Steelife, sektörün kitabını yazdı

Vefa Group güvencesi altında Türkiye’deki ilk hafif çelik binayı kuran Steelife, sektörde birçok ilke imza attı. Hafif çelik yapı sisteminin teknik detaylarını ortaya koyan 350 sayfalık bir kitap hazırlayan Steelife, sektöre kalifiye teknik eleman da yetiştirmeye devam ediyor.

Türkiye’de hafif çelik yapı sistemi ile üretilen ilk binayı kuran Steelife, 22 yıllık Vefa Group güvencesi altında hafif çelik yapı sektöründe yeniliklere ve ilklere imza atıyor. Sektöründe yine bir ilki gerçekleştirerek sektörün kitabını yazan Steelife, çelik yapı sisteminin kullanımı konusunda 350 sayfalık hafif çelik yapı sisteminin tüm teknik detaylarını ortaya koyan bir kitap hazırladı.

Steelife Genel Müdürü Mimar Bülent Aydın, sektörde standart dışı üretim sorununa dikkat çekmek ve bu soruna çözüm olmak amacıyla 2008 yılında 350 sayfalık mimari detay kitabını hazırladıklarını belirterek, “Böylece hafif çelik yapı sisteminin, farklı iklim koşulları dikkate alınarak ve farklı malzeme alternatifleri düşünülerek cephe, çatı ve döşemeler dâhil tüm detaylarının çözümlendiği kitap sayesinde belirsizlikleri ortadan kaldırdık” dedi


Hafif çelik yapı sistemi üzerinde 2000 yılından bu yana çalıştıklarını vurgulayan Bülent Aydın, 2000 yılında İstanbul Yapı Fuarı’nda kurdukları Türkiye’nin ilk hafif çelik yapı sistemli binasından bu yana kendilerini geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. Aydın, “Bugün artık rekor sayılabilecek sürelerde, yüksek standartlarda, deprem güvenliği olan konutlar, hastaneler, yurtlar, okullar, idari binalar üretiyoruz. Türkiye’de bu sistemin yaygınlaşması, yapı kalitesi, standardı ve konforunun yükselmesi için çalışıyoruz. Bu çerçevede üniversitelerimiz ile işbirlikleri yürütüyoruz, birlikte projeler yapıyoruz, öğrencilere eğitimler veriyoruz. AR-GE ve ÜR-GE ekiplerimizle yeni ürün ve teknolojiler geliştiriyoruz” diye konuştu.


Sektöre kalifiye eleman yetiştirdi

Steelife’ın sektörün gelişmesi için yaptığı diğer çalışmalara da değinen Bülent Aydın, TS 648 standardına ek olarak sektörü, Türkiye’de 1994 yılında hazırlandığı halde kullanılmayan “TS 11372 Çelik Yapılar-Hafif-Soğukta Şekil Verilmiş Profillerle Oluşturulan-Hesap Kuralları” standardının varlığından haberdar ettiklerini söyledi. Steelife’ın, geliştirdiği sistemi bu standarda atıflar yaparak kurguladığını ve standardın uygulanabilirliğini ortaya koyduğunu söyleyen Aydın, bu standardı kullanmaya başlaması ve yaygınlaştırması sayesinde Steelife’ın bünyesinde hafif çelik yapı sistemi ile çözümler üretebilen ve hesap yapabilen onlarca mimar ve mühendisin yetiştiğini kaydetti. Aydın, “Çelik yapı sistemi ön üretimli bir yapı sistemi olduğundan uygulama alanındaki hataların, aksaklıkların, zaman kayıplarının da önüne geçilebiliyor. Ancak diğer taraftan teknolojik bir sistem olduğundan kalifiye uygulamacılara da ihtiyaç duyuyor. Steelife'ın teknik yeterliliğe sahip uygulamacıları yetiştirme ve sektöre kazandırma misyonu da bu çerçevede gerçekleşti” dedi.

Sektör profesyonellerinin yetiştiği üniversitelerde çelik yapı sisteminin daha fazla yer bulması için girişimlerde bulunduklarına dikkat çeken Bülent Aydın, İTÜ Mimarlık bölümünden bir grup öğrenci ile birlikte çelik yapı sistemi ile projelendirilen, farklı yörelerin mimari ve kültürel taleplerine cevap verecek konut projeleri hazırladıklarını söyledi.


Çelik yapıyı, estetik ve konfor ile birleştirdi

Steelife’ın hafif çelik yapı sisteminin teknik üstünlükleri ile estetik ve konforu birleştirmeyi başardığını söyleyen Bülent Aydın, daha güvenli, kaliteli ve en önemlisi çok daha hızlı inşa edilebilen bir sistem ortaya çıkardıklarını söyledi. Aydın, “Hafif çelik yapılarda kullanılan konstrüksiyon profili üretimi ile birlikte farklı iklim bölgelerine ve yöresel mimari konseptlere göre düzenlenen teknik standartları ve detayları sayesinde ideal bir yapı teknolojisi sunan Steelife, doğru altyapı, doğru proje, doğru üretim ve uygulamalar için tüm sektörel dinamikleri harekete geçirmeyi başardı” diye konuştu.