MÜSİAD Kıbrıs'a şube açtı!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Kıbrıs Şubesi’ni düzenlenen bir tören ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da açtı.

Açılış öncesi bir dizi temaslarda bulunan Nail Olpak başkanlığındaki MÜSİAD Heyeti sırası ile Türkiye Cumhuriyeti KKTC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr. Sibel Siber, KKTC Başbakan’ı Özkan Yorgancıoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret etti.

Ziyaretler sonrası KKTC’nin başkenti Lefkoşa Dereboyu'nda bulunan "MÜSİAD Kıbrıs"ın açılışına, KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, MÜSİAD Kıbrıs Temsilciliği Başkanı Okyay Sadıkoğlu ve MÜSİAD’ın yurtiçi ve yurtdışı üyeleri katıldı.

MÜSİAD Kıbrıs’ın açılışı sonrası ise Kıbrıs Ürünleri Fuarı Açılışı ve MÜSİAD Kıbrıs Açılışı Gala Programı tertiplendi.

MÜSİAD Heyetini kabulü ve Kıbrıs Ürünleri Fuarın Açılışına katılan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile yürütülen müzakerelere de değindi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu Müzakereler Konusuna Değindi

Eroğlu bu konuda şunları söyledi; “Bizim istediğimiz Kıbrıslı Türklerle Rumların bulacağı bir çözümdür ve bu çözümün kalıcı olmasıdır. İnşallah başlayan müzakereleri bir anlaşmayla noktalayabiliriz” ifadesini kullandı.

Her iki tarafın anlaşma arzusuyla masaya oturmasıyla anlaşmanın mümkün olabileceğini dile söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 1968’den beri Türk tarafının müzakereleri sürdüren ve ortaya çıkan anlaşmaları kabul eden taraf olduğunu belirtti. Eroğlu, ortaya çıkan anlaşmaları reddeden Rumların mükâfatlandırıldığını, Avrupa Birliği’ne alındığını söyledi; Kıbrıslı Türklerin ise izolasyonlar altında yaşadığını vurguladı.

“MÜSİAD Türkiye’nin Güçlü Ekonomik Kuruluşlarından Biri”

MÜSİAD Heyetini kabulde konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, MÜSİAD’ın Türkiye’nin güçlü ekonomik kuruluşlarından biri olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin ekonomisinin güçlenmesinde MÜSİAD’ın önemine vurgu yaptı. Güçlü bir Türkiye temenni ettiklerini kaydeden Eroğlu, “Bugün bizim en büyük güvencemiz anavatan Türkiye’dir. Türkiye’nin garantisi bizim olmazsa olmazlarımdan biridir” dedi.

“MÜSİAD İlklerin Kuruluşu Olmuştur”

MÜSİAD Kıbrıs’ın açılışı dolayısıyla düzenlenen gala programında konuşan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD’ın Türkiye'de ve Dünyanın dört bir yanında edindiği tecrübesini, buradaki işinsanlarına aktararak, bu birikimden onların da yararlanmalarını sağlayıp, çok önemli bir fonksiyonu da yerine getirecektir. “ dedi.

Olpak konuşmasının devamında şunları söyledi;

MÜSİAD, Çünkü, biz, gittiğimiz yerlerde, modern, fakat acımasız dünyanın dar kalıplarıyla hareket etmeyen, rekabet ederek değil, paylaşarak büyümeyi, sürtüşerek değil, anlaşarak hareket etmeyi prensip edinmiş, bunu, kendisine bir yaşam tarzı olarak benimsemiş insanlarız. Sadece benim olmalı, ya da, ben varsam, başkasına hayat hakkı tanımam demeyip, buyur gel, hepimize yer var, birlikten güç doğar, demeyi ilke edinmiş, işadamlarından oluşuyoruz. Bulunduğumuz ortamlardaki Ticaret ve Sanayi Odaları veya benzeri Meslek Örgütleri ya da diğer STK'ları, bizim rakiplerimiz değil, paydaşlarımız, iş ortaklarımızdır. Zaten MÜSİAD, bu ve benzeri temel yaklaşımları sebebiyle, ilklerin kuruluşu olmuş, bir taraftan, farkını ortaya koyarken, diğer taraftan, ayrılıkları ön plana çıkarmayan sıcak yaklaşımı sebebiyle, 24 yıl önceki kuruluşundan bugüne kadar, bu sebeple, kararlı şekilde, itibarını her gün daha da arttırarak, çalışmalarını sürdürmüştür, bundan sonra da sürdürecektir.

