Mobilyacılar taksit sayısının artırılmasını talep ediyor

Kredi kartıyla mobilya satışlarına getirilen 9 ay taksit sınırlamasının satışları düşürdüğünü belirten mobilyacılar taksit sayısının artırılmasını talep ediyor

İzmir Marangozlar Mobilyacılar ve Bilimum Ağaç İşleriyle Uğraşanlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Ahmet Kayacan, kredi kartıyla mobilya satışlarında yapılan taksitlendirmede 9 ay sınırlamasının getirilmesinin satışları düşürdüğünü, bu uygulamanın zaten piyasanın durgun olduğu bir dönemde getirilmiş olmasının ise sorunu büyüttüğünü vurguladı. Taksitlerdeki sınırlamanın asıl etkisinin yerel seçimlerden sonra, mayıs ayında hissedileceğini belirten Kayacan, “Uygulamadan önce, bankaların da desteğiyle 24 aya kadar taksit yapılabiliyordu. Mobilya tutarı fazla olan bir ürün grubu. 3 bin 500-4 bin TL'yi bulan bir tutarı 9'a böldüğünüzde çıkan aylık taksiti tüketicinin ödemesi güç. 9 taksit uygulaması başka sektörler için uygun olabilir ama mobilya sektöründe satışların düşmesine yol açar” diye konuştu.

Senet imzalatıyorlar

Kayacan, cari açığı düşürmek için getirilen taksit sınırlamasının, yüzde 100 yerli girdilerle çalışan mobilya sektörüne de uygulanmasının amaca hizmet etmediğini, ekonomi için lokomotif özelliği olan bir sektörün baltalandığını vurguladı. Kredi kartıyla satışlarda vadenin 9 ayla sınırlanmasından sonra esnafın 9 ayı kredi kartına böldükten sonra, ilave taksitler için de müşterisine senet imzalatma yoluna gittiğini aktaran Kayacan, şunları söyledi: “Ancak senetli satış mobilya için bir çözüm olamaz. Elindeki senetler ödenmediği için batan çok sayıda firma gördük. Mobilya, Türkiye'de lokomotif sektörlerden birisi. Ekonominin canlanması ve yaşanacak en küçük ekonomik sıkıntı hemen mobilya sektöründe kendisini gösterebilir. Yıllık 2 milyar dolar ihracat hacmine sahip bir sektör. Biz üreticilerin taleplerini görmek amacıyla yaptığımız bir anketi konfederasyonumuz aracılığıyla ilgili bakanlığa ileteceğiz. Ankette üreticiler kredi kartıyla taksit sayısının arttırılmasını ve KDV oranının yüzde 8'e düşürülmesini talep ediyor.”

KDV yüzde 8'e insin

Ahmet Kayacan, sektörün bir sorunun da KDV oranlarıyla ilgili olduğunu, üretimde kullanılan kumaş ve sünger gibi hammaddeleri yüzde 8 KDV ile alan üreticinin mobilyasını yüzde 18 KDV ile sattığını belirterek, “Burada yüzde 10 gibi bir kayıp sözkonusu. Biz mobilyanın da yüzde 8 KDV oranı ile satılmasını talep ediyoruz” dedi.

Kan kaybı yaşanıyor

İzmir'in geçmişte mobilya üretim merkeziyken, günümüzde bu öncülüğü Kayseri, İnegöl ve Ankara'ya kaptırdığını ifade eden Kayacan, bu kan kaybında yerel yöneticilerin ve meslek örgütlerinin sorumluluğu olduğunu dile getirdi. İzmir'de mobilya organize sanayi bölgesi kurulmasına ihtiyaç olduğuna işaret eden Kayacan, “İzmir'de küçük mobilya imalatçıları Karabağlar ve Buca sınırları içinde meskenlerden bozma atölyelerde faaliyet gösteriyor. Bu alan sanayi kentsel dönüşüm bölgesi ilan edildi. Buradaki küçük esnaf sıkıntılı, sıkışmış kalmış durumda. Ne yapacağını bilmiyor. Artık İzmir Büyükşehir Belediyesi gelip buraları görmeli ve en kısa zamanda bize bir yer göstermeli” diye konuştu.

Sedat Alp/Dünya