Nükleerde Türkler'e 10 milyar $'lık iş

Ruslar'ın Akkuyu'da inşa edeceği nükleer santral Türkler'e 10 milyar dolarlık iş imkânı sağlayacak. İlk ünite 2019'da devreye girecek, 40 bin kişiye dolaylı istihdam yaratılacak


Türkiye, 50 yıllık nükleer macerasında sona geldi. 2010'da Ruslar'la imzalanan nükleer anlaşmasının ardından Akkuyu'da hummalı bir çalışma başladı. RosAtom'un Türkiye'de kurduğu 700 milyon dolar sermayeli Akkuyu NGS'nin Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, inşaata 2014'te başlayacaklarını söyledi. Bu yılın aralık ayına kadar ÇED raporu almak istediklerini anlatan Kasumov, "Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na ön güvenlik analiz raporu sunulacak. İlk ünite 2019'da devreye girecek" dedi. Maliyetinin 22 milyar dolara kadar çıkabileceği düşünülen Akkuyu Nükleer Santralı'nın anlaşmasında malzemelerin Türkiye'den alınması şartı olduğunu hatırlatan Kasumov, şöyle konuştu: "Şu ana kadar 50 milyon dolarlık alım yaptık. Yatırımın sonunda yüzde 40-50'ye varacak şekilde Türkiye'den malzeme alabileceğimizi düşünüyoruz. 100'ün üzerinde fabrika incelendi. Türkiye'nin sanayi potansiyeli yüksek. Nükleer yapıldığı sürece bu potansiyel kullanılır."

40 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Santral işletmeye geçtiğinde 5 bin 500 kişinin çalışacağını, Akkuyu'da yeni bir şehir kurulacağını anlatan Kasumov, "Yeni şehir ile ilgili planımızı ağustos ayında Türk yetkililere sunacağız" dedi. Kasumov, santralın dolaylı olarak 40 bin kişiye istihdam sağlayacağını anlattı. Akkuyu santralı için sahanın tomografisini çıkardıklarını söyleyen Kasumov, 523 noktada sondaj yaptıklarını, denizde 20-120 metre derinliğe inildiğini belirtti. Kasumov, "Biz santrali 9.0 şiddetindeki depreme uygun yapacağız. Uçak düşmesinden, tsunamiye kadar birçok ihtimali dikkate aldık. Yeni teknolojiler geldikçe santrali güçlendireceğiz" dedi.

SANTRALI GÖRMEDEN EMEKLİ OLMUŞLAR
1971'de kurulan EÜAŞ Akkuyu işletmesinde bugüne kadar çalışan işçilerin hiçbiri santralı görmemiş. Hepsi emekli olmuş. Süleyman Demirel'in "70 cente muhtacız" açıklaması yaptığı günlerde dahi bütçe ayrılan Akkuyu santralına bugüne kadar devlet 100 milyon dolar harcamış. 1970'lerde inşaatın başlayacağı düşünülerek sahaya getirilen büyük beton bloklar ise çürümüş.

EV FİYATLARI UÇTU
Büyükeceli Nükleer Bilgilendirme Merkezi yetkilisi Eyüp Lütfü Sarıcı, bölgede birçok kişinin bilgi almak için kendilerini ziyaret ettiğini, yöre halkının büyük kısmının da iş imkânlarını sorduğunu anlattı. En çok balıkçılık yapanların bilgi aldığını anlatan Sarıcı, "Kimi taşıma, kimi yemek ve vinç işini soruyor. Hepsine detaylı bilgi veriyoruz. Gelenlerin yüzde 96'sı buradan olumlu görüşle ayrılıyor" dedi. Sarıcı santral inşaatı nedeniyle yaşanan hareketliliğin Büyükeceli'yi şimdiden etkilediğini belirterek, "Geçen yıl 60 bine satılamayan evler 80-120 bin TL oldu" diye konuştu.

NÜKLEER SİMİLASYON
Halka nükleer santralı anlatmak için de kollar sıvandı. İlk etapta Mersin ve İstanbul'da Akkuyu'da 3 boyutlu nükleer similasyonla santral halka anlatılacak. Rusya'da yaygın olan nükleer santral kurma oyunu da Türkiye'ye gelecek.

ATIKLAR RUSYA'YA
Nükleer santralda en çok tartışılan atık konusu da netleşti. Yetkililer, nükleer atıkların Rusya'ya götürüleceğini belirterek, "Akkuyu'da atık tutulmayacak. Oluşan atıklar Rusya'ya götürülecek" dedi.