Özel okul zamlarına MEB'den neşter!

Veliyi kazanç kapısı olarak gören özel okulların hesabı şaştı. Yüzde 30'a varan zamlara MEB neşter vurdu. Yeni eğitim yılında ücretler en fazla yüzde yüzde 13.36 zamlı olabilecek

Özel okulların keyfi zam uygulamalarına, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınırlama getirdi. Kimi okulların yüzde 30'a varan yıllık fiyat artışları tarih oldu. Yeni eğitim- öğretim dönemi için kayıtlar başladı. Yıllık ücretlerini bu ay açıklayan özel okullar, geçen yılki fiyatın üzerine en fazla yüzde 13.36 zam yapabilecek. 2015-2016 eğitim döneminden başlamak üzere, okulların fiyat artışlarına fren getirildi. Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre; özel okullar ara sınıflar için yıllık ücretlerini (Y.İ, ÜFE+TÜFE)/2 oranına, en fazla yüzde 5 oranında artış yaparak belirleyebilecek. Özel okullar fiyatlarını, Ocak ile Mayıs ayı arasında açıklamak zorunda. Okullar, ücret artışlarını, fiyatlarını açıkladıkları aydan önceki 12 aylık enflasyona göre belirleyebilecek. Bu durumda maksimum zam oranı, fiyatın açıklandığı aya göre değişebilecek.

SIKI DENETİM

Örneğin; bir özel okul bu ay en yüksek; Nisan 2014 ile Mart 2015 arasındaki 12 aylık enflasyona göre yapılan hesaplamayla yüzde 13.36 zam açıklayabilir. Mayıs'ta yıllık fiyatını duyuracak özel okulun ücreti de Nisan'da açıklanacak 12 aylık enflasyon rakamına göre belirlenecek. TAKVİM'e konuşan MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, yeni sistem ile yüksek zamların önüne geçtiklerini söyleyerek, "Yönetmelik ile okulların yapacağı en yüksek zamma sınırlama getirdik. Okullar formülümüze göre zamlarını belirleyip, MEBBİS'e girecekler" dedi. Özel okula ilk kez kaydolan çocukların okul fiyatlarında belki bir istismar olabileceğini belirten Yelkenci, "Kontroller ile de yüksek ücret alınmışsa bu hemen ortaya çıkabilir" diye konuştu. Yelkenci, bir sonraki eğitim yılında zamların sistemde otomatik hesaplanacağını kaydetti.

OKUL İLE VELİ SÖZLEŞME YAPACAK

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Yelkenci, şu noktaların altını çizdi:

Okul ile veli arasında sözleşme yapılması şartı getirdik. Sözleşmenin bir örneği velide, bir örneği de okulda olacak. Veli sahip olduğu hakları bilmeli. Veli hakkını bilsin ki, yarın öbür gün o da sorgulasın. Bizim burada mantığımız, veli ne kadar sorgularsa, okullar da kendine o kadar çekidüzen getirir.

Özel okullar elden, nakit ödeme alamaz. Bu yasalara aykırı. Veliler ödemelerinin karşılığında fatura istemeyi de unutmamalı. Faturadaki meblağ ile ödenen meblağ karşılaştırılmalı.

EL DEN PARA ALINMASI YASAK!

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde ilgili dikkat çeken maddeler şöyle:

Kurumlarda eğitim ücreti, kurum adına açılan ve Bakanlığa/valiliğe bildirilen banka hesap numarasına yatırılarak tahsil edilir.

Süresi içinde ücret ilanı yapmayan kurumlar bir önceki yılın ücretini alır. n Kurumlar, ücretlerini ilan etmeden önce öğrenci ve kursiyerlerden ücret tahsil edemez.

Kurumlar; ücret ilanlarını Milli Eğitim Bakanlığı'nın Bilişim Sistemleri (MEBBİS) programına işler. Bunu çıktısını alıp süresi içinde doğrudan bağlı bulduğu milli eğitim müdürlüğüne verir. Ayrıca bir örneği de belirtilen süre sonuna kadar kurumda
velilerin görebilecekleri bir yere asar.