Otomotiv, düşük petrol ve QE desteğiyle gaza bastı

2014 yılında artış trendini sürdüren küresel otomobil satışlarının 2015’de daha da güçlenerek 88.6 milyona ulaşması bekleniyor

Küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler bazı sektörleri baskı altında bırakıyor ancak otomotiv bunlardan biri değil. Dünya genelinde merkez bankalarının uyguladığı genişlemeci politikaların en çok destek verdiği sektörlerin başında otomotiv geliyor. 2014 yılında artış trendini sürdüren küresel otomobil satışlarının 2015’de daha da güçlenmesi bekleniyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve finans piyasalarındaki koşulların da yardımıyla bu yıl otomobil satışlarında yüzde 4 artış meydana geleceği tahmin ediliyor. Rusya pazarı ve bazı Latin Amerika ülkelerindeki yavaşlamaya karşın otomotiv pazarı büyümeye devam edecek ve Çin 2015 yılında sektörün lideri olacak.

ABD Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere’nin bu yıl içinde faiz artıracağına kesin bir gözle bakılıyor. Ancak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme (QE) hamlesi ve Japonya’nın teşviklerinin devam ediyor olması, küresel istihdam piyasasında iyileşme, petrol fiyatlarındaki düşüşün enfl asyonist baskıları azaltmasının hane halkı alım gücünü artırması nedeniyle otomobil showroomlarının bu yıl da dolu olması bekleniyor. Asya’nın gelişmekte olan ülkeleri sektörün lokomotifi olacak. Asya’da ekonomik büyümenin diğer bölgelerden daha güçlü olması buradaki satışlarla ilgili iyimserliği artırıyor. Asya’nın iki büyük pazarı Çin ve Hindistan’da benzin fiyatları geçtiğimiz ağustos ayından bu yana yüzde 15 düşerken, petrol fiyatlarındaki gerilemenin enfl asyonu aşağı çekmesinin de satışlarda ciddi bir artış beklentisi doğuruyor.

Rusya ve Brezilya baskı yaratacak

Piyasa analiz şirketi IHS’nin kuruluşlarından IHS Automotive, bu yıl dünya genelinde otomobil satışlarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 2.4 artarak 88.6 milyona çıkacağı tahmininde bulundu. IHS, BRIC ülkelerinden sadece ikisinin güçlü büyüme göstereceği bu yıl, yavaşlayan Rusya pazarının Avrupa üzerinde, hız kesen Brezilya’nın ise Latin Amerika pazarları üzerinde baskı yaratabileceği uyarısı yaptı. IHS, Çin’in satış hacmi açısından dünyanın en büyük pazarı olacağı tahmininde bulundu.

Çin’de gayrimenkul yerine otomobil

Scotiabank’ın raporunda da benzer tespitler bulunuyor. Scotiabank’a göre küresel satışlarda artış yüzde 4’e yaklaşacak. Çin’de 2015’te otomobil talebi yüzde 7 artarak yaklaşık 19.5 milyon adede çıkacak. Dünyanın en kalabalık ülkesinin ekonomisine dair yavaşlama endişelerine karşın özellikle kalkınmakta olan şehirlerde talebin güçlü olması satışları artıracak. Ülkede artan refah düzeyi ve zayıflayan gayrimenkul piyasası yerine yatırımların başka yönlere kaydırılması Çin’de satışların artmasının bir diğer nedeni. Merkez Bankası’nın parasal gevşeme hamleleri ve yeni modellerin piyasaya çıkması da satışları destekliyor. Araştırmalar, yeni otomobil satışlarının yüzde 20’sinin Çin’de finanse edildiğini ortaya koyuyor. Otomobil üreticileri 2014 sonunda 10 yeni CUV (Crossover utility vehicle) piyasaya sürerken, bu yıl yenileri showroomlarda yerini alacak.