Putin'e 50 milyar dolarlık şok

Rus Başkan Putin’in, iflasına ve sahibi Mikhail Hodorkovski’nin hapis yatmasına sebep olduğu petrol şirketi Yukos yüzünden başı dertte.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Yukos davasında Rusya'yı 50 milyar dolar tazminata mahkûm etmesinin ardından, Avrupa ülkeleri Rusya'ya ait ekonomik varlıklara el koyma kararı aldı.

Yukos bir zamanlar Rusya'nın en büyük petrol şirketiydi. Ta ki sahibi Mikhail Hodorkovski, 2003 yılında tutuklanana kadar. Bir zamanların petrol oligarkı ve 2000'li yılların başında Rusya'nın en zengin adamı olarak tanınan Hodorkovski, Putin'e meydan okumuş, kısa bir süre sonra Putin iktidarı tarafından dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla tutuklanmıştı.

100 MİLYAR DOLARLIK DAVA

Yukos ise 27 milyar dolar tutarında vergi cezasına çarptırılmış ve bu cezayı ödeyemediği için iflasa zorlanmış ve kamulaştırılmıştı. İflasın ardından şirket hissedarları, Lahey'deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne başvurarak, 100 milyar dolarlık dava açtı.

Hodorkovski, Putin iktidarına karşı açtığı hukuk savaşında ilk başarısını geçen yıl Tahkim Mahkemesi'nin Yukos'un eski hissedarlarına 50 milyar dolar tazminat ödenmesi gerektiği şeklindeki kararıyla aldı.

AVRUPA'YA SIÇRADI

Hodorkovski ile Putin arasında on yılı aşkın süredir devam eden savaş, Belçika ve Fransa'nın Rusya devletine ait mal varlıklarına el koyma kararı almasıyla şimdi de Avrupa cephesine sıçradı.

EL KONULDU

Fransız mahkemesinde alınan karar çerçevesinde, Yukos petrol şirketinin açtığı tazminat davası ile bağlantılı olarak Rus VTB Bankası'nın Fransa'daki iştiraklerine ve diplomatik temsilciliklere ait hesaplara el konuldu. Belçika ise Rusya devletine ait bazı banka hesapları ve varlıklara el koyduğunu açıkladı.

PUTİN: HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ

Putin, Rusya'nın Avrupa'daki varlıklarına el konulmasına ilişkin haklarını hukuk yoluyla arayacaklarını söyledi. Moskova, misilleme olarak Rusya'da faaliyet gösteren yabancı şirketler ve hesaplara benzer yaptırımlar gelebileceği uyarısı yaptı. Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev ise yaptığı açıklamada, Fransa ve Belçika'da el konulan varlıkların ciddi boyutlarda olmadığını belirtti. Yaşanan gelişmelerin tatsız olduğunu ifade eden Ulyukayev, "El koymaların farklı ülkelere yayılmasını bekleyebiliriz. Riskleri göz önünde bulundurmamız gerekiyor" dedi.

BELÇİKA ''U'' DÖNÜŞÜ YAPTI

Ancak Rusya ile Belçika arasında diplomatik krize yol açan el koyma kararında Belçika anında "u dönüşü" yaparak, Rus devlet hesaplarına konulan ihtiyati tedbir kararının kaldırılacağını açıkladı. Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, "Öncelikli olarak bazı hesapların blokajının kaldırılması için çözüm bulundu. Diğer hesaplar için de benzer çalışma yapılıyor" dedi.