Mobilyacıların gözü ABD piyasasında

Türkiye mobilya sektörünün gözü ABD pazarında. Mobilyacılar, "ABD mobilya ithalatı yaklaşık 30 milyar dolar, bu pazardan pay almayı hedefliyoruz" dedi

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, ABD mobilya ithalatının yaklaşık 30 milyar dolar olduğunu ve bu pazardan pay almayı hedeflediklerini ifade etti.

Güleç, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin çeşitli eyaletlerinde 5 farklı şehir ziyaret ederek sektörel çalışma gerçekleştirdiklerini, üç farklı tasarım merkezi, Silikon Vadisi, üniversite, fuar ve onlarca mobilya firmasına ziyaretinde bulunduklarını ve "High Point Market"da ülke olarak yer almak için görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Ayrıca bölgede pazar araştırmaları yaparak, ihracatçılara yol gösterecek deneyimlerini birlik üyeleriyle paylaştıklarını belirten Güleç, ABD mobilya ithalatının yaklaşık 30 milyar dolar olduğunu ve bu pazardan pay almayı hedeflediklerini kaydetti.

Son 12 yılda 350 milyon dolarlık ihracatını 3 milyar dolara çıkaran Türkiye mobilya sektörünün, Türkiye'nin zenginleşmesinde büyük rol oynayacağına dikkati çeken Güleç, şöyle devam etti:

"10'uncu 5 Yıllık Kalkınma Planı'na bakınca 25 milyar dolarlık üretim ve 10 milyar dolarlık ihracat rakamlarından söz edildiğini görüyoruz. Mobilya ihracatında birinci sırada olan Çin, 2003'te dünyaya 7,5 milyar dolarlık mobilya satıyordu. Bugün bu rakamın 60 milyar dolarlara ulaştığını görüyoruz. İhracatın 10 yılda 10 kata kadar artabileceğinin ispatıdır bu rakam. Türk mobilya sektörü de dolaylı olarak 500 bin kişiyi etkiliyor. Şu anda 500 milyar olan dünya mobilya pazarının 2050'de 1 trilyon dolar olacağı konuşuluyor. Bu pazardan bizim de ciddi pay almamız gerekiyor."

Düğün hareketliliği, sektörü olumlu etkileyecek

Ahmet Güleç, yaklaşık 30 binden fazla üretici ve 30 bin mağazacıyı barındıran sektörün yeterince ilgi görmemesinden rahatsızlık duyduklarını belirterek, mobilyayı tek başına bir sektör olarak değerlendirmemek gerektiğini vurguladı.

Mobilyanın farklı sektörleri de beraberinde taşıdığını aktaran Güleç, "emek yoğun sektörlerin dünyada geleceği yokmuş" gibi bir algının, mobilya için geçerli olmadığını ifade etti.

2015 yılının ilk altı ayını ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, ihracattaki düşüşe dikkati çeken Güleç, şunları kaydetti:

"İhracatta yüzde 10'luk düşüş var. Bunun nedenleri çok çeşitli. Kurların artışı ve ihracat bölgelerimizdeki iç karışıklıkların hepsi etkiliyor. Başka bir neden de ihracat ülkelerimizdeki petrol gelirinin azalması. Irak ve Libya'da durma var. Ama yüzde 10 gibi bir kayıp telafi edilebilir. Mobilya yılın ikinci yarısından sonra daha da hareketlenecek. İhracatta 3 milyar dolara çıkabiliriz diye düşünüyorum. Bu dönem evlilik ve düğünlerin sıkça yaşandığı bir süreç. Bu hareketlilik sektörü olumlu yönde etkileyecek.

Türk mobilyasının kalitede bir sıkıntısı kalmadı, bundan sonra yapılması gereken tasarıma ağırlık vermek. Bazı Avrupa pazarlarında imajı değiştirmek zor. Yeni ülkelere daha iyi tasarımla girmemiz lazım. ABD önemli bir pazar bizim için. Hindistan ve Afrika'ya önem veriyoruz. Bu coğrafyalarda Türk mobilyası beğeniliyor. Bir yandan Asya pazarlarına yönelirken, bir yandan da gelişmiş pazarlarda imajımızı tasarımla yükseltmemiz için çalışıyoruz. Bu şekilde daha fazla ihracat yapabiliriz. Mevcut durumda en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında ise Irak, Suudi Arabistan, Libya, Azerbaycan ve Almanya geliyor."

Açıklamada verilen bilgilere göre, Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde hedeflenen 10 milyar dolarlık ihracatı aşmak için çalışan Türk mobilya sektörü, 2050'de 1 triyon dolar olması beklenen dünya mobilya pazarında kendine önemli bir yer bulmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda dış pazar arayışlarını sürdüren Türk mobilya sektörünün temsilcileri de çalışmalarına aralıksız devam ediyor.