Şok! SGK hasta bilgilerini dağıtabilecek

Borçlulara yeni af getiren torba tasarı SGK’ya, milyonlarca vatandaşa ait sağlık bilgilerini para karşılığında satma yetkisi veriyor.

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda görüşülen torba tasarıda milyonlarca vatandaşın sağlık sırlarının yerli ve yabancı şirketlerin eline geçmesine yol açacak sürpriz bir madde yer alıyor.

Bugün gazetesinin haberine göre , bu düzenleme, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) menkul ve gayrimenkul mallarının satışını düzenleyen tasarının 34’üncü maddesinde yer alıyor. Tasarıyla SGK’nın para karşılığında satabileceği malların arasına, “gayri maddi haklar” da alındı. Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğe göre gayri maddi hakların içerisine her türlü ticari sır, ticari bilgi, teknolojik bilgi gibi sır niteliğindeki veriler giriyor.

76 milyonun bilgisi

Tasarıdaki 34’üncü maddenin aynen geçmesi halinde, SGK kendi tekelinde bulunan gayri maddi hakların tamamını satabilmek için yetki almış olacak. SGK’nın kayıtlarında tüm işçi, memur, esnaf ve emeklilerle bunların eş ve çocukları, sağlık hizmeti alan yoksullar, engelliler, dolayısıyla 76 milyon vatandaşın tamamına yakınının sağlık bilgileri bulunuyor. Bu bilgiler SGK’nın gayri maddi hakkı olduğu için yeni düzenlemeyle bu hakların tamamının satış yetkisinin SGK’ya kanunen verilmiş olacağı ifade edildi.

Daha önce yalanladı

Vatandaşın sağlık ve sigorta bilgilileri özellikle ilaç, tıbbı malzeme, tedavi gereçleri gibi sağlık alanında faaliyet gösteren yerli ve yabancı dev şirketler için kritik önem taşıyor. Daha önce bu bilgilerin, gelir sağlamak amacıyla bir ilaç şirketine satıldığı iddia edilmiş, ancak bu iddiaları SGK yalanlamıştı.

Büyük teklifler gelir

SGK’nın şimdi satış yetkisini almasıyla, özellikle ilaç firmalarının büyük para teklif ederek vatandaşların her türlü sağlık bilgilerini satın alabilecekleri, böylece hastalar üzerinden daha kolay para kazanma imkanına kavuşacaklarından endişe ediliyor.

Uyarı komisyonda dikkate alınmadı

İl­gi­li mad­de­nin alt ko­mis­yon­da gö­rü­şül­me­si sı­ra­sın­da cid­di tar­tış­ma ya­şan­dı. SGK yet­ki­li­le­ri, “Ba­zı bil­gi­sa­yar prog­ram­la­rı ge­liş­tir­dik. Bu prog­ram­la­rı baş­ka ül­ke­ler sa­tın al­mak is­ti­yor­lar, yet­ki­miz ol­ma­dı­ğı için sa­ta­mı­yo­ruz. Yet­ki alır­sak ama­cı­mız bu bil­gi­sa­yar prog­ram­la­rı­nı sa­tıp ge­lir el­de et­me­k” de­di­ler. An­cak bu açık­la­ma­ya ko­mis­yon üye­le­ri, “Ne­yi sat­mak is­ti­yor­sa­nız onun için yet­ki alın.

'Du­ru­ma ba­ka­rız'

Gay­ri mad­di hak­lar di­ye­rek çok ge­niş yet­ki alır­sa­nız her şe­yi sa­ta­bi­lir­si­ni­z” uya­rı­sı­nı yap­tı­lar. Tar­tış­ma­la­rın so­nun­da, hü­kü­met­ten “A­na ko­mis­yon­da mad­de­yi oy­lar­ken du­ru­ma ba­ka­rı­z” öne­ri­si gel­di. Mad­de AK Par­ti­li üye­le­rin oy­la­rıy­la ka­bul edil­di.

Amacı zor anlaşıldı

Tür­ki­ye­’de ya­şa­yan 7’den 70’e her­ke­si et­ki­le­ye­cek olan mad­de­nin ta­şı­dı­ğı bü­yük risk, alt ko­mis­yon top­lan­tı­la­rı sı­ra­sın­da mu­ha­le­fet ve si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rı­nın uya­rı­sı üze­ri­ne an­la­şı­la­bil­di. 421,4 milyon Geçen yıl sağlık hizmeti sunan kurumlara yapılan müracaat sayısı...