Şimdi de BEBEK isyanı!

İstanbul Boğazı’nda inşa edilecek Tekne Park tartışması büyüyor.

Tekne Park’ların sadece yalı sahiplerinin sorunu olmadığını Bebek’te yaşayan ve gezmeye gelen herkesin sorunu olduğunu belirten Bebek Semt Girişimi yetkilileri, “Bebek doğal güzelliğini kaybedecek. Ayrıca, bağlı tekneler akıntıları engelleyeceği için Bebek Koyu doğal temizlenme özelliğini yitirecek” dedi.

İSTANBUL Otopark İşletmeleri’nin (İSPARK) Tarabya ve İstinye sahilinden sonra Bebek, Beykoz, Kuruçeşme ve Paşabahçe’de inşa etmeyi planladığı Tekne Park’lara tepki büyüyor. Tekne Park’lara karşı mücadele veren Bebek Semt Girişimi yetkilileri, “Yüzlerce teknenin yarattığı görüntü kirliliği, İstinye ve Tarabya’nın doğal güzelliğini yitirmesine neden oluyor. Bebek de doğal güzelliğini kaybedecek” açıklamasını yaptılar.



DENİZİ GÖRMEK MÜMKÜN DEĞİL
İstinye ve Tarabya’daki Tekne Park’lar nedeniyle burada gezmenin imkansız hale geldiğini savunan Bebek Semt Girişimi yetkilileri, şu bilgileri verdi: “İBB İSPARK bünyesinde faaliyet gösteren İSTMARİN, Boğaziçi’nin neredeyse tüm koylarında Tekne Park adını verdiği marinalar kuracağını açıkladı. İlk etapta hizmete sokulacaklar arasında yer alan Bebek Tekne Park 250 tekne kapasiteli olacak. Bu, en büyük marinanın Bebek’te kurulacağı anlamına geliyor.

Tekne bağlama kapasitesi 180 olan İstinye ve 208 olan Tarabya’daki marinalar yüzünden, her iki koy da halka yasak alan ilan edilmiş durumda. Buralardan halkın faydalanması söz konusu olmadığı gibi, sahilde yürüyüş yapanların suyu görmesi bile mümkün değil. 250 teknenin bağlanacağı Bebek’te durum daha da kötü olacak.”

ÇEVREYE ZARAR VERİYOR
Yüzlerce teknenin yarattığı görüntü kirliliğine dikkat çekilen açıklamada şunlara yer verildi: “Bebek de doğal güzelliğini kaybedecek. Ayrıca, bağlı tekneler akıntıları engelleyeceği için Bebek Koyu doğal temizlenme özelliğini yitirecek. Daha da önemlisi teknelerin gövdesini zararlı organizmalardan korumak amacıyla kullanılan zehirli boyaların yarattığı tehdit. İçerdikleri maddeler nedeniyle bu boyaların deniz canlılarına ve çevreye zarar verdiği biliniyor.”

İSPARK ne demişti?

İSTANBUL Boğazı’nda tonozcu diye tabir edilen ve tekne sahiplerini rahatsız edip zorla para toplayan kişilerin önüne geçmek için böyle bir çalışma yaptıklarını anlatan İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik, “Aralarında sanatçı ve iş adamlarının olduğu tekne sahipleri tonozculara gayri resmi ücret ödemek zorundaydı. Aksi halde teknelerinin ipi kesilip boğaza sürükleniyordu. Biz bunun önüne geçiyoruz” açıklamasını yapmıştı.