Paranın adresinde temel atıldı! SPK ve BDDK binalarında inşaat zamanı

3 milyar liralık yatırımla hayata geçmesi planlanan BDDK ve SPK hizmet binalarının Ümraniye’deki temel atma töreni yapıldı...

İstanbul Finas Merkezi Ümraniye’de BDDK ve SPK hizmet binalarının temel atma törenine katılan Başbakan Binali Yıldırım bütün bankalara seslenerek “Bir an önce gelsin burada temeli atsınlar. Finans merkezi demek hepsinin bir araya gelerek güçlerini birleştirmesi demek. Aksi halde birer birer gelirseniz zaman kaybı olacak” dedi. Yıldırım, İstanbul Finans Merkezi projesiyle tarihin en kadim şehirlerinden biri olan İstanbul’un zenginliğine bir zenginlik daha katılacağını söyledi.

Başbakan Yıldırım, İstanbul Finans Merkezi’nin adeta küçük ölçekli bir şehir olacağını belirterek, “50 bin çalışan, 30 bin gelen giden olacak. Gün içinde 80 bin kişi. Yeni iş yerleri, yeni iş alanları olacak. Gençlerimize iş imkânı olacak. İstanbul demek Türkiye demektir” dedi. Projelerin, vatandaş-devlet işbirliğiyle yapıldığını vurgulayan Başbakan Yıldırım şöyle konuştu: “Arazi veriliyor, müteahhit yapıyor. Bir kısmını BDDK’ya ve diğer kurumlara verecek. Geri kalan kısmını kendi kullanacak. Bu şekilde hem para kazanacak hem de finans kuruluşlarının ihtiyacını görecek muazzam bir merkez ortaya çıkacak. Dolayısıyla kamunun bütçesinden de fazla bir kaynak harcanmayacak.”

Dünyadaki nakit paranın artık yeni adresler aradığını söyleyen Başbakan Yıldırım, “Çünkü Amerika, Avrupa fazla sıkıyor. 50 tane soru soruyor; ‘Bu parayı nereden aldın, nasıl getirdin’ gibi. İnsanlar da parasıyla rezil olmak istemiyor. İstanbul finansman için yatırımcılar için yatırımcılara kaynak için en ideal yer. Buraya bu merkeze ihtiyaç var. Bunun kararını verdik, inşallah bir iki sene içerisinde buralarda muazzam tesisler tamamlanacak ve finans merkezi çalışmaya devam edecek” dedi.            

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’a ‘yedi büyük eser yapacağız’ sözü verdiklerini hatırlatarak şunları söyledi: “İstanbul-Ankara hızlı treni önümüzdeki sene sonu Kadıköy’e erişecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete girdi. Marmaray çalışıyor. Avrasya Tüneli 20 Aralık’ta açılacak. Kaldı 3 tane. Birisi, İzmir-İstanbul Otoyolu. Osmangazi’den İznik’e kadar hizmete girdi. Kanal İstanbul da kısa sürede başlayacak. Yedincisi yeni İstanbul Havalimanı ki bu projenin bedeli 35 milyar. 70 cent’e muhtaç olan, Başbakanlığa ‘yazar kasa’ fırlatılan fırlatılan Türkiye’den tek başına 35 milyarlık yatırımı yapan, dünyanın en büyük havalimanını İstanbul’a kazandıran Türkiye’ye geldik.”

Temel atma törenine katılan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ekonomilere giden yatırım amaçlı paralar güvencede değil. Uluslararası sermaye yeni güvenebileceği finans merkezleri arıyor. Bu sisteme alternatif olabilecek tek bir yer var. Orası da Türkiye ve İstanbul Finans Merkezi” dedi.

SPK binasının yapımını üstlenen Kuruluş-Sersim İş Ortaklığı’nın ve İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, “Cumhurbaşkanımızın İstanbul’u dünyanın finans merkezi yapma fikrinden yola çıkarak, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde iki kamu kuruluşu binasının yapımına başladık. Bu temeller, 2023 hedefleri için önemli yapı taşlarından olacak” dedi. SPK binasının 20’şer katlı iki kuleden oluşacağını ifade eden Çağlar, 200 bin metrekarelik inşaat yapacaklarını, kulelerden birinin SPK’nın merkez binası olacağını, ikincisinin ofis binası olarak tasarlandığını ve bu binada TOKİ ile gelir paylaşımı yapacaklarını söyledi.

BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, İstanbul Finans Merkezi’nin tamamlanmasıyla, fiziki yapısı, nitelikli iş gücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşulacağını söyledi. Turan, şöyle konuştu: “Bugün burada Uluslararası İstanbul Finans Merkezi’nde SPK ve BDDK binalarının temelini atıyoruz. Finans hareketliliğinin küresel seyir içinde dönüşümler vaat ettiği bir dönemde, finans merkezimiz ülkemizin uluslararası ölçekte karşılığı yüksek yatırım projelerinden biri olarak vücut bulacak. Türkiye Varlık Fonu gibi uluslararası kurumsal girişimlerin güçlenmesine katkı sağlayacak. Ülkemiz, her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği dünyanın önde gelen küresel finans merkezleri arasında, ‘devler liginde’ hak ettiği yerini alacak. SPK ve BDDK binaları, finans merkezimizin kalbi olacak. 3 milyar liralık yatırım olacak. Proje kapsamında 5 banka, SPK, BDDK ile konut ve alışveriş merkezleri yer alacak.” Mehmet Ergün Turan, SPK ve BDDK binalarının bulanacağı  Uluslararası İstanbul Finans Merkezi’nin 3 yıl içerisinde tamamlanacağı belirtti.