Ordu kalesinin eserleri turizme kazandırılacak

Ordu Valisi, "Tabiat güzelliklerinin yanı sıra nadide ve çok güzel tarihi buluntular ve eserler de Ordu turizminin hizmetinde olacak" dedi...

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "(Ordu Kurul Kalesi'nde devam eden kazılar) Önümüzdeki dönmede tabiat güzelliklerinin yanı sıra nadide ve çok güzel tarihi buluntular ve eserler de Ordu turizminin hizmetinde olacak." dedi.

Balkanlıoğlu, beraberinde Garnizon Komutanı Albay Sedat Sarıkaya, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Vali Yardımcısı Mehmet Erhan Türker, İl Emniyet Müdürü Caner Tayfur, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak ile Altınordu ilçesine bağlı Bayadı Mahallesi sınırları içinde bulunan 2 bin 500 yıllık Ordu Kurul Kalesi’ni ziyaret etti.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Şenyurt başkanlığında 2010 yılından bu yana sürdürülen kazı çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan Balkanlıoğlu, kaledeki kazı çalışmalarını ve geçen hafta bulunan 2 bin 100 yıllık tamamı mermer "Ana Tanrıça Kibele" heykelini yakından inceledi.

Balkanlıoğlu, şunları kaydetti: “Kurul Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında, Kral VI. Mithridates döneminde nam salan Pontus imparatorluğunun en parlak dönemlerinden kalma buluntulara ulaşıldı. Kentin girişinde, kaleyi korusun diye yapılıp buraya yerleştirildiği düşünülen Kibele heykeli orijinal haliyle, oturduğu taht dahi mermerden orijinal bulundu. Bu boyutlarda bir Kibele heykeli bozulmamış halde Türkiye’de nadir bulunuyor. Ordu’da bulundu ve paha biçilemeyen bir heykel. Tam 2 bin 100 yıllık bir tarih biçiliyor. Çünkü, çevresinde bulunan sikkelerin tarihi 2 bin 100 yıl kadar geriye gidebiliyor."

Kaledeki çalışmalara Ordu Büyükşehir Belediyesinin 1 milyon lira ödenek sağladığını anımsatan Balkanlıoğlu, Ordu'yu her açıdan turizme açmak istediklerini dile getirdi.

Balkanlıoğlu, "Karadeniz bölgesinde sit alanları ve tarihi buluntular çok fazla değil. Bu hiç olmadığı anlamına gelmiyor. İşte Kurul Kalesi’nde başladık. Önümüzdeki dönmede tabiat güzelliklerinin yanı sıra nadide ve çok güzel tarihi buluntular ve eserler de Ordu turizminin hizmetinde olacak." diye konuştu.

Kurban Bayramı boyunca 15 bine yakın kişinin Kibele heykelini yakından görmek için Kurul Kalesi'ne geldiğini belirten Balkanlıoğlu, kazı başkanı Prof. Dr. Şenyurt'a teşekkür etti.

Kurul Kalesi’nin eşsiz eserler barındırdığını, kazıların sonuna kadar sürdürülmesi gerektiğini dile getiren Balkanlıoğlu, "Tarihini bilmeyen insanlardan hayır gelmez. Tarih ibretlerle doludur. 2 bin 500 sene önce de burada bir medeniyet varmış. Kibele heykelini yapabilecek sanatçılar varmış. Bunlardan alınacak birçok ders var bizler için. Birçok tarihi eserlerin, sikkelerin definecilerin ve yağmacıların elinden kurtarılması lazım. Gelecek nesillere bu tarihi kültürümüzü ve zenginliğimizi aktarmamız açısından. Böyle ehil kişilerin kuyumcu hassasiyetiyle buralarda çalışması, buldukları her eseri de insanların istifadesine sunmaları çok önemli." dedi.

Vali Balkanlıoğlu ve beraberindekiler, Kurul Kalesi’ndeki dehliz, sarnıç ve diğer kalıntıları da inceleyerek, buluntular hakkında yetkililerden bilgi aldıktan sonra kaleden ayrıldı.