Şimdi de İzmir'de 'sahte dekont' vurgunu

Mersin’deki et kaçakçılığından sonra şimdi de İzmir Gümrüğü’nde ‘dekont sahteciliği’ yaşanıyor. İthalat işlemi için Maliye adına bankaya yatırılması gereken paralar, yatırılmış gibi sahte dekont düzenlendi.

747 sahte dekontun kullanıldığı ithalatın toplam tutarı 52 milyon TL. Suçlanan müşavirlik şirketi sahibi sorgusunda, “Paraları, bizim iş hanında getir-götür işleri yapan Metin K.’ya veriyordum. O da bize dekontları getiriyor; biz de gümrüğe veriyorduk” dedi. Metin K. da Emniyet ifadesinde “Dekontları ben hazırladım” dedi.

MEMURUN DİKKATİ ORTAYA ÇIKARDI
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 18 kişi hakkında yürüttüğü soruşturma, geçtiğimiz 10 Haziran günü Aliağa Gümrüğü’nde ithalat işlemi yapan bir memurun dikkati sonrası başlatıldı. İngiltere’den, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Ç. K. adına gelen malın işlemleri yapılıyordu. İthalatçı firma adına işleri takip eden gümrükleme şirketi çalışanları, gümrük memuruna gerekli evrakları sundu. Evraklar arasında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) için bankaya yatırılan paranın dekontu da vardı. Memur dekonttan şüphelendi; paranın yatırıldığı bankayı aradı ve sorgulama yapılmasını istedi. Banka, dekontun sahte olduğu bilgisini paylaştı.
747 SAHTE DEKONT
Bu durumun ortaya çıkmasından sonra soruşturma düğmesine basıldı. Öncelikle ithal edilen eşyalara tedbir konuldu. Aliağa’dan sonra İzmir Gümrük Müdürlüğü soruşturmayı derinleştirdi. İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü (Gümrük Muhafaza) ekipleri, gümrükleme şirketinin yaptığı işlemleri geriye dönük mercek altına aldı. 2006 yılına dek geriye doğru yapılan incelemede, sahteciliğin boyutu da ortaya çıkarıldı. Toplam 52 milyon TL’lik ithalat için 747 adet beyanname düzenlendiği anlaşıldı. Her bir beyanname ekine giren KKDF dekontunun ise sahte olduğu ortaya çıktı. Maliye’nin zararı 2 milyon TL olarak hesaplandı.

‘HANDA AYAK İŞLERİ YAPIYOR’
Gümrük Muhafaza ekipleri ilk etapta Konak Alsancak’ta bir iş hanında bulunan gümrükleme şirketinin yetkilileri ve çalışanlarının ifadelerini aldı. Şirket sahibi Atilla A., Gümrük Müşaviri Fatma C. ile çalışanlar İsmail Ç. ve Şıhça T., sahte dekontlar ile ilgili Metin K.’yı suçladı. Şüpheliler ifadelerinde özetle “Metin K. 2005 yılından beri bizim şirketin getir-götür işlerini yapıyor. İş hanında, bizim şirket dışında 3-4 firmanın daha ayak işlerini yapıyor. KKDF kesintileri için de parayı Metin’e veriyorduk. O da parayı bankaya yatırdığına dair dekontu bize getiriyordu. Bu dekontların sahte olduğunu bilmiyorduk. Eğer bilseydik yıllardır Metin’e bu paraları elden teslim etmezdik. Sigortalı çalışanımız olmayan Metin’e, yaptığı işlere karşılık haftalık 150-200 TL para veriyorduk.”

Gümrük müşavirlik şirketinin işlerini yapan Metin K.'nın Facebook hesabında yaptığı paylaşımlar ortaya çıktı.

SAHTE DEKONT DÜZENLEDİM
Metin K. ise, müşavirlik şirketinin kendisi hakkında savcılığa yaptığı suç duyurusu nedeni ile İzmir Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne ifade verdi. K. verdiği ifadede sahte dekontları kendisinin hazırladığını kabul ederek “Flaş belleğimde bulunan dekont örneği üzerinde düzenleme yaparak parayı yatırmış gibi dekont düzenliyordum “dedi. Emniyet’te verdiği ifadeden sonra sırra kadem basan Metin K.’nın eşi T. K. ise Gümrük Muhafaza ekiplerine “Metin ara sıra eve gelir nerede olduğunu bilmiyorum” dedi. Facebook hesabında fotoğraflarına ulaşılan Metin K.’nın Urla’da bulunan bir restoranın sahibi olduğu şeklinde paylaşımlarının olduğu anlaşıldı.

TEK BAŞINA YAPMIŞ OLAMAZ
İzmir Gümrük Muhafaza Müdürü Tahir Demir imzası ile savcılığa gönderilen 11 ayrı fezlekede ise, bu çaptaki bir sahteciliği Metin K.’nın tek başına yapamayacağına işaret edilerek “Bu büyüklükteki sahtecilik ve dolandırıcılık olayını sadece Metin K.’ya mal etmeleri, müşavirlik firması çalışanlarının ağız birliği yaparak, ortaya çıkan bu sahtecilik ve dolandırıcılık işinden kendilerini aklamaya çalıştıkları açıkça görülmektedir” denildi. Fezlekede, ithalatçı firmaların yetkililerinden oluşan 11 kişinin de kaçakçılık suçu işledikleri iddia edildi.
İKİ KİŞİ TUTUKLANDI
‘Kaçakçılık’, ‘dolandırıcılık’ ve ‘resmi evrakta sahtecilik’ suçlaması ile yürütülen soruşturma kapsamında Atilla A. ve Fatma C. geçtiğimiz günlerde tutuklandı. Savcılık soruşturmasının ise sürdüğü öğrenildi.