Özgün mimari stilimiz ''yatay mimari''

Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı”nda konuşma yapan Erdoğan, yatay mimarilerin bize özgü olduğunu ve alanın yeterli olduğu bölgelerde bu yapıların kullanılması gerektiğini belirtti.

Günümüz çağında yaygınlaşan gökdelen ve yüksek binalar sıkça inşa ediliyor. Bu uzun yapılar tarihi kent görüntüsünü deforme ediyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı”nda söylediği “alan itibarıyla sınırlı olduğumuz yerlerde dikey mimari kullanılabilir. Ama sıkıntı olmayan yerlerde bizim özgün, yatay mimarimizi kullanmamız lazım” sözleriyle destek verdiği harekete gayrimenkul profesyonellerinden ‘biz hazırız’ karşılığı geldi.

Yüzyılın projesi

Başta Ankara olmak üzere çok sayıda kentte doğru arsa çözümlemeleri ile yeni yerleşim yerlerinin ortaya çıkmasını sağlayan Onursal Gayrimenkul Geliştirme AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, ‘yüzyılın projesi’ olarak tanımladığı yatay şehirleşme hamlesine yönelik tüm çalışmaları yürekten desteklediklerini belirtti.

Türkiye’nin kendine özgü mimarisinin yatay şehirleşme için çok uygun olduğunu vurgulayan Öngün, şunları söyledi: “Büyükşehirler başta olmak üzere ülkenin çok sayıda kenti metrelerce yükseklikteki konut ve iş merkezlerinin inşa edilmesi, şehir siluetlerinin yenilenmesini sağladı.  Ama artık Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Fatma Güldemet Sarı’nın attığı adımlar sayesinde bu durum tersine dönmeye başlayacak.

Türkiye’nin tarihi dokusunun gelecek nesillere doğru emanet edilmesine katkı sağlayacak yatay şehirleşme, kentlerimizin görünümlerinin de daha düzenli ve sağlıklı olmasına yardımcı olacak.”