Pahalı konutzede olmayın!

Farklı iş kollarından inşaat sektörüne giren tecrübesiz firmalar hatalı hesaplarla konut fiyatlarını artırınca yeni konutzede riski ortaya çıktı.

İNŞAAT sektörüne sonradan dahil olan, tecrübesiz firmalar ‘konutzede’ yaratma riski taşıyor.Geçtiğimiz yıllarda ucuz ev satan firmalara yüksek talep olduğunu ancak çok sayıda firmanın iflas ederek, işleri yarım bıraktığını hatırlatan sektör temsilciler, şimdilerde hatalı hesaplarla konut fiyatlarının arttığını ve bu kez pahalı konutzedelerin ortaya çıkabileceğini söylüyor.  İstanbul’da geçtiğimiz yıllarda ucuz konut furyası yaşandığını hatırlatan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “İnşanlar 2010-2013 yıllarında evim olsun hayaliyle ucuz ev satışı yapan firmalara yöneldi ve hayal satın aldı. O  projeler yarım kaldı ve 100 bine yakın konutzede oldu. Şimdi de konut sektörünü bilmeyen firmalar inşaata yöneldi. Emlakçıların, kaldırım mühendislerinin hesapları ile yola çıkıyorlar. İşler planlanan gibi gitmeyince ev fiyatlarını yükseltiyorlar. Yüksek fiyatla satmayınca da inşaatın yarım kalma riski doğuyor. Ucuz evlerin yarattığı konutzedeler yerine şimdilerde pahalı konutzedeler doğacak” dedi.

Demir, doğru hesapla yola çıkmayan firmaların, maliyetler yükselince kaliteden ödün verdiklerini belirterek, konut fiyatlarının yükselmesinde en büyük etkenin arsa fiyatları olduğunu söyledi. “Arsa sahipleri haksız kazanç elde ediyor” diye konuşan Demir şunları söyledi: “Beylikdüzü’nde 2 sene önce arsa sahibine yüzde 30 pay veriyorduk, şimdi yüzde 50 oldu. 1 milyon dolara arsa alan 30 milyon dolar kazanıyorsa buna bir düzenleme getirilmeli. Bizim yüzde 35 teklif ettiğimiz yere, inşaata sonradan giren firma gelip, hesap yapamadan yüzde 50 diyor. Sonradan o rakamla bu işin bitmeyeceğini görüyor.”

İnşaatta kâr marjının yüksek olduğunu düşünen yatırımcıların konut sektörüne girmeye hevesli olduğunu söyleyen İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “İnşaata yeni firma iş almak için arsa sahibine verdiği payı arttırıyor. Uzun vadeli düşünmediği için sonu hayal kırıklığı oluyor. Sektörde yeni oyuncu gerek ama kalıcı olunmalı. İnşaata girip nemalanıp giderlerse işin sonu hayal kırıklığı olur” dedi. İyi etüt çalışması yapmadan sektöre giren firmaların konutzede yaratacağını belirten Durbakayım, İNDER olarak İnşaatçılar Odası kurarak, sektöre giriş-çıkışları kontrol atına almayı hedeflediklerini söyledi.

‘DAVULUN sesi uzaktan hoş gelir, inşaat da öyle’ diyen Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya ise, maliyetler hesaplarını hatalı yapan firmaları tüketici için de risk oluşturduğu belirtti. Dumankaya, “Hatalı hesap fiyatlara da yansıyor. Mesela Fikirtepe’de yeni yapılan projeler birbirine çok benzer özellikte. Ama biri metrekaresine 5 bin 500, diğeri 9 bin istiyor. Fiyat aralığı bu kadar açık olmamalı” dedi.

YENİ inşa edilen konut projelerin KDV’nin yüzde 18’e yükseldiğini hatırlatan Demir İnşaat’ın patronu Hamit Demir, bu alanda kamudan destek beklediklerini söyledi. Alıcıların KDV’yi duyunca alım kararından vazgeçtiğini belirten Demir, yurtiçi ve yurtdışı gayrimenkul satışlarının artması için KDV’de yeni düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etti. İhracata sağlanan desteğin inşaat sektörüne sağlanmadığını belirten Demir, “Yabancıya gayrimenkul satışı da ihracat. Ülkeye çuvalla döviz sokuyoruz. Buna rağmen desteklenmiyoruz. İhracatçı KDV iadesini müracaat ettiği ay alıyor, bizim anamız ağlıyor. İadeleri almamız 1 yılı geçiyor. KDV oranı, vergi iadesi ve yurtdışı tanıtımlarında kamudan destek bekliyoruz” dedi.

KENTSEL dönüşüm sürecinin bir adım ileri 2 adım geri ilerlediğini belirten Hamit Demir, hak sahiplerinin tamamı ile anlaşma noktasında zorluk yaşadıklarını söyledi. İstanbul Sultangazi’de 55 dönümde kentsel dönüşüm planladıklarını ve yüzde 80 oranında anlaştıklarını belirten Demir, şunları söyledi:  “2012 yılında dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanımız bize ‘3’te 2 ile anlaşın, anlaşmayan için kamulaştırma yapılacak’ dedi. Şimdi yerel yönetimler yüzde 100 anlaşın diyor. Ama 1 eve 19 ev isteyen var. Bu şekli ile dönüşüm zor. Firmalar böyle giderse geri çekilir ve bu ülkeye zarar verir.” İstanbul Beylikdüzü’ndeki Demir Lavida ve Demir Romance konut projelerinde satışların devam ettiğini belirten Demir, 2015 yılında 600 milyon lira yatırım yapacaklarını söyledi.  Yılın ilk yatırımını İzmir Gaziemir’de yapacaklarını belirten Demir, İstanbul’un yanı sıra Aydın ve Çeşme’de de gayrimenkul projesi geliştireceklerini kaydetti.