Seaport projesi ile birlikte Avrupa'da 2. olacağız! Son 6 ay kaldı...

436 bin metrekarelik alana inşa edilecek Seaport projesinde, hafriyata 6 ay içerisinde başlanması bekleniyor. Bu proje ile birlikte, Avrupa'da 2. ana çıkış limanına sahip olacağız...

Yaklaşık 10 yıldır yapımı yılan hikayesine dönen Galataport projesinin ardından Zeytinburnu'nda da benzer süreç yaşanmıştı. Ancak Zeytinburnu’nda planlanan kruvaziyer ve yat limanı projesi Seaport’ta 5 yıldır yaşanan hukuki sürecin sonuna geliniyor. Rönesans-Koçhan-Erkan Ortak Girişimi’nin kurduğu Ataport Turizm, Seaport projesinin imar planlarına yönelik olarak Mimarlar ve Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davayı 5 yıllık bir mahkeme sürecinin ardından geçen yıl kazandı. Hal böyle olunca konsorsiyum bir üst mahkemeye taşınan davayı sonuçlandırmak için gün saymaya başladı.

Seaport'a 1 milyar dolar yatırım

Ortaklık, 49 yıllık ihale ile Maliye Bakanlığı'ndan alınan arazide, yaklaşık olarak 6 ay içerisinde Seaport projesinin inşaatına başlayacak. Toplamda 1 milyar dolarlık yatırımın yapıldığı dev projede, işletme alanlarının yapımının ardından kiraya verilmesi bekleniyor.



Seaport'ta neler olacak?

436 bin metrekarelik alana inşa edilecek Seaport projesinde 348 bin 500 metrekarelik inşaat yapılacak, 300 bin metrekare de yeşil alan bulunacak. Projede 17 bin 500 metrekare kruvaziyer liman, 4 bin 500 metrekareye kruvaziyer liman alışveriş bölümü, 4 bin 500 metrekareye marina, 18 bin metrekarelik alanda küçük alışveriş alanı, 65 bin metrekarelik alanda 1 deluxe otel, 1 adet 5 yıldızlı otel, 2 adet 4 yıldızlı otel, 58 bin metrekarelik alanda apart oteller, 153 bin metrekarelik alanda ise alışveriş caddeleri yer alacak. Seaport’ta 28 bin metrekarelik alanda ofisler olacak. Projede revizyon öncesi, ofislerin alanı 128 bin metrekare idi. Projede alışveriş ise tamamen kurvaziyer ve yat limanına hizmet edecek.



Barcelona’dan sonra Avrupa’da 2’nci ‘home-port’ limanı olacak

Seaport projesinin en önemli özelliklerinden biri İstanbul’u, Barcelona’dan sonra 2’nci ‘home-port’ liman yani ‘ana çıkış limanı’ yapacak olması. Yani günübirlik gezi olanağı verilen kruvaziyer turizmi yerine turistlerin gece konaklamasının sağlanacağı, konaklamanın ardından turistlerin geziye çıkacakları kruvaziyer gemisine taşınacağı bir sistem olacak. Uçaklarla İstanbul’a gelen turistler otellere yerleşecek, gemiyle seyahat ettikten sonra turistler konaklama ve alışverişten de yararlanacak. Koçhan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koçhan, Seaport’un ‘home-port’ liman olması için Avrupa Kruvaziyer Konseyi, Akdeniz Limanlar Birliği ve Gemi Sahipleri Birliği’nin referans verdiğini açıklamıştı.

Gizem Karataş / Emlakeki.com