“Sıfır Enerjili Binalar” CLIMAMED 2013 Kongresi'nde ele alındı!

Net Sıfır Enerjili Binalar, Akdeniz ülkeleri Uluslararası İklimlendirme Kongresi CLIMAMED 2013'te ele alındı

Pazar hacmi 1.3 trilyon dolara ulaşacak “Sıfır Enerjili Binalar” ın formülleri için uluslararası platformdan uzmanlar İstanbul’a bir araya geldi. Net Sıfır Enerjili Binalar, Akdeniz Ülkeleri Uluslararası İklimlendirme Kongresi CLIMAMED 2013’te ele alındı.
 
Akdeniz Ülkeleri Tesisat Mühendisleri Dernekleri’nin (AICARR – İtalya, AICVF – Fransa, APIRAC – Portekiz, ATECYR – İspanya, TTMD – Türkiye) ortaklaşa düzenlediği ve TTMD’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen CLIMAMED, 3-4 Ekim 2013 tarihleri arasında İstanbul Harbiye Askeri Müze Kongre Merkezi’nde yapıldı.
 
Kongre’nin açılış konuşmasını yapan CLIMAMED’13 Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü, Climamed’i Akdeniz bölgesinde ortak iklim şartlarının doğurduğu ihtiyaçlardan dolayı bir araya gelen ülkelerin oluşturduğu bir topluluk olarak tanımlayarak, Kongre’nin tarihçesi hakkında bilgi verdi. TTMD adına kongre için yapılan hazırlıkları anlatan Ünlü, bu kongre sayesinde mühendis, mimar, tasarımcı, uygulamacı ve birçok branştan insanı bir araya getirme hedefinde olduklarını söyledi.
 
Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Türkmen, günümüzde artan enerji ihtiyacının ekonomiler açısından önemini vurgulayarak, enerji sektöründe Türkiye’nin jeopolitik konumuna dikkat çekti. TTMD’nin faaliyet alanları ve yürütmekte olduğu uluslararası projeler hakkında bilgiler veren Türkmen, TTMD olarak tesisat sektöründe etkin bir rol üstlendiklerini belirtti.
 
Açılışta AICARR(İtalya) adına konuşan Francesca Ambrosio, dernekleri hakkında bilgi vererek İtalya’da HVAC okulları olduğu, çok sayıda öğrenci ve katılımcıya burada destek sağlandığını söyledi. Daha sonra konuşan AICVF(Fransa) Başkanı Bertrand Montmoreau, enerji üreten binaların eskiden hayal olduğunu ancak bu hayalin artık gerçekleştiğini belirterek Fransa’da enerji tüketim değerleri düşürme adına yapılan çalışmaları anlattı.
 
APIRAC(Portekiz) adına konuşan Genel Sekreter Nuno Roque, İstanbul’u doğunun New York’u olarak tanımlayarak kongrenin enerji tüketimini vurgulama açısından önemine değindi.  Açılışta son olarak ATECYR(İspanya) adına konuşan Javier Moreno Cuesta, geçmiş 30 yılda enerji sektöründe yaşananları özetleyerek derneklerinin misyon ve vizyonunu anlattı.
 
Açılışın ardından davetli konuşmacı Francis Allard “Net Sıfır Enerjili Binalara Erişme Hedefi” konulu bir sunum yaptı. AB’de yakın geçmişte yaşanan süreci,sergilenen gelişmeleri ve yapılan çalışmaları anlatan Allard, ilk olarak 2020 yılına yönelik hedeflerini ve ardından 2050 yılı için hangi hedeflerin planlandığını özetledi. Enerji tüketiminin azaltılmasının yanı sıra artık binaların enerji üreten bir yapıya bürünmesini amaçladıklarını belirten Allard; önemli olan noktanın sadece düşük enerjili bina yapmak olmadığını söylerek tasarım, inşa, bina yönetimi gibi konuların bir arada ele alınarak bütünleşik tasarıma ihtiyaç oluğuna dikkat çekti.
 
Kongrenin ilk günü yapılan teknik oturumların yanı sıra “Yaklaşık Sıfır Enerjili Binalar” konulu bir Panel gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Livio Mazzarella’nın yürüttüğü panele 5 ülke temsilcileri, Pedro Gines Vicente Quiles(İspanya), Stefano Corgnati(İtalya), Eduardo Maldonado(Portekiz), Francis Allard(Fransa), Zerrin Yılmaz(Türkiye) katıldı.
 
Türkiye’de ilk kez düzenlenen Climamed Kongresi, uluslararası alanda birçok yerli yabancı akademisyen, mühendis, mimar, tasarımcı ve uygulamacıyı bir araya getirdi. TTMD’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongrede Amerika’dan Japonya’ya toplam 21 ülkeden toplam 74 bildiri ve 8 poster sunum yapıldı. 7 ayrı salonda iki gün süreyle bir araya gelen 400’e yakın katılımcı ile CLIMAMED’13 Kongresi’nde “Net Sıfır Enerjili Binalar” masaya yatırıldı. İlk günün sonunda katılımcılar, Four Season Hotel’de verilen Gala Yemeği’nde buluştu.
 
İkinci gün gerçekleştirilen teknik oturumların ardından kapanışta konuşan Climamed’13 Başkanı Cafer Ünlü, kongreye emeği geçen tüm organizasyon kurullarına teşekkür etti. Climamed’in kurucu başkanı Julio Cano ise, rekor sayıda katılımın gerçekleştiği kongrenin son derece başarılı tamamlandığını belirterek Climamed Kongresi’nin standardının çok yükseğe taşındığını söyledi. Bir sonraki kongreye ev sahipliği yapacak olan AICVF(Fransa) adına konuşan Bertrand Montmoreau, 10-11 Eylül 2015’te Fransa’nın Juan Les Pins kentinde gerçekleştirilecek kongre hakkında bilgiler vererek Kongre ana başlıklarını, multi enerji sistemleri, rehabilitasyon, sürdürülebilir enerji, iç hava kalitesi ve performans garantisi olarak sıraladı.
 
Kapanışta son olarak konuşan TTMD Başkanı Bahri Türkmen ise, 7. Climamed Kongresi’ni başarıyla tamamladıklarını belirterek sektöre önemli bilgiler aktardıklarını söyledi. TTMD olarak uluslararası organizasyonlarda çok daha deneyimli olduklarını vurgulayan Türkmen, geçmişten gelen tecrübelerle ileriki yıllarda daha da başarılı olma hedefinde olduklarını belirterek 2014 Mayıs ayında gerçekleştirilecek TTMD Sempozyumu hakkında bilgi verdi.