O belgeyi almayan emlakçılara 4 bin TL ceza!

Türkiye'de emlakçılıkta yeni dönem 5 Aralık 2019 itibariyle başlayacak. "Mesleki Yeterlilik Belgesi" olmayan emlakçılar 4 bin lira para cezası kesilecek.

5 Haziran 2018 öncesinde hem Oda kaydı hem Vergi Levhası kaydı hem de Halk Eğitim Merkezlerinden emlakçılık alanı ile ilgili alınan kurs sertifikasını ibraz edemeyen tüm emlakçılar "Mesleki Yeterlilik Belgesi" alacak.Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesiyle bazı mesleklere belge zorunluluğu getirildi. Buna göre; emlak danışmanları, inşaat işçileri ve birçok meslek grubunun yeterlilik belgesi alması gerekiyor.

5 Aralık 2019 itibariyle "Mesleki Yeterlilik Belgesi" olmayan emlakçılar faaliyetlerine devam edemeyecek. Belgesiz kişiler  emlak pazarlama ve satış faaliyetlerinde bulunamayacak. Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almadan faaliyetlerine devam eden işletlemeler için 4 bin lira ceza verilecek. Buna göre, emlak ofisine kaydı bulunmayan danışmanlar satış ve kiralama yapamayacak. 

Başvurular nasıl yapılacak?

Emlak danışmanlarının mesleki yeterlilik belgelendirme sınavlarına firma yetkilileri ve çalışanları başvuru yapabiliyor. 

Emlak sektöründe mesleki yeterlilik belgesi hizmeti TOBB MEYBEM tarafından 81 il ve 160 ilçede Oda ve Borsalar aracılığıyla verilecek. 

Başvurular, Ticaret ve Sanayi Odası'na yapılacak, sınav ve belgelendirme hizmeti ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kurulan TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş tarafından verilecek.

Aranan şartlar nelerdir?

a) On sekiz yaşını doldurmuş olması,
b) En az lise mezunu olması,
c) Mesleki yeterlilik belgesine veya emlak yönetimine ilişkin ön lisans diplomasına sahip olması,
d) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması,
e) Konkordato ilan etmemiş olması,
f) Kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması.