Projeler yarım kaldı! Konutzedeler çözüm bekliyor

Darbe girişimi sonrası TMSF'ye geçen firmalardan ev alan vatandaşların hayalleri yarım kaldı. Tüm birikimlerini inşaat firmalarına yatıran mağdurlar hukuki mücadeleden çözüm bekliyor.

FETÖ'cü darbe girişimi sonrası bütün firmalar sıkı denetimden geçirildi. FETÖ soruşturmalarının inşaat şirketlerine kadar uzanması nedeniyle o projelerden ev alan vatandaşlar evlerine kavuşamadı. Çünkü inşaat çalışmaları yarım kaldı.

Fi Yapı, Dumankaya, Kavuklar İnşaat, Uğur İnşaat, Ukra İnşaat, Bulut İnşaat, Makrom İnşaat, Osmanlı İnşaat ve Uluhan Grup gibi çok sayıda şirket projelerini tamamlayamadı. Tüm birikimlerini bu şirketlere yatıran vatandaşların hayalleri yarım kalırken, başlattıkları hukuku mücadelesinden çözüm bekliyorlar.  Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'de mağdur olan vatandaşların sorunlarını dile getirdi. İşte Alagöz'un yazısı...

800 AİLE MAĞDUR

Ukra City projesinden ev alan ve mağdur olan bir vatandaş “29 yıl dağda taşta öğretmelik yaptım. Ailemle birlikte tüm hayatımı, birikimi ortaya koydum. Bir kendime bir de oğluma ev aldım. 2011’de parasını verdim,bugün hala bekliyorum.  Ukra City adı ile satışa çıkan ve 2012 sonunda teslim edileceği söylenmesine rağmen bugün hala tamamlanamayan proje 800 aileyi mağdur etti'' dedi.

''YILLARDIR MÜCADELE EDİYORUZ''

Uzun yıllardır tamamlanamayan projelerle gündeme gelen Fi Yapı’ya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yetkilileri kayyum olarak atandı. Firma 5 bin 500 konutzede yarattı. Esenyurt bölgesinde yer alan Fi Tower projesi ziyaret ettik. Siteye girerken ağır kokular dikkat çekiyor. İçerisinde gezince ise projede can güvenliğini tehdit eden noktalar göze çarpıyor. Açık elektrik panoları, kapatılmayan asansör boşlukları proje sakinlerini tedirgin ediyor. Markalı konut denilen projede havuz dahi doldurulmamış, dış kapılar takılmamış.

Projeden ev sahibi olan iki vatandaş ise yaşadıklarını söyle anlatıyor, “1755 dairelik bir proje burası. Yaklaşık 1000 evde oturan var. Başka şansı olmayan vatandaş geldi, natamam verilen evin içini yaptı ve yerleşti. 25 katlı bloklarda hidrofor yok, su üst katlara gündüz gitmiyor, gece de az akıyor. Asansörler arızalı insanlar 20 kat yürüyor. Bir de bu proje için belediye lüks konut vergisi alıyor.” Fi Yapı’nın yarım kalan bir diğer projede Fi Side. 3 bin 380 konutluk projede blokların bir kısmı yükselse de henüz teslimat yok. Fi Yapı Mağdurları Platformu Başkanı Ömer Arıca ve projede ev alan vatandaşlar, “Aileler yıkıldı, eşler boşandı, intihar girişiminde bulunanlar oldu. Yıllardır mücadele ediyoruz ama hala bir gelişme yok” dedi.

10 BİN KİŞİ BEKLİYOR

Konutlarını teslim alamayanlar Esenyurt bölgesi ile sınırlı değil. İstanbul’un hatta ülkenin birçok noktasında benzer sorunlar yaşanıyor. FETÖ operasyonu kapmasında Anadolu Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla Dumankaya ailesine bağlı şirketlere TMSF yetkililerinin kayyım olarak atanmasına karar verildi. Kayyum atanmasının üzerinden 10 ay geçti. Şirketin 5 konut projesinde çalışmalar durdu. Aileleriyle birlikte 10 bin kişi evlerin teslim edilmesini ve tapuların alınmasını bekliyor.

''OLAN VATANDAŞA OLDU''

MAKROM İnşaat’tan ev alan Fahri Kaygu 2014’den bu yana teslimleri beklediklerini belirtti ve “Biz evleri müteahhit firmadan alırken, firma bizim evlerimizi arsa sahibi olan Kayıkçı ailesine sattı. Müteahhit firma ile arsa sahibi danışıklı dövüş halindeler. Olan vatandaşa oldu” dedi. Bulut İnşaat’tan 5 yıl önce ev alan 77 yaşındaki Şaban Yılmaz ve 67 yaşındaki Aysel Yılmaz da mağdurlar arasında. Daire parasını peşin ödediklerini belirten Aysel Yılmaz, “Reklamları gördük, gittik maketten evi aldık. Hala proje yok. Başvurmadığımız yer kalmadı. Paramız buhar oldu, sürünüyoruz” dedi.

DAVALAR SÜRÜYOR

Mağdurların avukatı Orhan Boran ise Esenyurt bölgesindeki mağduriyetler için şunları söyledi: “Fi Yapı için TMSF ile uzlaşma çalışmaları sürüyor. Bulut İnşaat ise en umutsuz durum. Filen açık bir şirket ama üzerinde hiçbir mal varlığı yok. Şirketin sahibi hakkında yakalama kararı var. Makrom İnşaat evleri vatandaşa sattı, sonra projeyi arsa sahibine devretti. Ev alan vatandaş ortada kaldı. Arsa sahibi de arsayı başkasının üstüne geçirdi. Danışıklı işlem davası açtık. Tutuksuz yargılanma sürüyor. Acunkent İnşaat da umutsuz durumlardan biri. Yüzlerce mağdur yarattı. Arsa üzerinde hacizler var ve satılması söz konusu. Ukra İnşaat ise mahkemenin atadığı kayyum kontrolünde.

Bir projesini Özyurtlar İnşaat bitirmek üzere devraldı. Vatandaşların bir kısmı Ukra’nın istediği bedeli ödüyor ve muvafakatme alıp tapu bekliyor, bir kısmı da bunu kabul etmiyor. Ukra için Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılan dolandırıcılık davası ve bireysel davalar sürüyor.” Avukat Boran, sorunların çözümü için yeni bir tüketici yasasına ihtiyaç olduğunu, inşaatlara bitirme sigortası getirilmesi gerektiğini ifade etti.

FETÖ soruşturması kapsamında kayyum ataması yapılan Dumanka'nın da çok sayıda mağduru bulunuyor.

BİR DİĞERİ UĞUR İNŞAAT

TMSF yöneticilerinin kayyum olarak atandığı bir diğer şirket ise Gaziantepli Uğur İnşaat. Şirketin üç sahibi tutuklanırken biri ise firari durumda. 870’e yakın daire üreten Uğur İnşaat, söz konusu daireleri bitirmesine karşın tapular teslim edilmedi. Söz konusu tapular üzerinde bankaların ipoteği bulunuyor. Çok sayıda bankadan alınan kredi nedeni ile 7 yıla yakın bir süreden beri tapular alınamıyor.

Sulh Ceza Hakimliği’nin atağı kayyum heyeti ile yakın temas içinde oldukları belirten bir kısım mağdur ailenin Avukatı Coşkun Demir, şirketin bankalara 100 milyon TL seviyesinde borcu olduğunu kaydetti. Av. Demir, söz konusu dairelerin bankalar tarafından satışına engel olacak tedbir kararı aldırdıklarını da aktardı. FETÖ soruşturması kapsamında şirketlerine kayyum atanan Kavuklar Grubu’nun da yarım kalan bir dizi gayrimenkul projesi buluyor. Gruba ait Bayraklı Tower’de bulunan lüks ofis katları kayyum heyeti tarafından satışa çıkarıldı.

ARSA SATIŞI BEKLENİYOR

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli geçtiğimiz aylarda konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise şöyle demişti: “Özellikle TMSF’ye devredilen ve konut alanında faaliyette bulunan şirketlerin bir kısmıyla ilgili ciddi mağduriyetler ve sıkıntılar var. Bunlardan bir tanesi Fi Yapı. Fi Yapı şu anda kayyum sıfatıyla TMSF’de. 5 bin 500 civarında konutun parası alınmış, tamamı tahsil edilmiş ama tamamlanmamış. Tamamlanma oranları değişik seviyelerde. Kaynağı da yok. Firmanın bunları tamamlayacak 250 milyon lira civarında bir kaynağa ihtiyacı var. Şöyle güzel bir gelişme oldu. Bir yerde bir arazisi olduğunu anladık. Bununla ilgili değerlemeler yapıldı. Onu paraya çevirerek kalan kısmı tamamlayıp bütün mağduriyetleri inşallah gidereceğiz.”