Reçetelere ayar geliyor!

Çalışmalarda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve ilaç sektörü ile birlikte çalışacak.

Sağlık Bakanlığının sorumluluğunda Sosyal Güvenlik  Kurumu (SGK) ile birlikte, Reçete Bilgi Sisteminin işlerliği artırılarak, akılcı  ilaç kullanımı konusunda il bazında değerlendirmeler yapılacak, tüm hekimlerin  reçeteleri kontrol edilecek.  

Hekimlere yazdıkları çeteler hakkında bilgi verilecek, riskli olduğu  tespit edilen ilişkiler ve işlemler için uyarı, cezai işlem şeklinde bir  mekanizma oluşturularak, işletilecek.  Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ve program  koordinatörlüğünü Kalkınma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının yürüttüğü Öncelikli  Dönüşüm Programları Eylem Planı'nda, sağlık harcamalarının etkinleştirilmesi  başlıklı bölümde, akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılacağına dikkat çekildi.  

Eylem Planı'na göre, Sağlık Bakanlığının sorumluluğunda yapılacak  çalışmalar kapsamında, akılcı ilaç kullanımına ilişkin bilinçlendirme  faaliyetleri yürütülecek.  Akılcı ilaç kullanımına ilişkin sempozyumlar, çalıştaylar ve kampanyalar düzenlenecek. "www.akilciilac.gov.tr" web sitesinden ve sosyal medya  üzerinden bilgi paylaşımı sürdürülecek ve bilgilendirme amaçlı materyaller  hazırlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla velilerin ve öğrencilerin  bilinçlendirilmesi sağlanacak. Ürün tanıtım elemanlarına yönelik akılcı ilaç  kullanımı konusunu da içeren yeterlilik eğitimi verilecek, sağlık hizmet  sunucularına yönelik akılcı ilaç kullanımı eğitimleri tertip edilecek.  

Reçete Bilgi Sisteminin işlerliği artırılacak   Öte yandan, bu kapsamda akılcı ilaç kullanımına yönelik izleme ve değerlendirme faaliyetleri yürütülecek.  Sağlık Bakanlığının sorumluluğunda SGK ile birlikte yapılacak  çalışmalar kapsamında, Reçete Bilgi Sisteminin işlerliği artırılacak, akılcı ilaç  kullanımı konusunda il bazında değerlendirmeler yapılarak, tüm hekimlerin  reçeteleri kontrol edilecek.  Hekimlere kendi reçeteleriyle ilgili bilgilendirme yapılacak ve yıllık  değerlendirme sonuçları raporlanacak. Hekimlerin kendi reçetelerine ilişkin  bilgilendirilmelerine ek olarak, riskli olduğu tespit edilen ilişkiler ve  işlemler için uyarı, cezai işlem şeklinde bir mekanizma oluşturularak, işletilecek.