Öğrenciler 5 milyar dolar getirecek

Kalkınma Bakanlığı’nın yabancı öğrencilerle ilgili çalışmasına göre, Türkiye’de okuyan yabancı öğrenci sayısının 2018 sonuna kadar 100 bine çıkarılması ve Türkiye’nin bu pazardan 5 milyar dolar pay alması hedefleniyor.

Dünyanın farklı ülkelerinde çalışan alanında uzman Türk bilim adamları geri dönüş yaparken, Türkiye eğitimde hedef büyüttü. 12 yıl önce 10 bin düzeyinde bulunan Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı 50 bine yaklaşırken, dört yıl içinde bu rakamın 100 bine çıkarılması öngörülüyor. Ekonomi yönetimi 2018 sonuna kadar Türkiye’nin uluslararası öğrenci pazarındaki payının yüzde 1.5’e ulaşmasını hedefliyor.Star'ın haberine göre öğrenci sayısındaki artışla birlikte hem Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlanmış olacak hem de ülke ekonomisine milyarlarca dolarlık girecek. Dünya genelinde 4.5 milyonu bulan uluslararası öğrenci sayısının 2020 yılında 8 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Uluslararası öğrencilerin oluşturduğu pazarın ise yaklaşık 300 milyar dolara çıkması bekleniyor. Türkiye’nin de her yıl bu pazardan yaklaşık 4.5-5 milyar dolarlık pay alması planlanıyor.

Kalkınma Bakanlığı bünyesinde 2012 yılında kurulan Kalkınma Araştırmaları Merkezi ‘Yükseköğretimin uluslararasılaşması çerçevesinde Türk üniversitelerinin uluslararası öğrenciler İçin çekim merkezi haline getirilmesi’ konusunda yürüttüğü araştırma projesini tamamladı. Pproje Türkiye’ye daha fazla uluslararası öğrenci çekmek amacıyla atılması gereken adımları etraflı bir biçimde ortaya koydu. 2013-2014 dönemi itibariyle Türkiye’nin uluslararası öğrenci sayısı 48 bin 183. Dünya pazarındaki payı ise yüzde 0.9. Onuncu Kalkınma Planı ile 2018 yılı sonunda Türkiye’nin uluslararası öğrenci pazarındaki payının yüzde 1.5’e, toplam uluslararası öğrenci sayısının da 100 bine ulaşması hedefleniyor.

Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin yüzde 80’i devlet üniversitelerinde okuyor, yüzde 60’ı beş büyük şehirde bulunuyor. 2013-2014 eğitim-öğretim yılı itibariyle Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrencilerin yüzde 80’i devlet üniversitelerinde, yüzde 20’si vakıf üniversitelerinde bulunuyor. Vakıf üniversiteleri toplam uluslararası öğrenci pazarından devlet üniversitelerine oranla daha az pay alıyor. 2013-2014 eğitim-öğretim yılı itibariyle uluslararası öğrencilerin tüm öğrenciler içindeki yoğunluğunun en fazla olduğu 20 üniversitenin 17’si vakıf üniversitesinden oluşuyor.