Sigortasız işçiye emeklilik yolu

Kayıtdışı çalıştırılan 7 milyon işçiye müjde. Yargıtay’ın verdiği emsal karar ile birlikte, işveren tarafından primleri ödenmeyen işçilere de emeklilik yolu açıldı

İşveren tarafından kayıtdışı çalıştırılan işçiler, 'hizmet tespiti davası' açarak, sigortalarının ödenmediği süreleri işletebilecek. Böylece sayıları 6-7 milyon olan sigortasız işçilere emeklilik kapısı açılacak. Yargıtay 21'inci Hukuk Dairesi, verdiği karar ile sigortasız çalıştırılan işçileri sevindirdi. İzmir'de bir işçinin açtığı davaya bakan mahkeme, bu kişinin SGK'ya bildirilmeyen 4 bin 964 gün sigortalı çalışması olduğunu belirledi ve tespit kararı Yargıtay tarafından onandı. Bunun üzerine işçi SGK'ya yaşlılık aylığı bağlanması için başvurdu.

Ancak SGK, işveren tarafından prim ödenmediği ve kurumun da tahsilat yapmadığı gerekçesiyle talebi reddetti. İşçi yine iş mahkemesine başvurdu. Mahkeme davayı reddetti, işçi de temyiz için Yargıtay'ın yolunu tuttu. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi ise ödenmeyen primleri işverenden tahsil etme görevinin SGK'ya ait olduğunu belirterek, yerel mahkemenin kararını bozdu ve dava sonucunda işçiye emekli aylığı bağlandı.

Sigortasız çalışılan sürede işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) işe giriş bildirgesi verilmemişse 'hizmet tespiti davası' açılabiliyor. Davanın işten ayrılma tarihinden itibaren 5 yıl içinde açılması gerekiyor. İşveren, SGK'ya işe giriş bildirgesi vermişse 5 yıllık zaman aşımı söz konusu değil.