Ovit Tüneli hayata geçiriliyor!

 

1880'de Osmanlı'nın kalkınma planında yer alan Ovit Tüneli'nin temeli Başbakan Erdoğan tarafından atıldı. Erdoğan'ın 'çılgın projelerimizden biri' diye tanımladığı tünel Karadeniz'i Doğu'ya bağlayacak.


Karadenİz'İ Doğu'ya ve Güneydoğu'ya yaklaştıracak olan ve yaklaşık 132 yıldır bölge insanının hayellerini süsleyen Ovit Tüneli, nihayet hayat buluyor. 800 mil-yon liraya mal olacak dev projenin temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle dün atıldı. Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Sivrikaya köyündeki temel atma töreninde konuşan Erdoğan, Ovit Dağı'na bir tünel açılması fikrinin kendi fikirleri olmadığını belirterek "1880'li yıllarda, yani Sultan 2. Abdülhamit döneminde, bu konuda düşünce ve proje taslakları var. Fakat bugüne kadar bir türlü hayata geçirilemedi. Gelen iktidarlar hep söz verdi ama adım atmadılar. Abdülhamit döneminde başlayan 132 yılık bu projeyi hayata geçirmek her zaman olduğu gibi bize nasip oldu" dedi. Törenin yapıldığı alanda ve dağın yamaçlarındaki halka seslenen Erdoğan "Bu proje sıradan bir ulaştırma projesi değil, Ovit Tüneli bütün Karadeniz'i, Ku-zey Kafkasya'yı, Doğu ve Gü-neydoğu'ya oradan Orta Asya ve İran'a bağlayacak önemli bir ulaşım güzergahının en kritik geçişini oluşturuyor" dedi. Projenin sadece stratejik değil, inşaat açısından da önemli olduğunu belirten Erdoğan "3.5 yılda tamamlanacak bu proje 800 milyon liraya mal olacak" diye konuştu.

Ustalık dönemine yeni eser

Ovit Tüneli ile büyük çaplı bir eser ortaya koyduklarını kaydeden Erdoğan "Türkiye 2023 hedeflerine adım adım ilerliyor. Çılgın projelerle ustalık dönemimizi zenginleştireceğiz dedik. Ovit Tüneli çılgın projelerimizden bir tanesi" dedi. Erdoğan konuşmasının sonunda ihaleyi üstlenen Makyol Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Çebi'yi yanına çağırarak inşaatın bitişi ile ilgili olarak pazarlık yaptı. Erdoğan, Çebi ile yaptığı pazarlık sonucunda tünelin teslim tarihini Mart 2016 olan projeyi Kasım 2015'e çekti.

82. ABDÜLHAMİT'İN RÜYASIYDI

Dünyanın 3. büyük tüneli olacak

Devlet arşivlerine göre Ovit Tüneli'ne ilişkin ilk fikir Sultan İkinci Abdulhamit dönemindeki Osmanlı'nın kalkınma planında yer aldı. Proje için ilk adım ise 1930 yılında atıldı. Ancak proje, kazma kürekle yürütülen yol çalışmasından öteye geçe-medi. Temeli dün atılan 14 bin 700 metre uzunluğundaki mühendislik şaheseri Ovit Tüneli, bu özelliğiyle Türkiye'nin 1., dün-yanın 3. en uzun tüneli olacak. Ovit Tüneli ile birlikte artık Karadeniz sıradağları geçilmez olmaktan çıkmış olacak, 250 kilometre olan Rize-Erzurum yolu 200 kilometreye inecek. Yılın yarısı kapalı olan bu hat sürekli açık hale gelecek. Ortalama 4-5 saat süren seyahat süresi de 2 saate kadar inecek. Tünel hem kuzeyi güneye hem de Karadeniz'i Anadolu'ya bağlayan merkez olacak. Proje çift gidiş ve geliş olarak 4 şerit ve iki tünel şeklinde yapılacak.

Öğrenciler mahsur kaldı, Erdoğan talimat verdi

Temel atma töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ovit Tüneli ile ilgili çalışmaya, 25 Kasım 2009 tarihinde Kızılcahamam'da parti toplantısı sırasında aldıkları bir haber sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile başladıklarını anlattı. Yıldırım "O gün Ankara Kızılcahamam'da toplantıdayken içinde çoğu üniversite öğrencisi olan bir minibüsün Ovit Geçidi'nde karda mahsur kaldığını öğrendik. Bunun üzerine Başbakanımızın talimatı ile o gün tünelin yapımı için çalışma başlattık. Kendileri bize 'neye mal olursa olsun' bu tünelin yapılması talimatını vermişti. Bu tünel iki Potamya'yı birbirine bağlayacak. Biri Rize Potamya, diğeri de Mezopotamya" ifadelerini kullandı.