“MÜSİAD Herkes ve Her Kurum İle Bir Araya Gelir”

Bize soruyorlar, MÜSİAD kimlerle bir araya gelebilir, kimlerle işbirliği yapabilir, kırmızı çizgileri nedir diye? En kısa ifadesiyle söylemek gerekirse, MÜSİAD, üyelerinin ve milletinin yararına iş yapmak amacıyla, kendisiyle beraber olmaktan, yanyana bulunmaktan rahatsız olmayan, herkes ve her kurum ile bir araya gelir, işbirliği yapar.

“KKTC İçin Üzerimize Düşen Görevleri Yapmayı Hazırız”

KKTC’nin uzun yıllardır çözüme kavuşturulamayan sorunlar yumağının içinde yer alması, ekonomik potansiyelinin altında gelişmesine sebeb olmuştur. Özellikle 1974 yıllarından itibaren, adalet ve insan hakları kavramlarıyla açıklanamayacak bir uluslararası ambargoya maruz bırakılması nedeniyle, Kıbrıs Ekonomisi, güney’deki Rum kesimine göre, çok daha az gelişme gösterebilirmiştir.

Umarım, son günlerde gündeme gelen, umut da veren, yeni çözüm arayışları, burada, bu topraklarda yaşayan dostlarımız için, uygun bir süre içinde, arzu edilen bir sonuca ulaşır.

Bu noktada, asrın projesi olarak nitelendirilen, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a denizaltından boruyla su temini ve aynı şekilde öneme sahip elektrik bağlantısı, bölgenin ekonomik dönüşümünde önemli bir rol oynayacaktır. Bununla birlikte, Türkiye’den getirilecek su, sadece ekonomik anlamda değil, siyasi sahada da, Türkiye ve KKTC’nin elini güçlendirecektir. Zira, bu proje Doğu Akdeniz’de kuraklıkla karşı karşıya olan Rum kesimi, Mısır, Lübnan ve İsrail gibi ülkeleri de, çok yakından ilgilendiriyor.

Biz MÜSİAD ve MÜSİAD çatısı altındaki işinsanları olarak, özellikle KKTC ekonomisinin rekabetçi ve sürdürülebilir bir ekonomik yapıya geçebilmesi sürecinde, üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz temsilcilik açılışı da, bunun işaretlerinden sadece birisidir.

Millet olarak, Kıbrıs’taki sorunların çözülmesi için her zaman destek verdik. Bundan sonraki süreçte de, çözüme giden her çaba ve girişime destek olacak ve buradaki temsilciğimizle birlikte çözüm üreteceğiz.

Büyükelçi Akça: “MÜSİAD’ın Kıbrıs’a Gelmesi Güven ve Ümit Verici”

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak’ın konuşmasının ardından galada konuşan Türkiye Cumhuriyeti KKTC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça MÜSİAD’ın Kıbrıs’a gelmesini güven ve ümit verici olduğunu söyledi.

Akça konuşmasının devamında şunları ifade etti,

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye’nin hemen yanıbaşında ve birçok konuda Türkiye ile içiçe geçmiş, gerek ekonomik, gerek sosyal, siyasal ilişkileri ile ayakta durmaktadır. Buradakiler Türkiye’den bir süre önce buraya gelmiş kardeşlerimizdir. Bu bağ bu şekilde çalışmaktadır. Bugün Dünya’da tanınmayan ve ilaveten ambargo uygulanan, izolosyon  altında bir bölgeden, bir halktan bahsediyoruz. Dolayısıyla Kuzey Kıbrıs’ta ekonominin gelişmesi, sosyal hayatın, refah seviyesinin yükseltilmesi de o kadar zor bir hadisedir bunu görmek lazım. Tanınmış bir ülke gibi serbest bir ticaret yapan bir ülke gibi bir avantajlı konumda olmadığını anlamamız ve görmemiz lazımdır. İşte bu yüzdendir ki, sizlerin buraya gelmesi bizlere heyecan vermektedir, mutluluk vermektedir, güven vermektedir, ümit vermektedir. Biz de diliyoruz ki değerli işadamlarımız geldiği yerde  gerek ticari olarak, gerekse de üretim olarak potansiyelleri görebilirler, olanakları anlayabilirler ve gelecekte de işbirliği geliştirerek buranın, geldikleri yerin ekonomisine de ciddi katkılar verebilirler.

Galada yapılan konuşmaların ardından MÜSİAD’ın Kıbrıs Üyelerine MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak tarafından üyelik rozetleri takılarak program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.