Ruslar yine avda!

Asya'yı Avrupa'ya bağlayacak demir yolu için merkez olan Kars'ta büyük bir hareketlilik yaşanıyor.

Kentte kurulan Organize Saniye Bölgesi'nde yer kalmazken, Ruslar şehirde yatırım için arazi avına çıktı. Kars'a yapılacak yatırımlarla kentin mini bir Çin'e dönüşeceği ifade edildi.
Herkes 3.Köprü, Kanal İstanbul ve Avrasya Tüp Geçit Projesi gibi popüler projelere odaklanmışken ülkenin en doğusunda sessiz sedasız bir şekilde ilerleyen dev bir projede sona doğru yaklaşılıyor. Yaklaşık yüzde 90’lık kısmı tamamlanan proje ile birlikte bölgede olağanüstü bir hareketlilik de yaşanıyor. Fabrika sayısı 3'ten 39'a çıktı, OSB'de ise yer kalmadı. Rusların arazi arayışında olduğu bölge için müthiş bir öneride ekonomi bakanları toplantısında gündeme taşındı.

Haber 7'den Kenan Biter'in haberine göre, 2008 yılında temelleri atılan ve üç ülkeyi birbirine bağlayacak olan 180 km uzunluğundaki 500 milyon dolar maliyetli Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinde nihayet sona yaklaşıldı. 6 yıllık hummalı bir çalışmanın ardından neredeyse yüzde 90’lık kısmı bitirilen projenin 2015 yılında faaliyete geçirilmesi planlanıyor.

Orta Asya ülkelerini Türkiye üzerinden kesintisiz bir şekilde Marmaray ile Avrupa’ya bağlayacak olan projenin hayata geçmesi ile birlikte ilk etapta yıllık 1 milyon yolcu, 3,5 milyon ton yük taşınacağı öngörülürken bu sayının birkaç yıl içinde ise 2-3 katına çıkacağı tahmin ediliyor.

PROJE SONRASI BÖLGEYE YILDIZ YAĞDI

Doğu’nun mega projesi olarak adlandırılan proje ile birlikte bölgede de ciddi bir hareketlilik yaşandığı gözlemleniyor. Öyle ki, projenin temelleri atılmadan önce Kars’ta bir tane dahi yıldızlı otel yok iken son 6 yılda bölgeye iki 5 yıldızlı iki de 4 yıldızlı olmak üzere tam 4 lüks otel yapılmış.

KONUT PATLAMASI YAŞANIYOR

Bölgeye yönelik yatırımlar sadece turizm ağırlıklı da değil. Son yıllarda yapılan konut sayısında da patlama yaşanıyor. 10 yıl içinde yapılan konut sayısı neredeyse kentin 30 yıllık geçmişinde yapılan konut sayısına denk düşüyor. Bu da bölgede yerleşik bir düzenin başladığını gösteriyor.

ORGANİZE SANAYİ’DE YER KALMADI

Konut ve turizmin yanı sıra BTK sonrası bölgeye yönelik fabrika yatırımları da hız kazanmış gözüküyor. Edindiğimiz bilgiye göre bölgede bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nde yer kalmadığı ifade edilirken talebi karşılamak için ise ikinci etap çalışmalarına başlandığı belirtiliyor. Her sektörden fabrika yatırımlarının bulunduğu Kars’ta proje öncesi 3 olan süt fabrikası sayı ise daha şimdiden 39’a çıkmış bile.

KARS'A LOJİSTİK KÖYÜ KURULACAK!

Ancak bölgeyi ciddi anlamda kalkındıracak ve cazibe merkezi haline dönüştürecek olan çalışma ise çok yakında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulacak olan lojistik köyü olacak. Bakanlık bu iş için Kars’ın Paşaçayırı diye adlandırılan bölgesinde 200 dönümlük bir alanı çoktan belirlemiş bile. Fizibilite çalışmaları tamamlanan projenin çok yakında ihalesinin de yapılması öngörülüyor.

RUSLAR ARAZİ AVINA ÇIKTI!

Proje ile birlikte yurtiçinden olduğu kadar yurtdışından da çok sayıda yatırımcı bölgeyi yakından takip ediyor. Birkaç yatırımcının turizm için bölgeden yer aldığını ve ön çalışmalarını başlattığını belirten yetkililer, yabancılardan ise özellikle Rus firmalarının lojistik için uygun yer arayışı içerisinde olduğunu ifade ediyor.

SINIR KAPILARI HAZIRLANIYOR

Bölge halkının ve Orta Asya ülkelerinin sabırsızlıkla beklediği projede sona yaklaşılmasıyla birlikte entegre çalışmalar da hız kazanmış durumda... Iğdır’da yer alan Dilucu Sınır Kapısı TOBB tarafından tamamen yenilendi. Ardahan’da yer alan Çıldır Aktaş Sınır Kapısı’nda da hummalı bir çalışma yürütülüyor ve Mart ayında bu kapının da açılması planlanıyor.

KARS MİNİ BİR ÇiN OLACAK

Tüm bu gelişmeler arasında en heyecan verici gelişme ise Kars’ın mini bir Çin’e dönüştürülmesi planı. Söz konusu gelişme projenin ortağı olan 3 ülkenin ekonomi bakanları tarafından yapılan ortak toplantı da dile getirildi. Toplantıda projenin tamamlanması ile birlikte uzak doğu ülkelerinde üretilen bir takım ürünlerin bölgede üretilmesi gündeme taşındı.Bu teklif de demiryolu ile kesintisiz Avrupa’ya sevkiyatın hem daha hızlı ve düşük maliyetli olmasının etkili olduğu belirtiliyor.

PEOJENİN AÇILACAĞI TARİHİ VERDİ

Projenin gidişatı ile ilgili haber7'ye konuşan Ak Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan ise projenin deklare edilen 2014 yılının aksine gidişattan ötürü 2015’nin sonbaharında açılacağını dile getirerek, ‘’Projenin 3 tarafında da işler eş zamanlı yürüyor. Projenin en önemli özelliği Marmaray ile birlikte Asya ile Avrupa’yı birleştirecek olması. Bu sayede her türlü hammadde ihtiyacı bu hat üzerinden sevk edilecek. Birde Iğdır üzerinden Nahçivan tarafına da bir proje düşünülüyor. O zaman Kars 3 demiryolu ağzında bir yol olacak. O yüzden lojistik üssü hayata geçirildiğinde bölge tam bir cazibe merkezi halinde dönüşecek. Ticaret ciddi miktarda canlanacak. Diğer taraftan yabancı yatırımcı da BTK ile bölgeyi önemsiyor ve araştırmalarını sürdürüyor.’’ diye konuştu.

İŞ ADAMLARINI DA HEYECAN SARDI ‘’HEYECANLA BEKLİYORUZ!’’

Kars Ticaret Odası eski başkanı işadamı Ali Güvensoy: Tamamlandığında Kars’a çok büyük fayda sağlayacak olan projenin faaliyete geçmesini heyecanla bekliyoruz. Lojistik üssünün Kars’a kurulması da ayrıca bizim için çok önemli. Proje tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde bölgede ciddi bir kalkınmanın olacağını düşünüyoruz. Biz de iş adamları olarak ne gibi yatırımlar yapabiliriz bunun ön çalışmasını bölgede gerçekleştiriyoruz.

SERBEST BÖLGE TALEBİ

Kars Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Nail Çelik: Projeden ötürü bölgede ciddi bir iş hacmi oluştu. Bölgede projeyle entegre çalışmalarda yürütülüyor. Bölge insanını bu çalışmalar heyecanlandırıyor. BTK Kars’ın mega projesidir. Bölgeye çok büyük ticari canlılık getirecek ve kaderini değiştirecek. Kars ve çevresi bir lojistik üssü haline gelecek. Ama bununla yetinmiyoruz. Bizler Kars Ardahan ve Iğdır işadamları olarak bir Serbest Bölge istiyoruz. Bu tüm projeleri taçlandıran bir üs olacak. Proje ile doğunun kaderi değişecek.

TERSİNE GÖÇ BAŞLAYABİLİR

Kars- Ardahan – Iğdır Genç İşadamları Derneği Başkanı Hüseyin Güzel: Bu bir yol projesi. Yol da her zaman medeniyettir. Yolun olduğu yerde başarı sağlanır. Bu zamana kadar insanların kaybetmesinin temel nedeni ulaşımdı. Çünkü tüm maliyetleri yükselten faktördü. O yüzden bu proje bizleri umutlandırıyor. İş adamları olarak bölgeye yönelik geziler düzenliyoruz. Proje tam olarak faaliyete geçtiğinde belki de batıda iş yapan işadamları bölgelerine geri göç edecekler.