk şartı aranacak.

Etiketleme ve işaretleme işlemleri kapsamında ayrıca A sınıfı yumurtada işletme ve kümes numarası ile yumurtlama tarihi kolayca görülebilir, okunaklı ve en az 2 milimetre yükseklikte olacak şekilde yumurta kabuğu üzerine damgalanacak.

İşletme ve kümes numarası ile yumurtlama tarihi kümeste veya gerekli tedbirleri almak şartıyla aynı işletmeye ait tasnif veya paketleme tesisinde yazılacak. Kümes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi yazılmamış olan A sınıfı yumurta toptan veya perakende olarak satışa arz edilemeyecek.

A sınıfı yumurtanın ağırlık ve özellik sınıfları etikette, ürün adı ile aynı yüzde belirtilecek. Özellik sınıfı belirtilirken "A sınıfı" ifadesi veya "A" harfi kullanılacak. A sınıfı yumurtanın ağırlık sınıflarını simgeleyen harfler en az 2 milimetre yükseklikte olmak ve çevresinde en az 12 milimetre çapında bir çember bulunmak koşulu ile yumurta kabuğu üzerine de damgalanabilecek.

A sınıfı yumurtanın etiketinde son tüketim tarihi, ".....tarihine kadar tüketilmelidir" veya "..........tarihinden önce tüketilmelidir" ifadeleri kullanılarak yazılacak.

A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak. A sınıfı yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamayacak.

Yumurta, hijyenik olmayan malzemeler (yaprak, saman ve benzeri) içinde satışa sunulamayacak.