ÖTV düşsün 200 bin kişi alalım!
Türkiye'nin mücevherat ihracatı ve üretiminde devler ligine girmesiyle hareketlenen sektör, pırlantadaki ÖTV'nin düşürülmesi durumunda ihracatın 20 milyar $'a, istihdamın da 450 bine çıkacağını söylüyor
Altın mücevherat ihracatında İtalya'dan sonra ikinci sıraya yükselen Türkiye, üretimde de ilk üçe girmeyi başardı. Yılda 400 ton altın işleme kapasitesine sahibiz. Her yıl yaklaşık 250-300 ton altın mücevherat üretiliyor. Sektörde yaklaşık 250 bin kişi istihdam ediliyor. Türkiye, altın mücevherat pazar büyüklüğü açısından Hindistan, Çin, ABD ve Rusya ile birlikte dünyanın en büyük beş pazarı arasında. Bugün sona erecek Uluslararası Mücevherat, Sanat ve Malzemeleri Fuarı'ndan sonra Türkiye'nin önde gelen mücevhercileri ile konuştuk. Fuara dört günde yurt dışından çok fazla alıcı geldi. Gelenler özellikle Ortadoğu, Rusya, Suudi Arabistan ve Ürdün'den. Ortadoğu ülkeleri daha çok altına yönelik malları; Rusya, Amerika gibi ülkeler ise pırlantalı ürünleri tercih etti.
ORTAK SIKINTI VERGİ
Mücevher sektörü temsilcileri hem mücevher hem de altın ihracatının artması için ÖTV'nin indirilmesini talep ediyor. Verginin indirilmesi veya tamamen kaldırılması durumunda şu anda 2 milyar doların üzerinde olan ihracatın 20 milyar dolara çıkacağını söyleyen sektör temsilcileri, "Vergi konusunda bir düzenleme yapılırsa 200 bin kişiyi daha işe alırız" yorumu yapıyor.
İMAM ALTINBAŞ- TOBB Kuyumculuk Sanayi Meclisi Başkanı ve Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı:
İhracatımız 20 milyar dolara çıkabilir
Kuyumculuk ve mücevherat sektöründe dünyada bir değişim yaşandığına vurgu yapan Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, "Sektörde kuyumculuktan mücevherciliğe doğru bir dönüşüm var. Son 20 yılda gösterdiği performans ile sektör esnaflıktan sanayiciliğe dönüşüm sürecini yaşadı. Bugün yıllık 2 milyar doların üzerinde ihracat rakamlarına ulaşmış bir sektörüz. Pırlanta taş ithalatındaki Özel Tüketim Vergisi'nin kalkması ya da makul seviyelere inmesi durumunda bu rakam 15-20 milyar dolara çıkar" dedi. Yurtdışından kullanıma hazır bir takı ithal edildiğinde vergi alınmadığını ancak yurtiçindeki fabrikada işlenmek üzere yarımamül olarak dışarıdan alınan değerli taşa yüzde 20 ÖTV ödendiğini söyleyen Altınbaş, "Bu durum yerli üreticilerimizi çok zor durumda bırakıyor. Biz sektör olarak 'vergi ödemeyelim' demiyoruz. Aksine biz daha çok vergi ödemek, daha çok istihdam yaratmak, daha çok üretmek ve daha çok ihracat yapmak istiyoruz" diye konuştu.
ATİLLA KARAT- Karat Mücevherat Yönetim Kurulu Başkanı:
Altın takı ve mücevherde merkez oluruz
Pırlantanın sektörün hammadde ihtiyacı olduğunu söyleyen Karat Mücevherat Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Karat, "Buradaki ÖTV'nin düşürülmesi gerekir. Vergi düşecekki biz hammaddeyi ülkemize getirip, işleyelim ve ihraç edelim. Ülkemize katma değer sağlayalım. Vergiler indirilirse bizim kapasitemiz, istihdamımız ve ihracatımız artar. Sektörde 200 bin kişiye daha istihdam sağlarız. Türkiye markaları yurtdışında kuvvetlenir, ticaret hacmimiz artar" dedi. Karat, İstanbul Elmas Borsası'nın daha aktif hale getirilmesi gerektiğini de belirterek, şöyle konuştu: "Eğer bu enerjiyi yakalayabilirsek Hong Kong , Çin ve Hindistan gibi ülkeleri geçeriz. Altın takı ve mücevheratın cazibe merkezi oluruz, hiçbir komşumuz kalkıp buradan 10 saat uzaklıktaki ülkelere gitmez."
ÖZTÜRK ŞEREFOĞLU- Fibula Mücevher A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı:
İkinciliğimizin kalıcı olması için indirime gidilmeli
Altın fiyatlarının yükselmesinin madenden yapılan ihracatı olumlu mamul ürün ihracatını ise olumsuz etkilediğini söyleyen Fibula Mücevher Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Şerefoğlu, "Toptan alıcılar fiyat belirsizliğinden dolayı alımı erteleyebiliyor. Buna rağmen 'montür' diye adlandırdığımız ürün grubunda ciddi taleplerle karşılaşıyoruz. Pırlanta ithalindeki ÖTV problemi çözülerse bu konuda daha fazla yol alırız. İtalya'dan sonra ikinci olduğumuz altın ihracatı ligindeki yerimizde de kalıcı oluruz" dedi.
Sabah